Conferință dedicată cântăreților bisericești din Protoieriile Craiova Nord și Sud

Evenimente

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, astăzi, 14 noiembrie 2023, a avut loc Conferința de toamnă dedicată cântăreților bisericești din Protoieriile Craiova Nord și Sud, din județul Dolj. Alături de Pr. protoiereu Grigore Vulcănescu și Pr. Protoiereu Cristian Cojocaru, un sobor de preoți a săvârșit Sfânta Liturghie în Catedrala Mitropolitană din Craiova. Răspunsurile de la strană au fost date de cântăreții bisericești prezenți.

A doua parte a întâlnirii s-a desfășurat în Sala de conferințe a Căminului Preoțesc „Renașterea”, din Craiova. După cuvântul de bun venit rostit de Pr. protoiereu Grigore Vulcănescu, domnul Popete Mihail Valentin, cântăreț bisericesc la Paraclisul Mitropolitan Sf. Ilie-Craiova, a prezentat referatul cu tema „Rolul cântărețului bisericesc în viata parohiei”.

La final, Înaltpreasfințitul Dr. Irineu a ținut un cuvânt de binecuvântare și de îndemn. Mai întâi a vorbit de anul comemorativ al cântăreților din Patriarhia Română. De asemena, a amintit de darul muzicii din partea lui Dumnezeu și de lauda adusă prin cântare: „Această întrunire se încadrează în ceea ce noi am hotărât în cadrul Sfântului Sinod ca anul acesta să fie dedicat imnografilor și cântăreților bisericești. Este o temă importantă și fericită. În Biserica noastră, pe lângă preotul slujitor, este și cântărețul de aceeași importanță în cultul nostru religios. În primul rând trebuie să vorbim despre cântare. Muzica este un dar al lui Dumnezeu, de când ne-a creat și l-a pus în interiorul nostru. Glasul sau vocea este o armonie din interiorul nostru. Toți cei de aici sunteți cu o vocație, aceea de a fi cântăreți și nu numai. Sunteți chemați de Biserică și să slujiți Domnului. Noi trebuie să aducem această cântare a buzelor noastre Celui atotputernic în Sfânta Liturghie și în toate slujbele noastre. Nu uităm niciodată să aducem preamărire Maicii Domnului. La fiecare cântare sau canon de rugăciune, vorbim și despre Maica Domnului și de binefacerile primite. Orice cântare este un mesaj al lui Dumnezeu. Prin cântarea bisericească arătăm că suntem un popor al lui Dumnezeu”.

În a doua parte, Părintele Mitropolit a subliniat chemarea sau vocația cântăreților ca slujitori ai Bisericilor și rolul lor atât de important în săvârșirea Sfintei Liturghii și a slujbelor bisericești: „În Biserică suntem chemați toți ca să-L lăudăm pe Dumnezeu: „Toată suflarea să laude pe Domnul”. În această cântare suntem reuniți cu îngerii și nu suntem separați de ceilalți. Noi ne strângem în jurul Mântuitorului Iisus Hristos și în Sfânta Liturghie. Aceasta este jertfa poporului lui Dumnezeu, lucrarea poporului lui Dumnezeu. În această lucrare Dumnezeu este prezent. În primul rând, prin textul pe care noi îl rostim și cântăm. Apoi este prezent prin invocare sau chemare. Prin ceea ce cântăm Îl chemăm pe Dumnezeu. Prezența lui Dumnezeu este plină de har. Atunci când rostiți aceste cuvinte, trebuie să o faceți cu multă atenție, cu multă credință și cu multă frică de Dumnezeu. Tot ceea ce se întâmplă în Biserică în timpul Sfintei Liturghii este dumnezeiesc. Nu este ceva întâmplător sau luat cu ușurință, ci este foarte copleșitor și cuprinzător. Îngerii sunt împreună cu noi. Cântărețul, ca și preotul, trebuie să stea cu frică și cu cutremur și să ia aminte la sfânta jertfă”.

În ultima parte, Înaltpreasfinția Sa a prezentat câteva aspecte importante din activitatea și slujirea cântăreților bisericești, îndemnându-i să fie cu luare aminte și implicați în activitatea bisericească din comunitatea parohială: „Cântărețul este cu adevărat un slujitor al lui Dumnezeu, ca un înger care stă de față, atunci când preotul aduce Sfânta Jertfă pe Sfânta Masă. Cântărețul bisericesc nu trebuie să cânte cu nebăgare de seamă, adică cu gândul în altă parte. Trebuie să fiți atenți la ceea ce citiți. Trebuie să nu cântați cu grabă. La Sfânta Liturghie nu ne grăbim. Fiți cu luare aminte că ceea ce cântați se aude în biserică și la credincioșii care așteaptă ca să audă o cântare frumoasă. Trebuie să cântați în așa fel încât oamenii să simtă nevoia să fredoneze cântarea după dumneavoastră. Îndemnați pe credincioși să cânte sau să rostească împreună cu dumneavoastră. Purtați-vă cuviincios cu cărțile de slujbă. Nu le răsfoiți cu indiferență, deoarece sunt cărți sacre. De asemenea, nu se cuvine să săriți din cântările rânduite. Nu uitați să adunați în jurul dumneavoastră pe credincioși pentru a avea ajutor la strană. A fi la strană înseamnă cu adevărat a fi aproape de Dumnezeu. Nu uitați că biserica este locul sfânt unde sunt prezenți sfinții lui Dumnezeu. Fiecare biserică are îngerul ei protector care să ducă rugăciunile la Tronul cel ceresc. Este important să vă îngrijiți și să faceți curățenie în biserică. Aveți grijă și de curtea bisericii. Trebuie avut grijă și de cimitir pentru că este spațiul sacru al strămoșilor noștri. Apoi, v-aș ruga să vă continuați perfecționarea, prin toate mijloacele posibile. Fiți, așadar, cu luare aminte!”.