Difuzarea filmului documentar „Unde ești, Adame?” în Arhiepiscopia Craiovei

Evenimente Proiecte

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, Sectorul de Învățământ, Activități cu tineretul și de Catehizare a organizat difuzarea filmului documentar „Unde ești, Adame?” în mai multe zone din Arhiepiscopia Craiovei. Parteneri în cadrul evenimentului au fost asociațiile studenților creștini ortodocși români, filialele Craiova și Târgu Jiu, Protoieriile din Craiova și Târgu Jiu, Primăria Târgu Jiu, Sfintele Mănăstiri Tismana și Lainici. Părintele Inspector Ștefan Bărbulescu a fost delegatul din partea Sectorului pentru organizarea acestui eveniment în Arhiepiscopia Craiovei.

Evenimentul a fost organizat în orașul Craiova la Cinema Patria, în orașul  Târgu Jiu la Teatrul Elvira Godeanu, precum și în Sfintele Mănăstiri Tismana și Lainici. Sălile pentru difuzarea filmului documentar au fost arhipline, aproximativ 750 de persoane s-au bucurat de vizionarea acestui film documentar.

„Filmarea a durat 4 ani, au fost filmate 80 de ore din care au fost selectate 80 de minute, 1 minut pentru o oră. Au fost 10 expediții, dar cea mai interesantă a fost expediția a treia în care nu s-a filmat nimic, regizorul nu a mai luat camera cu el, ci doar a dorit să trăiască viața așa cum este ea în mănăstire. Nu s-a filmat nimic în expediția a treia, dar tot ceea ce veți simți în acest film este a treia expediție. Din acea expediție am înțeles că noi trebuie să tăcem, iar Dumnezeu să vorbească fiecărei inimi în parte. Filmul ne conduce așadar către o întâlnire personală cu Dumnezeu.” – a declarat producătorul filmului Părintele Alexandru Plyska.

Noi cei din Mănăstirea Lainici îi suntem recunoscători vrednicului de pomenire  Părinte Grigorie, starețul Mănăstirii Dohiariu din Muntele Athos, pentru că a dat binecuvântare ca o copie a icoanei Maicii Domnului Grabnic Ascultătoare să ajungă și la Mănăstirea noastră. Prima copie a icoanei a fost făcută pentru Catedrala din Tbilisi, Georgia, iar a doua a fost făcută pentru Mănăstirea Lainici din România. În viață am slujit cu câțiva stareți importanți din lumea aceasta, care m-au marcat, iar părintele Grigorie este unul dintre ei. Lângă ei te simți mai înflăcărat și mai aproape de Dumnezeu. Într-adevăr părintele Alexandru, producătorul filmului, a făcut un efort foarte mare, deoarece ceea ce se vede în film este viața unui om, viața unei mănăstiri dar și istoria care se eternizează. Viața din această mănăstire este foarte impresionantă, pe toți ne-a mișcat sufletește, toată ființa, pentru că aceasta este realitatea. Nu s-a făcut o regie ci s-a făcut o filmare a realității istorice pe care acești părinți călugări au trăit-o și o trăiesc în prezent. Îi mulțumim foarte mult părintelui Alexandru și îl felicităm pentru această lucrare unicată în cinematografie. Este o misiune pe care o face părintele fiindcă merge cu filmul în multe țări din lume, chiar și în mediile catolice și protestante, unde toți sunt uimiți și fascinați de Ortodoxie. Îi dorim să înmulțească talantul și propovăduiască mai departe Ortodoxia prin acest film binecuvântat.” – a declarat părintele stareț Ioachim, de la Mănăstirea Lainici.

„Întâi de toate doresc să mulțumesc Înaltpreasfințitului Părinte Irineu pentru binecuvântarea de a difuza acest film în orașul nostru. Mulțumesc și părinților de la Sectorul de Învățământ, Activități cu tineretul și de Catehizare care ne-au oferit sprijin pentru difuzarea acestui film, mulțumesc și domnului primar care ne-a ajutat să punem la dispoziție sala Teatrul Elvira Godeanu pentru acest film deosebit. Ne dorim ca aceste parteneriate să continue și deja ne-am propus patru mari evenimente care vor avea loc cu sprijinul autorităților locale, preoților noștri și conducerii acestui teatru”, ne-a transmis Părintele Protoiereu Marian Mărăcine.

(Pr. Ștefan Bărbulescu)