Astăzi, 8 decembrie 2023, Înaltpreasfințitul Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a săvârșit slujba de hirotesie întru duhovnic pentru 15 preoți din Arhiepiscopia Craiovei, la Paraclisul Mitropolitan „Toți Sfinții”, din Craiova.
Au primit duhovnicia: Pr. Popescu Adrian Iulian, preot slujitor la Parohia Sf. Ierarh Calinic din Craiova, Protoieria Craiova Sud; Pr. Popa Marcel Mugurel, preot paroh la Parohia Grecești, Protoieria Craiova Nord; Barcean Alexandru Iulian, preot paroh la Parohia Câmpu Mare, Protoieria Târgu Cărbunești; Pr. Ivan Răzvan Bogdan, preot paroh la Parohia Lișteava, Protoieria Craiova Sud; Pr. Danciu Sergiu Andrei, preot slujitor la Parohia „Sf. Împărați”- Obedeanu din Craiova, Protoieria Craiova Nord; Pr. Iana Petruț, preot paroh la Parohia Țugurești, Protoieria Băilești; Pr. Iliuță Constantin, preot paroh la Parohia Târgul de Afară din Craiova, Protoieria Craiova Nord; Pr. Ciocanea Burdulea Alexandru-Gabriel, preot paroh la Parohia Vârț, Protoieria Târgu-Jiu Sud; Pr. Jilcovici Mihai, preot paroh la Parohia Ionești, Protoieria Târgu-Jiu Sud; Pr. Petrescu Mihai-Robert, preot slujitor la Catedrala Mitropolitană ,,Sf. Mare Mc. Dimitrie˝ din Craiova; Pr. Manea Emil Marian, preot slujitor la Paraclisul Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Grigorie Teologul” din Craiova; Pr. Drugă Ionel, preot paroh la Parohia Căciulatu, Protoieria Craiova Nord; Pr. Bunea Constantin Aurel, preot paroh la Parohia Milești, Protoieria Craiova Nord; Pr. Popescu Constantin-Cosmin, preot paroh la Parohia Boureni, Protoieria Băilești; Pr. Nicola Ionuț-Emanuel, preot slujitor la Biserica „Sf. Împărați Constantin și Elena” – Spitalul municipal Calafat, Protoieria Băilești.
În cuvântul de învățătură, Părintele Mitropolit a vorbit mai întâi de chemarea preoțească și de lucrarea preotului ca trimis al lui Dumnezeu: „Este o zi importantă pentru dumneavoastră care desăvârșește chemarea misionară pe care ați primit-o prin slujba de hirotonie întru preot. În preoție viața dumneavoastră este legată de voința lui Dumnezeu. Libertatea și voința noastră trebuie să fie conform cu Evanghelia Mântuitorului Hristos. Prin urmare, dumneavoastră sunteți aceia care ați fost chemați să faceți arătură adâncă și folositoare ca Învățătorul nostru suprem, Mântuitorul Iisus Hristos, să arunce sămânța Sa în sufletele și inimile credincioșilor prin vocea și activitatea dumneavoastră. Trebuie să fiți semănătorii Cuvântului lui Dumnezeu în popor. Trebuie să faceți toate lucrările necesare pentru îndreptarea și curățirea oamenilor”.
În continuare, Înaltpreasfinția Sa a subliniat cele mai importante lucrări ale preotului duhovnic, anume de sfătuitor și de medic al credincioșilor pe care i-a primit în păstorire prin actul hirotoniei. De asemenea, preotul trebuie să aibă la rândul său duhovnic de la care poate primi îndemnuri și sfaturi pastorale: „Această chemare de duhovnic este foarte importantă. Duhovnicul este acela care spovedește păcatele oamenilor, le dă sfatul cel mai bun pentru ca să poată răbda împotriva ispitelor diavolului. Duhovnicul este în primul rând „părintele” care își chemă copiii săi pentru a-i face vrednici de Sfânta Împărtășanie. Duhovnicul este medicul care vindecă aceste răni sufletești ale oamenilor, pe cei care au avut această nefericire de a se îmbolnăvi de veninul celui rău. Să aveți iscusință, răbdare, persistență și chiar îndrăzneală, pentru că omul nu vine întotdeauna la spovedanie de bună voie. Uneori vine silit de boală, de suferință, de durere sau pentru că nu știe. Sunteți îndreptători ai Cuvântului lui Dumnezeu. Prin urmare nu uitați pe cei care vi s-au încredințat prin Sf. Hirotonie. Enoriașii au nevoie de dumneavoastră mai mult ca oricând, mai ales în societatea în care trăim. Niciodată să nu vă smintiți de păcatele lor, niciodată să nu vă lăsați atinși de păcatele lor, pentru că de multe ori duhovnicul este pus în fața unor lucruri greu de conceput. Fiți cu luare aminte, nu vă lăsați niciodată ispitiți de vrăjmaș. La rândul vostru să vă spovediți. Maica Domnului să vă ajute, iar Sfânta Sărbătoare a Nașterii Domnului să vă fie de folos”.
La sfârșit, preoții prezenți au primit în dar din partea Părintelui Mitropolit Irineu cartea de cult numită Molitfelnic, unde se găsesc rânduielile pentru săvârșirea Sfintelor Taine și a ierurgiilor, și Sfânta Cruce, pentru binecuvântarea credincioșilor. La acest moment deosebit de important pentru lucrarea pastoral-misionară din parohiile din Arhiepiscopia Craiovei a fost prezent Pr. eclesiarh Corneliu Dogaru și Pr. consilier Adrian Mazilița.