Prăznuirea Sf. Ier. Nicolae prin Liturghie arhierească la Mănăstirea „Sf. M. Mc. Gheorghe” – Prisaca, din Craiova

Evenimente

Astăzi, 6 decembrie 2023, Înaltpreasfințitul Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Mănăstirea „Sf. M. Mc. Gheorghe” – Prisaca, din Craiova. Cuvântul de mulțumire a fost adresat de către Părintele Exarh Grigorie Sandu, în calitate de stareț al sfintei mănăstiri. Răspunsurile de la strană au fost date de către un grup psaltic coordonat de domnul Prof. Victor Șapcă.

În cuvântul de învățătură, Părintele Mitropolit a vorbit în prima parte despre viața aleasă a Sf. Ier. Nicolae și de lupta duhovnicească pe care a avut-o față de patimile și răutățile acestei lumi: „Sărbătoarea de astăzi închinată Sf. Ier. Nicolae ne adună în această mănăstire ca să-l cinstim pe cel care este întotdeauna ajutător, binefăcător și rugător înaintea lui Dumnezeu. Dacă ne-am gândi fiecare în parte de câte ori îl chemăm și îl rugăm pe Sf. Nicolae în viața noastră, dacă ne-am gândi că fiecare om de pe pământ îl roagă pe Sf. Nicolae, atunci ne-am da seama că minunile lui sunt ca nisipul mării sau ca picăturile de rouă. Văzând atâtea minuni și faceri de bine ale Sf. Nicolae, nu putem să spunem decât „Slavă Ție, Hristoase, că ne-ai dat un asemenea sfânt”. Sf. Nicolae și-a agonisit această sfințenie de la Mântuitorul Hristos și cu adevărat el a fost pământul roditor în care sămânța lui Dumnezeu a fost semănată și a rodit însutit și înmiit. De când s-a născut, Sf. Nicolae a avut o stare sufletească dăruită lui Dumnezeu într-un chip cu totul deosebit de lumea înconjurătoare. Astăzi, când cinstim pe sfinți, vedem partea finală a vieții lor, cea de sfințenie, însă trebuie să vedem și nevoințele lor sfințe. Ca om în lumea aceasta, el a avut luptă cu patimile și cu cel rău. În aceste ispite, Sf. Nicolae s-a arătat mai tare decât diamantul, deși gândurile au năvălit asupra lui. Pentru noi, cei de astăzi, această luptă este neîncetată dar cu semnul Sf. Cruci să alungăm pe necuratul care să vrea să ne facă mult rău sufletului nostru. De bună seamă că Sf. Ier. Nicolae a învățat arta rugăciunii. Sf. Ier. Nicolae era cu adevărat un heruvim care permanent Îl lăuda pe Dumnezeu”.

În a doua parte a predicii, Înaltpreasfințitul Dr. Irineu a amintit de bucuria prăznuirii Sf. Ier. Nicolae, considerat ajutătorul copiilor și al tuturor celor care sunt în nevoi. De asemenea, Înaltpreasfinția Sa i-a îndemnat pe cei prezenți să aibă ca model de evlavie și smerenie pe ierarhul din Mira Lichiei, ocrotitorul multor locașuri de cult din Mitropolia Olteniei: „Sf. Ier. Nicolae este trimisul lui Dumnezeu pentru popoare și generații, pentru că el s-a făcut cu adevărat apostol al Mântuitorului Hristos, prin faptele, învățăturile și rugăciunile sale înaintea lui Dumnezeu. Fiecare dintre noi poate să mărturisească câte minuni și câte fapte minunate a săvârșit Sf. Ier. Nicolae. Sfântul poartă de grijă tuturor oamenilor. Este nevoie de rugăciune, de credință și de multă evlavie. În fiecare an, de la cel mic la cel mai mare, toată lumea îl așteaptă pe Sf. Nicolae pentru că el este dătătorul darurilor. Astăzi îl rugăm pe Sf. Nicolae să împlinească în sufletele și inimile noastre bucuria de a fi întotdeauna ocrotiți și sprijiniți de el. Facă bunul Dumnezeu ca Sf. Nicolae să ne fie întotdeauna mijlocitor și ajutor în viața noastră. Amin”.