În Duminica a XXVI-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în Catedrala Mitropolitană „Sf. Mare Mc. Dimitrie”, din Craiova. Înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi, Înaltpreasfinția Sa a hirotonit în treapta de preot pe diaconul Nicola Ionuț Emanuel pe seama bisercii de la Spitalul din municipiul Calafat, județul Dolj. De asemenea, domnul Drugă Ionel a fost hirotonit diacon pe seama Parohiei Căciulatu, din Protoieria Craiova Nord, din județul Dolj. La finalul Sfintei Liturghii, Pr. Corneliu Dogaru a citit Pastorala Sfântului Sinod la prima Duminică din Postul Nașterii Domnului 2023.
În cuvântul de învățătură, Părintele Mitropolit Irineu a tâlcuit pericopa evanghelică citită în cadrul Sfintei Liturghii, din Evanghelia după Luca, capitoul 12, versetele 16-21, numită Pilda bogatului căruia i-a rodit țarina: „În Duminica de astăzi am ascultat o pildă a Mântuitorului Iisus Hristos despre bogatul căruia i-a rodit țarina. Această pericopă evanghelică poate fi folosită privind necesitatea credinciosului de a face fapte bune pentru a dobândi Împărăția cerurilor, adică de a se îmbogăți în Dumnezeu. Mântuitorul pune în comparație în această pildă pe cel bogat și pe cei care trebuie să se îngrijească de sufletul lor. Bogatului, din pilda de astăzi, i-a rodit țarina într-un mod cu totul neobișnuit. Văzând atâta bogăție și-a dorit să facă alte depozite mult mai mari și să adune toată roada. După conversația bogatului cu sufletul său, Mântuitorul Hristos lasă să se audă și o consecință sau o judecată pe care Dumnezeu o stabilește pentru acela care a uitat de sufletul său. Pericopa evangheliză concluzionează că așa se întâmplă cu cel care nu și-a pus adunat bogăția sa pentru viața veșnică”.
În continuare, Înaltpreasfinția Sa a vorbit de legătura darurilor primite de la Dumnezeu și scopul omului în această viața vremelnică și limitată: „Evanghelia de astăzi este o învățătură cu multă învățătură duhovnicească. Cel bogat a primit de la Dumnezeu darul acesta al îmbogățirii. Unii sunt bogați cu partea materială, alții sunt bogați cu lucruri spirituale sau duhovnicești, iar alții sunt bogați cu sănătate și cu putere. Niciunul dintre noi nu a rămas fără vreun talant și toți am primit câte ceva. Cel atotputernic ne-a dăruit din darurile Sale bogate. Din nefericire, bogatul din pilda de astăzi se izolează de lume, se îndepărtează de oameni. Vrea să folosească numai pentru sine în mod egoist aceste daruri primite de la Dumnezeu. El consideră că bogățiile acestea sunt necesare pentru suflet și doreșește să se îndestuleze din aceste daruri. El coboară sufletul la nivelul trupului. Mulți dintre oameni inversează aceste categorii ontologice. Sufletul nu mănâncă. Sufletul are nevoie de rugăciune, de post, de prezența la slujbele Bisericii, are nevoie de contemplare, de milostenie, de fapte bune, are nevoie să stea de vorbă cu Dumnezeu”.
La fnal, Înaltpreasfințitul Irineu i-a îndemnat pe cei prezenți să nu uite de faptele bune, mai ales că ne aflăm în perioada postului Crăciunului: „Fapta cea bună va fi răsplătită de Mântuitorul Iisus Hristos. Este foarte importantă ca mesajul pericopei evanghelice de astăzi să rămână în sufletul nostru. Faceți-vă bogați în Dumnezeu, adică adunați roada cea bună pe care nici molia, nici furul nu le fură. Dacă lăsăm mintea noastră să se obișnuiască cu cele pământești atunci acolo va fi gândirea și sufletul nostru. Dacă ne ridicăm mintea și sufletul la Dumnezeu, atunci vom avea comoara noastră în ceruri. Pericopa evanghelică de astăzi este foarte folositoare în vremea aceasta a postului pentru că ne pregătim pentru sărbătoarea Nașterii Mântuitorului Hristos. Sintetizând Evanghelia de astăzi, să ne ferim de gândirea cea rea, de grija cea trupească și să ne îndreptăm către Dumnezeu care ne va răsplăti în Împărăția cerurilor pentru faptele noastre cele bune. Amin”.