Punerea pietrei de temelie a Bisericii cu hramul „Sf. Ioan Gură de Aur”, din cartierul Nisipuri Dorobănția, Craiova

Evenimente Locase de cult

Cu binecuvântarea și în prezența Înaltpreasfințitului Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, în ziua de 13 noiembrie 2023, a avut loc punerea pietrei de temelie a Bisericii cu hramurile „Sf. Ioan Gură de Aur”, „Sf. Ioan Rusul” și „Sf. Antuza”, din cartierul Nisipuri Dorobănția, din orașul Craiova.

În prezent, Parohia „Sf. Ioan Gură de Aur” săvârșește slujbele bisericești într-o capelă. La inițiativa Pr. paroh Sanda Ionel Ciprian se va construi o biserică încăpătoare care să deservească enoriașii parohiei. Slujba de punere a pietrei de temelie a fost săvârșită de Părintele Mitropolit Irineu, înconjurat de un ales sobor de preoți, alături de Pr. Protoiereu Grigore Vulcănescu și cu participarea enoriașilor din parohie. Bucuria a fost una deosebită având în vedere că în această zi parohia și-a prăznuit pe sfântul ocrotitor, anume pe Sf. Ioan Gură de Aur.

În cuvântul de binecuvântare și de întărire, Înaltpreasfințitul Dr. Irineu a amintit de vedenia cerească a patriarhului Iacob, din Vechiul Testament, dar și de porunca Mântuitorului de a duce mai departe vestea cea bună a învierii și a credinței: „Zidirea unei biserici înseamnă o poartă deschisă către Împărăția cerurilor. În Sf. Biserică noi aducem rugăciuni înaintea lui Dumnezeu și ne spunem adâncul sufletului nostru. Sf. Patriarh Iacov a avut o vedenie în care i s-a arătat că îngerii lui Dumnezeu urcau pe o scară la ceruri și coborau. Scara cerească avea să fie și o profeție despre Maica Domnului, cea prin care Fiul lui Dumnezeu S-a făcut om. În numele acestei descoperiri cerești, noi zidim biserici în toate locurile, așa cum ne-a învățat Mântuitorul Iisus Hristos. Înțelegem că dacă pentru iudei locul de închinare era templul din Ierusalim, pentru noi, creștinii, care am primit credința prin Evanghelie de la înaintașii noștri, locurile de închinare sunt pretutindeni. Locul acesta, sfințit de Duhul lui Dumnezeu și în numele Preasfintei Treimi, rămâne cu adevărat binecuvântat. Trebuie să știm că Dumnezeu alege asemenea locuri din veșnicie. Nu noi suntem aceia care dispunem zidirea bisericii în anumite sapații sau locuri, ci Cel atotputernic ne îndeamnă și ne inspiră ca să zidim aceste sfinte biserici în anumite locuri pe care El le-a rânduit”.

La final, Părintele Mitropolit i-a felicitat pe toți cei implicați în demersul de ridicare a unui nou locaș de cult, îndemnându-i la rugăciune și la treabă: „Credem că locul acesta este ales de Dumnezeu să fie biserică pentru dumneavoastră, ca să puteți veni aici să vă botezați pruncii, să vă cununați și să vă înmormântați pe cei dragi care pleacă în Împărăția lui Dumnezeu. Biserica este casa lui Dumnezeu prin excelență. Punând piatra de temelie a acestei biserici, noi colaborăm cu Dumnezeu. În același timp ne cheamă să participăm la această zidire pentru că ne întărește și curaj ca să ducem lucrările la bun sfârșit. Cei care vor contribui la zidirea casei lui Dumnezeu vor primi răsplată cerească. Ridicând casă lui Dumnezeu, noi Îl îndatorăm ca să ne ajute. Prin urmare, începând de acum, dumneavoastră să sporiți rugăciunile. Cu ajutorul lui Dumnezeu și cu credință, vom duce mai departe lucrările de zidire a bisericii. Dumnezeu să vă ajute și să vă întărească. Amin”.