Zi de hram pentru Mănăstirea Lainici, din județul Gorj

Evenimente Gorj Manastiri

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, azi, 21 noiembrie 2023, la Mănăstirea Lainici a fost săvârșita Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, cu prilejul hramului bisericii celei vechi a mănăstirii, anume „Intrarea în biserică a Maicii Domnului”.

S-a slujit în biserica mare, protos fiind părintele stareț Ioachim Pârvulescu. Alături de sfinția sa, au co-liturghisit părinții protoierei Mărăcine Marian-Valentin, de la Târgu-Jiu Nord, și Neacșu Cătălin-Gabriel, de la Protoieria Băilești, precum și mulți alți preoți, în prezența a numeroși credincioși de toate vârstele.

La cuvântul de învățătură, părintele stareț Ioachim a subliniat importanța sărbătorii de azi, creștinii avându-o ca model de pregătire pentru întâlnirea cu Hristos pe Maica Domnului. De asemenea, tâlcuind Evanghelia zilei, părintele protoiereu Mărăcine Marian-Valentin a arătat că nu se cuvine creștinului a împlini în exces pe cele ale trupului, în detrimentul celor sufletești, precum vedem din dialogul evanghelic al Domnului Hristos cu Marta și Maria. Tot referitor la praznicul de azi, părintele protoiereu Neacșu Cătălin-Gabriel a făcut o paralelă între binecuvântarea venită de la Dumnezeu, prin rugăciune neîncetată, asupra Sfinților Părinți Ioachim și Ana, referindu-se în mod evident la nașterea Maicii Domnului, și binecuvântarea pe care tinerii căsătoriți din zilele noastre o pot avea prin nașterea de prunci și prin evitarea păcatului pruncuciderii. În același context, sfinția sa a arătat că praznicul de azi mai poate fi socotit drept o sărbătoare a copilului creștin, în contrapondere cu „sărbătorile” necreștine importate în ultima vreme și de țara noastră. Dupa slujbă, credincioșii au fost chemați la agapa frățească, dupa cum este obiceiul mănăstirii.

(Text și Poze: Pr. Cruceru Valerian)