Sfântul Ierarh Andrei Şaguna prăznuit la Catedrala Mitropolitană din Sibiu

Evenimente

Catedrala Mitropolitană din Sibiu a sărbătorit joi, 30 noiembrie, cel de-al treisprezecelea hram al Sfântului Ierarh Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei. Sărbătoarea marelui ierarh, ctitorul Mitropoliei Ardealului, prăznuit în aceeaşi zi cu Apostolul românilor, Sfântul Andrei, adună în fiecare an numeroşi credincioşi la Sibiu.

Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului, Mitropolitul Ardealului, alături de care s-au aflat Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Craiovei și Mitropolit al Olteniei, Preasfinţitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei, Harghitei, Preasfinţitul Părinte Nestor, Episcopul Devei şi Hunedoarei și Preasfințitul Părinte Gherontie Hunedoreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei. Răspunsurile liturgice au fost date de corala catedralei, dirijată de pr. lect. univ. dr. Dan-Alexandru Streza.

Catedrala Mitropolitană, ocrotită de Sfântul Andrei Şaguna, unde se află moaştele marelui ierarh, a fost onorată de prezența primarului Sibiului Astrid Fodor, subprefectul județului Sibiu Sebastian Șebu, deputatul George Simion, directorul Bibliotecii Județene Astra, Răzvan Pop, directorul Spitalului de Pneumoftiziologie Cristian Roman, oficialități centrale și locale, directori de instituții.

Cuvântul de învăţătură de la Sfânta Liturghie a fost rostit de Înaltpreasfințitul Părinte Irineu , Arhiepiscop al Craiovei și Mitropolit al Olteniei, care a vorbit despre cei doi sfinţi prăznuiţi în 30 noiembrie, Apostolul Andrei, cel care a vestit Evanghelia pe pământ românesc, şi Andrei Şaguna, Apostolul românilor din Transilvania.

Față de cei doi mari Sfinți ai Bisericii noastre Ortodoxe, pe Sfântul Apostol Andrei cel întâi chemat și pe Sfântul Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Ardealului este un prilej deosebit pentru noi cu această ocazie a sărbătorii lor, ca să ne manifestăm credința noastră și dragostea noastră pentru sfinți în general și pentru cei doi în special. O Biserică care știe să-și cinstească Sfinții Săi este o Biserică adevărată și are într-adevăr chemarea de a conduce poporul lui Dumnezeu spre Împărăția Cerurilor. Psalmistul ne spune că: «Minunat este Dumnezeu întru Sfinții Săi», prin aceste cuvinte înțelegem că Dumnezeu este întru Sfinții pe care i-a ales dintre noi, Se sălășluiește întru ei, Își arată puterea Sa Dumnezeiască și săvârșește nenumărate minuni, fapte extraordinare pentru cei credincioși, pentru cei care se apropie cu evlavie și cu multă credință, gândind și nădăjduind că vor primi răspuns rugăciunilor lor. Sfinții au înțeles chemarea lui Dumnezeu care spune: Fiți desăvârșiți, precum și Tatăl vostru cel din Ceruri desăvârșit este. Desăvârșirea este idealul pe care Dumnezeu l-a lăsat în sufletele noastre. Desăvârșirea este depășirea condiției noastre fizice firești de a depăși toate pragurile vieții și a merge împreună cu îngerii spre Împărăția Tatălui Ceresc. Desăvârșirea este curățirea de patimi, de toate gândurile rele și necurate.” a afirmat Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Irineu al Olteniei

La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Laurenţiu a mulțumit invitaților prezenți la Sfânta Liturghie amintind celor prezenți de capacitatea intelectuală a Sfântului Ierarh Andrei Șaguna și personalitatea multifațetată a cărui prăznuire a fost oficiată astăzi.

„După o manifestare atât de frumoasă, atât de impresionantă, la o repetiție, a treisprezecea ocazie, am constatat un lucru care ne încântă în mod special și ne dă încredere, așa cum a spus Înaltpreasfințitul în cuvântul său, că Dumnezeu ne ajută prin Sfinții Săi, ce să facem să putem ajunge să călătorim și noi pe drumul acesta al Mântuirii spre desăvârșire, acesta este idealul. Am observat că pietatea, evlavia credincioșilor acum este debordantă, este impresionantă. Dacă până la canonizare Sfântul era Sfântul Andrei, a fost cinstit odată cu Sfântul Apostol Andrei, doar printo cântare și prin slujbe speciale de pomenire, iată că acum avem biserici închinate Sfântului Andrei, avem moaștele sale care ne ocrotesc și pe care le purtăm cu noi, capul Sfântului Andrei l-am pus într-o raclă specială și peste tot unde mergem, în activitatea noastră pastora, unde mergem să slujim la diferite biserici, îl luăm cu noi, pentru că alții au spus despre el că «A avut un cap cât o jumătate de țară». […] Bucuria aceasta ne obligă întâi de toate pe noi ca să sporim lucrarea Sfântului.” a spus Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Laurențiu al Ardealului.

În încheiere, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Laurenţiu a mulțumit și a oferit celor patru arhierei o icoană cu Sfântul Ierarh Andrei Șaguna, în semn de prețuire pentru împreuna slujire,  a mulţumit celor prezenţi şi a transmis urări celor care poartă numele celor doi sfinţi prăznuiţi la 30 noiembrie.

Pentru sprijinul deosebit și constant față de Biserică, Părintele Mitropolit a oferit Ordinul „Anastasia Șaguna”, doamnei Astrid Cora Fodor primarul Municipiului Sibiu, în special pentru ajutorul acordat în vederea realizării iluminatului arhitectural exterior al Catedralei „Sfânta Treime” din Sibiu. Domnul deputat George Simion a primit „Crucea Șaguniană” pentru mireni, iar pentru implicarea în latura culturală a salvgardării, cunoașterii și promovării patrimoniului șagunian au primit distincția Crucea șaguniană și următorii: domnul Răzvan Pop, directorul Bibliotecii Județene Astra, pentru implicarea în proiectul de digitizarea a Telegrafului Român și domnul Bogdan Andriescu șef serviciu cercetare ştiinţifică Biblioteca Județeană Astra, pentru implicarea în transliterarea cărții de rugăciuni a Sfântului Ierarh, iar domnul Constantin Ittu pentru munca de cercetare în corlatele șaguniene ale Bibliotecii mitropolitane și ale Bibliotecii Brukenthal. Cântăreții la strana Catedralei au primit distincția „Dimitrie Cunțan” pentru cântăreți bisericești, binefăcătorii au primit distincții și acte de cinstire.

(Sursa: Reporter și imagine: Costin Chesnoiu; http://mitropolia-ardealului.ro/sfantul-ierarh-andrei-saguna-praznuit-la-catedrala-mitropolitana-din-sibiu-2/)