Întâlnire a preoților din Cercul Pastoral Nr. 2, în Protoieria Târgu-Cărbunești, județul Gorj

Evenimente Proiecte

În Duminica a XXV-a după Pogorârea Sfântului Duh, Cercul pastoral numărul 2 din Protoieria Târgu-Cărbunesti s-a întâlnit în parohia Hirișești din Novaci la biserica ,,Sfinții Voievozi Mihail și Gavriil” unde a fost săvârșită Taina Sfântului Maslu. Au participat un număr impresionant de clerici și credincioși,  fiind prezent și P.C. Părinte Protoiereu Spilcă Ion.

După Taina Sfântului Maslu, părintele paroh Popescu Paul Ionut a vorbit despre importanța acestei slujbe. Părintele a amintit de cuvintele Sf. Ap. Iacob: ,, Este cineva bolnav între voi, să cheme preoții Bisericii și să se roage pentru el, ungându-l cu untdelemn întru numele Domnului. Și rugăciunea credinței va mântui pe cel bolnav și-l va ridica pe el Domnul și de va fi făcut păcate se vor ierta lui” (Iacov 5, 14-15). În continuare a mărturisit că data alegerii săvârșirii acestei slujbe nu a fost întâmplătoare deoarece săptămâna aceasta, când biserica și-a sărbătorit ocrotitorii, s-au împlinit 80 de ani de la sfințirea ei,  la data de 8 noiembrie 1943. Sfințirea a fost săvârșită în timpul celui de-al Doilea Război Mondial de către Nifon Criveanu, mitropolitul Olteniei, aducând binecuvântarea și bucuria pentru credincioșii care au ridicat acest locaș de cult pe Valea Gilortului.

În cuvântul de învățătură, părintele a făcut o paralelă între Taina Sfantului Maslu și Duminica Samarineanului Milostiv, care ne îndeamnă să fim alături de cel aflat în suferință, să-l încurajăm, să simtă ca nu este singur în suferința lui. S-a amintit și de apropierea postului Nașterii Domnului, despre care s-a spus ca este un post al bucuriei fiindcă în lume se naște smerit în peștera din Betleem Fiul lui Dumnezeu, care îmbracă firea omeneasca pe care o aduce la starea cea dintâi prin jertfa Sa pe Cruce pentru mântuirea noastră. De asemenea, părintele i-a îndemnat pe credincioși se se roage pentru pacea lumii, să fie milostivi, iertători  pentru a dobândi roadele Duhului Sfânt.

La final Părintele paroh Popescu Paul Ionuț a mulțumit P.C. Părinte protoiereu  Spilcă Ion pentru purtarea de grijă, preoților slujitori și credincioșilor pentru participare. La rândul său, părintele protoiereu a transmis cuvântul de binecuvântare Înaltpreasfințitului Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei.