Resfințirea Bisericii „Sf. Mc. Haralambie” și Liturghie Arhierească în Parohia Cioroiu Nou, Protoieria Băilești, județul Dolj

Evenimente Sfintiri

În Duminica a XXII-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a săvârșit Slujba de resfințire a Bisericii cu hramul „Sf. Mc. Haralambie”, din Parohia Cioroiu Nou, Protoieria Băilești, județul Dolj. Înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi, în prezența enoriașilor din parohie, Părintele Mitropolit Irineu a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la altarul bisericii resfințite. În cadrul sfintei slujbe, domnul Popescu Constantin a fost hirotonit diacon pe seama Parohia Boureni, din Protoieria Băilești.

Pentru implicarea pastorală și administrativă, părintele paroh Ilie Valentin a fost ridicat la rangul de iconom stavrofor. De asemenea, au primit gramate chiriarhale următoarele persoane: domnul Dănilă Ștefan, primarul comunei Cioroiași, domnul viceprimar Oanță Stan Doru, doamna Popa Raluca Cristina, doamna Ilie Alina Mariana, domnul Stoian Claudiu Cosmin, domnul Păun Ionuț Teodor, domnul Fota Cristian, domnul Sadoveanu Marian și domnul Popa Emil. Actul de resfințire și gramatele de mulțumire au fost citite de către Părintele protoiereu Neacșu Cătălin. Amintim și de prezența la Sfânta Liturghie a domnului Dan Diaconu, prefectul județului Dolj.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfințitul Dr. Irineu a vorbit de importanța bisericii în comunitatea parohiei. De asemenea, a subliniat bucuria participării la sfintele slujbe săvârșite în biserică în cursul anului bisericesc:  „Astăzi este cu adevărat o sărbătoare mare pentru parohia dumneavoastră, având în vedere această resfințire a bisericii. Sărbătorile mari sunt așteptate cu bucurie de toți credincioșii. Ele sunt pregătite cu post și rugăciune. Pentru noi Biserica reprezintă viața noastră. Fără Biserică noi nu ne putem naște, crește și trece în Împărăția lui Dumnezeu. Biserica este casa lui Dumnezeu. Nu găsim nicăieri în lume ceva asemănător cu Biserica. Prin Sfântul Botez săvârșit în biserică am devenit copii ai lui Dumnezeu. Împărăția cerurilor începe de aici de pe pământ. În lumea aceasta dobândim tot ceea ce ne trebuie pentru viața veșnică. Biserica este aceea care ne umple de darurile cerești. Biserica este cea care trebuie să nu lipsească niciodată din viața noastră. Cel Atotputernic ne așteaptă la biserică pentru că este Tatăl nostru.  De aceea este mare păcat duminica să lucrăm și să nu venim la biserică. În biserică primim darul sănătății, darul liniștirii, al bunei viețuiri între noi. În biserică suntem întotdeauna protejați și liniștiți”.

La final, Înaltpreasfinția Sa a felicitat pe toți cei care au contribuit la lucrările de restaurare și înfrumusețare ale locașului de cult: „Dumneavoastră ați înfrumusețat biserica, străduindu-vă să vă implicați. Dumneavoastră ați arătat grijă pentru strămoșii care au construit biserica, pomenindu-i astăzi. Aceștia sunt cu noi pentru că sufletele drepților sunt în mâna lui Dumnezeu. Astăzi milostivul Dumnezeu este în mijlocul nostru. Pomenindu-i pe toți înaintașii noștri, noi ne-am bucurat de prezența, lucrarea și mijlocirea lor înaintea lui Dumnezeu. Mulțumim bunului Dumnezeu pentru toate darurile care ni s-au dat astăzi prin Sf. Liturghie și prin sfințirea bisericii. Mulțumim tuturor celor care v-ați învrednicit să lucrați pentru sfânta biserică. Dumnezeu să vă binecuvinteze, să vă dea sănătate și bucurie duhovnicească, în vecii vecilor. Amin”.