Conferința „Suferințele războiului în evocări feminine”, desfășurată în cadrul Atelierului de lectură „Synaxis”

Evenimente Proiecte

În data de 17 noiembrie 2023, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte dr. Irineu Ion Popa, arhiepiscopul Craiovei și mitropolitul Olteniei, a avut loc la Sala de expoziții „Ritmurile vieții” de la Casa Băniei, a doua conferință din cadrul Atelierului Synaxis. Prelegerea, „Suferințele războiului în evocări feminine” a fost susținută de conf. univ. dr. Ioana-Ruxandra Fruntelată, cadru didactic la Facultatea de Litere a Universității din București și CS II la Institutul de Etnografie și Folclor „Constantin Brăiloiu” al Academiei Române.

Evenimentul a fost organizat de Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova în parteneriat cu Biblioteca județeană „Alexandru și Aristia Aman” Dolj, Universitatea de Medicină din Craiova, Muzeul Olteniei și Muzeul Cărții și Exilului, sub coordonarea pr. lect. dr. Mihai Ciurea și pr. lect. dr. Lucian Zenoviu Bot.

Conferința a oferit o perspectivă dureroasă și, din păcate, foarte actuală asupra experienței războiului. Cărțile de istorie și discursurile oficiale descriu războiul în termenii unei confruntări abstracte de idei, de valori și de idealuri. Ceea ce transpare mai puțin în astfel de imaginări ale conflagrației este tocmai realitatea care atinge și redefinește existența omenească individuală: suferința. Dezbaterea care a urmat prelegerii s-a încadrat în tematica generală a atelierului – Ce este omul? Perspective transdisciplinare asupra antropologiei și identității –, fiind animată de prezența profesorilor și cercetătorilor interesați de subiect, precum și a studenților Universității din Craiova și ai Universității de Medicină din Craiova.

Atelierul de lectură Synaxis, care se află la a doua ediție în acest an, a fost conceput din dorința de a orienta lecturile studenților și de a încuraja dezbaterile transdisciplinare atât de necesare în contextul actual. Fiecare întâlnire are în centru o carte reprezentativă, care oferă o perspectivă specifică asupra temei generale. Prelegerile susținute de-a lungul anului vor fi publicate într-un volum dedicat temei, împreună cu discuțiile și sugestiile participanților la dezbatere.

Următoarea conferință din cadrul Atelierelor Synaxis va avea loc pe 11 decembrie 2023 și va fi dedicată ironiei filosofice și antropologiei, avându-l ca invitat pe domnul profesor Liviu Iulian Cocei, lector univ. la Facultatea de Istorie, Filosofie și Teologie a Universității „Dunărea de Jos” din Galați.