Prăznuirea Sf. Mare Mc. Mina la Craiova prin Liturghie arhierească

Evenimente

Sâmbătă, 11 noiembrie 2023, Înaltpreasfințitul Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în biserica închinată Sfântului Mare Mucenic Mina, din orașul Craiova, care și-a prăznuit ocrotitorul parohiei. Înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi, în cadrul sfintei slujbe, diaconul Popescu Constantin a fost hirotonit preot pe seama Parohia Boureni, din Protoieria Băilești. De asemenea, domnul Bunea Constantin Aurel a fost hirotonit diacon pe seama Parohiei Milești, din Protoieria Craiova Nord. Cuvântul de bun venit a fost rostit de părintele protoiereu Cristian Cojocoaru, iar cel de mulțumire de părintele paroh Nardin Ștefan.

În cuvântul de predică, Părintele Mitropolit Irineu a vorbit mai întâi de viața aleasă a Sf. Mina și despre sfârșitul mucenicesc pentru intrarea în Împărăția lui Dumnezeu: „Ziua Sf. M. Mc Mina este o sărbătoare foarte importantă pentru noi și foarte populară în rândul credincioșilor. Toți care au necazuri și nevoi aleargă la Sf. Mina. Acest mare mucenic al Mântuitorului Iisus Hristos este întotdeauna grabnic ajutător și le împlinește credincioșilor rugăciunile lor. Sf. Mina este înaintea lui Dumnezeu ca un străjer sau soldat, așa cum îl cunoaștem din viața sa și din iconografie. Sf. Mina a trăit în timpul împăraților romani persecutori și pentru credința lui în Domnul Iisus Hristos a suferit moarte mucenicească. Sf. Mina s-a arătat un împlinitor și credincios al poruncilor Mântuitorului. La sfârșitul vieții lor, mucenicii primesc de la Mântuitorul Hristos, înaintea îngerilor, cununa cea neveștejită a Împărăției cerurilor”.

În a doua parte a predicii, Înaltpreasfințitul Irineu a îndemnat pe cei prezenți să privească la viața Sf. Mina și să fie următori ai Mântuitorului Hristos prin întreaga lor viață: „Dacă avem setea de Dumnezeu, trebuie să ne apropiem de El și să menținem această sete dumnezeiască până ce vom bea din izvorul cel pururea curgător al Mântuitorului Iisus Hristos. Biruința noastră împotriva celui rău și a oamenilor se face doar prin venirea lui Dumnezeu în sufletul nostru. Dumnezeu și sfinții Săi îl ajută pe omul credincios ca să treacă cu ușurință aceste suferințe ale vieții de aici. Sf. Mina ne este exemplu pentru cum trebuie să ne luptăm în viața aceasta. Înainte de a trece din lumea aceasta, sfinții se împodobesc cu rugăciunea și cu trăirea duhovnicească în așa fel încât ei să devină lumină. Ca să putem vedea lumina în viața veșnică, avem nevoie să ne ridicăm sufletele cu rugăciunea, cu postul, cu spovedania și cu Sf. Împărtășanie”.

La final, Înaltpreasfințitul s-a rugat lui Dumnezeu și Sf. Mina să îi aibă în pază pe toți cei care cu credință se roagă pentru mântuirea sufletelor: „În ziua de prăznuire, sfinții se bucură cu noi. Rugăm pe bunul Dumnezeu ca să așeze în sufletele dumneavoastră credința sfântului Mina, să vă dea curaj în toate împrejurările și greutățile vieții. Vom birui dacă ne vom ruga Sf. Mina și Mântuitorului Hristos, care veșnic este ascultător și ajutător Bisericii noastre”.