Festivalul „Tradiții și obiceiuri din bătrâni”, organizat de Liceul Teologic din Târg-Jiu

Evenimente

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, în seara zilei de 11 decembrie 2023, a avut loc cea de-a XI-a ediție a Festivalului „Tradiții și obiceiuri din bătrâni”, organizat de Liceul Teologic „Sf. Nicodim”, din Târgu-Jiu, în parteneriat cu Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu”. În calitate de delegat, Pr. Protoiereu Marian Mărăcine, de la Protopopiatul Târgu-Jiu Nord, a citit mesajul de binecuvântare al Părintelui Mitropolit Irineu.

În deschiderea evenimentului, devenit deja tradiție în orașul Târgu-Jiu, Pr. Prof. Ștefan Cristi Vătafu, directorul Liceului, a mulțumit cadrelor didactice și elevilor, precum și tuturor celor care s-au implicat în organizare. Tot în deschidere a vorbit și doamna Mariana Ghițulescu, managerul Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu” din Târgu Jiu, gazda evenimentului. Prezentarea festivalului s-a făcut de către doamna Prof. Cristina Buzducea, de la Liceul Teologic, împreună cu domnul actor Tedi Popescu, de la Teatrul „Elvira Godeanu”.

Festivalul a debutat cu „colindele copilăriei” interpretate de Corul Liceului Teologic, sub îndrumarea Arhid. Prof. Dr. Nicușor Daniel Lăzărică: „Moș Crăciun”, „Iată vin colindători”, „Domn, Domn, să-nălțăm”, „O, ce veste minunată” și „Steaua sus răsare”. A urmat un moment teatral, intitulat „Moș Nicolae și fetele sărace”, pus în scenă de Trupa de teatru „Teologos” a Liceului Teologic, îndrumați de doamna Prof. Mirela Popescu. Corala preoților gorjeni „Nicofonis”, sub îndrumarea Arhid. Prof. Dr. Nicușor Lăzărică, a interpretat colindele: Dipticul „Bună dimineața la Moș Ajun”, „În seara de Moș Ajun”, „Steaua sus răsare”, „Astăzi s-a născut Hristos”, „Închinarea păstorilor” și „Mărire-ntru cele-nalte”. Momentul artistic a fost urmat de Sceneta „Plugușorul”, pregătită de elevii de la Liceul Teologic sub coordonarea domnului Prof. Dumitru Bărăscu și a părintelui Prof. Ionuț Pădureanu.

În ultima parte a evenimentului, Corala „Calatio” din Craiova, dirijată de Lect. Univ. Dr. Victor Șapcă, a încântat auditoriul cu următoarele colinde: „Veniți astăzi credincioșii”, „Domn, Domn să-nălțăm”, „La poartă la Ștefan Vodă”, „La Vitleem colo-n jos”, „Mare minune”, „Domnuleț și Domn din cer”, „Noi în seara de Crăciun” și „Plugușorul”. Evenimentul s-a încheiat cu urarea: „Deschide ușa creștine”, interpretată de Corurile „Calatio” și „Nicofonis” reunite.