Activitate a proiectului „Comoara din lada bunicii”, desfășurată cu elevii Școlii Gimnaziale „Eliza Opran” Ișalnița

Evenimente Proiecte

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, în ziua de 11 decembrie 2023, la Școala Gimnazială „Eliza Opran” Ișalnița, elevii clasei a II-a A,  alături de doamna Prof. Ioana Cârpici, au fost martorii unei activități altfel, legată de perioada în care ne aflăm, Postul Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos. Pr. Prof. Dodenciu Lucian, parohul Parohiei Braniște II Ișalnița, a adus din lada bunicii obiecte vechi, pe care le-a prezentat copiilor, ca parte a moștenirii noastre culturale.

„În cadrul proiectului de solidaritate <<Comoara din lada bunicii>>, proiect derulat de parohia noastră pe parcursul acestui an, am dorit să le vorbesc copiilor despre importanța păstrării identității noastre naționale, a tuturor obiceiurilor și a tradițiilor legate de principalele sărbători religioase și a evenimentelor legate de viața omului. Am putut să le prezint obiecte foarte vechi din colecția personală, constând în monede, aparate de fotografiat, icoane, obiecte populare de uz casnic, iar la final, copiii au cântat colinde tradiționale specifice perioadei în care ne aflăm. Doresc să mulțumesc pentru activitate, doamnei director, prof. Carmen Velișcu, directorul unității de învățământ și doamnei profesor Ioana Cârpici, gazda mea din această dimineață”.

Activități similiare, în cadrul parteneriatului școală-biserică, au avut loc și în alte parohii. Amintim activitatea desfășurată de elevii clasei I de la Școala Gimnazială Filiași, coordonați de părintele profesor Mladin Constantin și profesor Hantea Anela, la Biserica „Sfântul Dumitru” din localitate. Micii creștini au primit Sfânta Împărtășanie de la părintele paroh, Hantea Marian, iar copiii au cântat la sfârșit colinde la Nașterea Domnului.