Atelierul Synaxis: Conferința  „Ironologia ca antropologie a ironiei existențiale”, susținută la Craiova de Lect. univ. dr. Liviu Iulian Cocei

Evenimente Proiecte

În ziua de 11 decembrie 2023, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte dr. Irineu Ion Popa, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a avut loc la Salonul expozițional – parter, Muzeul Cărții și Exilului Românesc din Craiova, a treia conferință din cadrul Atelierului Synaxis. Prelegerea intitulată „Ironologia ca antropologie a ironiei existențiale” a fost susținută de lect. univ. dr. Liviu Iulian Cocei, cadru didactic la Facultatea de Istorie, Filosofie și Teologie a Universității „Dunărea de Jos” din Galați și se încadrează în tematica generală a Atelierelor – Ce este omul? Perspective transdisciplinare asupra antropologiei și identității.

Evenimentul a fost organizat de Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova, în parteneriat cu Biblioteca județeană „Alexandru și Aristia Aman” Dolj, Universitatea de Medicină din Craiova, Muzeul Olteniei și Muzeul Cărții și Exilului, sub coordonarea pr. lect. dr. Mihai Ciurea și pr. lect. dr. Lucian Zenoviu Bot.

Conferința a fost dedicată conceptului de homo ironicus, unul dintre cele mai interesante și complexe aspecte ale experienței umane. Ironia este un bun exercițiu de rezistență în fața crizelor sociale. Prezentarea a încercat să răspundă la o întrebare fundamentală: „Care este meritul ironiei în existența umană?”. Dezbaterea care a urmat conferinței a fost animată de prezența profesorilor și cercetătorilor interesați de subiect, dar și de prezența studenților Universității din Craiova și ai Universității de Medicină din Craiova.

Atelierele de lectură Synaxis, care se află la a doua ediție în acest an universitar, sunt organizate cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte dr. Irineu Ion Popa, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, de Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova, în parteneriat cu Biblioteca județeană „Alexandru și Aristia Aman” Dolj, Universitatea de Medicină din Craiova și Muzeul Cărții și Exilului Românesc. Ele au fost concepute din dorința de a orienta lecturile studenților și de a încuraja dezbaterile transdisciplinare atât de necesare în contextul actual. Fiecare întâlnire are în centru o carte reprezentativă, care oferă o perspectivă specifică asupra temei generale. Prelegerile susținute de-a lungul anului vor fi publicate într-un volum dedicat temei, împreună cu discuțiile și sugestiile participanților la dezbatere. Coordonatorii acestui proiect sunt pr. lect. dr. Mihai Ciurea și pr. lect. dr. Lucian Zenoviu Bot.

Următoarea conferință din cadrul Atelierelor Synaxis va avea loc pe 23 ianuarie 2024 și va fi dedicată artei sacre și reprezentărilor iconografice, avându-l ca invitat pe domnul Ioan Popa, unul dintre cei mai cunoscuți pictori bisericești din Patriarhia Română.