În prezența și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, astăzi, 13 noiembrie 2023, a avut loc deschiderea lucrărilor Simpozionului Național „Slujitori ai artei muzicale psaltice și corale din Oltenia. Tradiție și actualitate”, organizat de Facultatea de Teologie din Craiova. Cuvântul de deschidere i-a aparținut Pr. Lect. Univ. Dr. Adrian Mazilița, în calitate de organizator și prodecan al Facultății.
În cuvântul de binecuvântare, Părintele Mitropolit a vorbit despre anul comemorativ din Patriarhia Română și despre darul muzicii ca parte a creației lui Dumnezeu: „Sfântul Sinod al Bisericii noastre a avut inspirația, prin grija Preafericitului Părinte Patriarh, ca anul acesta să avem în dezbatere și amintire și în același timp o prețuire pentru cântăreții bisericești, înaintașii noștri la strană, a compozitorilor, a celor care au alcătuit imne de preamărire lui Dumnezeu și le-au cântat. Muzica este un dar al lui Dumnezeu revărsat asupra oamenilor prin actul creator. Dintre darurile cu care am fost înzestrați se numără și muzica. Creatorul nostru este iubitor de muzică, iar în ceruri îngerii Îl laudă pe Dumnezeu și cântă neîncetat. În Biserică cântăm imne Preasfintei Treimi. În sufletul nostru există această bucurie de cânta lui Dumnezeu. Psaltirea este cartea Vechiului Testament care de aduce aminte că este de datoria noastră să-L lăudăm pe Dumnezeu”.
De asemenea, Înaltpreasfinția Sa a felicitat pe organizatorii simpozionului și a mulțumit tuturor participanților, în special părinților profesori de la alte facultăți din țară: „Cântăreții noștri de strană au ținut Sfânta Liturghie împreună cu preoții și au încălzit sufletele credincioșilor. Pe acești cântăreți îi cinstim, cunoscuți și necunoscuți. Ne aducem aminte cu multă evlavie de acești cântăreți ai Bisericii noastre. Ei sunt modele vii de felul în care trebuie să-L lăudăm și să-L cinstim pe Dumnezeu. De aceea Simpozionul nostru este dedicat acestor cântăreți. Felicităm pe cei care s-au străduit să realizeze acest program, tuturor celor care au gândit că este necesar să avem un simpozion dedicat cântăreților de strană, compozitorilor și alcătuitorilor de imne bisericești. Mulțumim dumneavoastră, părinților profesori, care ați dat curs invitației noastre și astăzi sunteți împreună cu noi. Vă dorim să aveți o frumoasă desfășurare a referatelor dumneavoastră. Dumnezeu să vă binecuvinteze, să vă dea stăruință în muzică și să-L lăudăm pe Domnul, așa cum spune psalmistul: Toată suflarea să laude pe Domnul”.
Simpozionul a prevăzut mai multe sesiuni de comunicări, iar dintre participanții speciali, amintim pe: Pr. Prof. Univ. Dr. Vasile Grăjdan, de la Facultatea de Teologie de la Sibiu; Pr. Conf. Univ. Dr. Stelian Ionașcu, de la Facultatea de Teologie din București; Conf. Univ. Dr. Costin Moisil, de la Facultatea de Compoziție, Muzicologie și Pedagogie Muzicală a Universității Naționale de Muzică din București; Pr. Prof. Dr. Siluan Codruț Dumitru Scurtu, de la Seminarul Teologie din Râmnicu-Vâlcea; Arhid. Prof. Dr. Nicușor Lăzărică, de la Liceul Teologic din Târgu-Jiu, și cercetător Dr. Cătălin Cernătescu, de la Universitatea Națională de Muzică din București. De asemenea, în cadrul simpozionului a avut loc și o lansare de carte, moderată de Pr. Lect. Univ. Dr. Ioniță Apostolache. Lucrarea a fost publicată la Editura Mitropolia Olteniei și este intitulată: In Memoriam: Alexandru Racu.