Concertul „Colindăm, Doamne, colind!”, organizat de Facultatea de Teologie din Craiova la Filarmonica Oltenia

Evenimente Proiecte

În prezența și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, în după-amiaza zilei de 12 decembrie 2023, a avut loc Concertul „Colindăm, Doamne, colind!” la Filarmonica Oltenia din Craiova. Evenimentul a fost organizat de Facultatea de Teologie a Universității din Craiova.

În prima parte a concertului, Grupul psaltic „Sf. M. Mc. Dimitrie” al Catedralei Mitropolitane din Craiova, dirijat de Dl. lect. univ. dr. Victor Șapcă, a interpretat următoarele piese:

Vitleeme gătește-te, glas 8;

Domnul Sfânt când S-a născut, glas 8;

Bună sara gospodari, glas 3, versuri și muzică de Pr. Cristian Alexandru;

Azi îi miercuri, mâine-i joi, muzică și text Ducu Bertzi – interpretat în manieră psaltică

Trei crai, glas 8;

Cu Dumnezeu la masă, glas 8, muzică și text Andrei Predescu.

În calitate de soliști, alături de Grupul psaltic, au interpretat următoarele piese:

A venit la noi, Domn, bunu, muzică și text Pr. Cristian Alexandru,  solistă Alexandra Nicolae;

Deschide ușa creștine, glas 3, soliști studenții: Andrei Găină, Robert-Vasile Oproiu și Denis Gheorghe.

În continuare, au fost invitate să colinde tinerele studente de la secția de muzică și de la alte facultăți din cadrul Universității din Craiova, care alcătuiesc Grupul psaltic S„f. Mare Muceniță Tatiana”, grup înființat anul trecut, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Dr. Irineu. Grupul este condus de Ana Nuță și au interpretate următoarele piese:

-Colindul Maicii Domnului;

-Omul cel cu suflet bun;

-Răsună cerul;

-Vino, Iisuse în inima mea!

Cea de-a doua parte a concertului a fost dedicată creațiilor corale armonice, precum și colindelor creații populare din vatra satului românesc. A urcat pe scenă Corala „Ierofonia” a preoților și studenților ortodocși din Craiova, împreună cu membrii Corului Facultății de Teologie. Corala „Ierofonia” a fost înființată la îndemnul și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei. Prin înființarea coralei s-a dorit să constituie un exemplu de bune practici și de perfecționare și încurajare, pe de o parte, a preoților din fiecare protopopiat de a înființa un cor al protoieriei, iar, pe de altă parte, de încurajare a membrilor corului de a înființa la parohiile lor, coruri alcătuite din tinerii și credincioșii parohiei. Corala este coordonată de Pr. lect. univ. dr. Adrian Cristian Mazilița și de domnul lect. univ. dr. Victor Șapcă și abordează un repertoriu variat, în special creații corale: piese corale religioase, populare şi patriotice din opera compozitorilor locali, naționali și internaționali, precum şi cântece populare autentice din Oltenia. Corala a interpretat următoarele piese:

Moș Crăciun, armonizat de părintele Nicu Moldoveanu;

Domnuleț și domn din cer, de Gheorghe Cucu;

Floricica, de Francisk Hubic, solist: Diacon Petrșor Efrem;

Legănelul lui Iisus, de Valentin Teodorian,

La Vitleem colo-n jos, armonizat de Nicolae Lungu;

Colindăm, colind, aranjament coral și versuri de Pr. Adrian Mazilița, acompaniament la chitară Pr. Gheorghe Smădoi;

Leru-i, ler, de Gabriel Popescu, solist, Baritonul conf. univ. dr.  Ioan-Emanuel Cherata.

La final, Corala „Ierofonia”, împreună cu membrii Corului Facultății de Teologie, cărora li s-au adăugat membrii Grupului psaltic Sf. Mare Muceniță Tatiana și Grupul psaltic „Sf. M. Mc. Dimitrie” al Catedralei Mitropolitane din Craiova, au interpretat următoarele creații populare:

Bradul și plopul, solist Părintele Arhid. Gonstantin Gama;

Stea luminătoare, colind tradițional cules din județul Gorj;

Sus în poarta raiului, colind din județul Dolj;

Și ne lasă gazdă-n casă!;

Luatu s-o dusu s-o.

La finalul concertului, în calitate de prezentator al concertului, părintele diacon Mihai Bogdan a adus alese mulțumiri Înaltpreasfințitului Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, pentru grija și dragostea părintească permanet arătată, doamnei Prof. Ivona Stănculeasa, manager al Filarmonicii Oltenia, și tuturor invitaților prezenți la acest concert dedicat Nașterii după trup a Mântuitorului Iisus Hristos.