În prezența și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, în seara zilei de 13 noiembrie 2023, la Filarmonica Oltenia din Craiova a avut loc un Concert de muzică psaltică și corală. Evenimentul a fost organizat de Facultatea de Teologie din Craiova, în cadrul Simpozionului național „Slujitori ai artei muzicale psaltice și corale din oltenia. Tradiție și actualitate”, manifestare științifică în cadrul căreia, profesori și cercetători cu notorietate au evocat pe cei care au trudit de-a lungul istoriei, în acest spațiu al Olteniei, la păstrarea și creșterea tezaurului imnografic al muzicii bisericești care împodobește strana Bisericii Ortodoxe, precum și al muzicii corale bisericești.
În prima parte a concertului, Grupul psaltic „Sf. M. Mc. Dimitrie” al Catedralei Mitropolitane din Craiova, dirijat de domnul Lect. univ. dr. Victor Șapcă a interpretat următoarele creații muzicale:
–Troparul Sf. Trei Ierarhi, glasul I;
–Troparul Sf. Spiridon, glasul I, melofacerea Părintelui Profesor Alexie Buzera;
– Împărate ceresc, în gl. 6, de Anton Pann.
Cea de-a doua prezență în concert a fost domnișoara Ana Nuță, studentă în anul al III-lea la Facultatea de Litere – Secția de Interpretare Muzicală Canto și Pedagogie Muzicală din Craiova, interpretând cântarea: De Tine se bucură, glasul 8 de Sf. Ioan Cucuzel.
În finalul primei părți, Grupul psaltic „Sf. M. Mc. Dimitrie” a mai interpretat două piese muzicale:
– Cratimă, glasul 1, de Sfântul Cuvios Macarie Protopsaltul;
– Din ospățul Stăpânului, glasul 5 de Anton Pann.
Cea de-a treia prezență în concert a fost cea a pianistului și dirijorului Andrei Ștefan Racu. Prezența domniei sale se datorează și legăturii de sânge pe care o are cu Părintele Arhidiacon, Maestrul Alexandru Racu, al cărui nepot este. Domnul Racu a interpretat un Scurt recital „Paul Constantinescu”, cel care a făcut parte din mișcarea duhovnicească intitulată „Rugul aprins”, de la Mănăstirea Sf. Antim din București.
Ultima prezență în concert a fost cea a Coralei „Ierofonia”, a preoților și studenților ortodocși din Craiova. Corala „Ierofonia” a fost înființată la îndemnul și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, având ca scop dezvoltarea vieţii muzicale bisericești corale și psaltice din cetatea Băniei și din Arhiepiscopia Craiovei. De asemenea, s-a dorit să constituie un exemplu de bune practici și de perfecționare și încurajare, pe de o parte, a preoților din fiecare protopopiat de a înființa un cor al protoieriei, iar, pe de altă parte, de încurajare a membrilor corului de a înființa la parohiile lor, coruri alcătuite din tinerii și credincioșii parohiei.
Corala este coordonată de Pr. lect. univ. dr. Adrian Cristian Mazilița, Consilier administrativ al Arhiepiscopiei Craiovei și de domnul lect. univ. dr. Victor Șapcă, ambii cadre didactice la Facultatea de Teologie Ortodox din Craiova și are în componență angajaţi ai Centrului Eparhial, cadre didactice de la Facultatea de Teologie și de la Seminarul Teologic, clerici de la bisericile din Craiova și din împrejurimi, studenţi și absolvenți teologi, cântăreţi ai Catedralei Mitropolitane și ai Paracliselor Mitropolitane, cântăreți bisericești, profesori de religie, precum şi absolvenţi şi studenţi ai Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti și ai secției de muzică din cadrul Universității din Craiova.
Corala „Ierofonia”, împreună cu membrii Corului Facultății de Teologie, au interpretat creații corale ale compozitorilor care s-au născut ori au activat în spațiul binecuvântat al Olteniei și anume:
– Pre Tine, Dumnezeule, Te lăudăm, de Nicolae Lungu;
– Toată suflarea să laude pe Domnul, de Arhidiac. Alexandru Racu;
– Marșul lui Tudor, de Gh. Dumitrescu;
– Țară mândră și frumoasă, de Pr. Al. Buzera;
– Bate, Doamne, pe bogatu, prelucrare de Pr. Marin Velea.
Următorul moment artistic a constat în interpretarea unui cântec popular notat și armonizat de Profesorul Chiril Popescu, intitulat Busuiocul. Acest moment le-a aparținut baritonului solist al Operei Române Craiova, Lector univ. dr. Ioan Emanuel Cherata și tenorului Diacon. Efrem Petrișor de la Opera Română Craiova, acompaniați de nepotul Maestrului Alexandru Racu – pianistul Andrei Racu.
Ultimele piese prezentate de Corala Ierofonia au reprezentat creații corale, prelucrări folclorice inedite și anume:
–De-ar fi mândra unde-i luna, de Mihail Bârcă;
–Ce frumos sună izvorul, de maestrul Al. Racu;
–Am și eu un dor pe lume, de Pr. Prof. Al. Buzera;
–Bate vântule cât știi, de Pr. Prof. Marin Velea;
–Triptic folcloric, creație de excepție a mareului compozitor oltean Nicolae Lungu.
La finalul concertului, în calitate de prezentator, părintele diacon Mihai Bogdan a adus mulțumiri Părintelui Mitropolit Irineu, pentru grija părintească arătată față de muzica bisericească din Oltenia. De asemena, s-au adus mulțumiri conducerii Filarmonicii Oltenia, doamnei manager Ivona Stănculeasa, părintelui decan Prof. Univ. Dr. Nicolae Răzvan Stan, tuturor invitaților speciali și participanților din sală.