Liturghie arhierească și hirotonie în trepta de preot, la Catedrala Mitropolitană din Craiova

Evenimente

În Duminica a XXVIII-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în Catedrala Mitropolitană „Sf. M. Mc. Dimitrie”, din Craiova. Înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi, Înaltpreasfinția Sa a hirotonit în treapta de preot pe diaconul Vasile Lică, pe seama Parohiei Vierșani, din Protoieria Târgu-Cărbunești, județul Gorj. La finalul sfintei slujbe, Corul alcătuit din diaconii și preoții slujitori ai Catedralei au prezentat un recital de colinde, în prezența Părintelui Mitropolit Irineu și a credincioșilor veniți astăzi la Catedrală.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfințitul Dr. Irineu a vorbit mai întâi de pericopa evanghelică, citită la Sf. Liturghie, numită „Pilda celor poftiți la cină”, de la Luca, capitolul 14, versetele 16-24: „În Duminica de astăzi, am ascultat la Sf. Liturghie pericopa evanghelică care ne vorbește despre o parabolă spusă de Mântuitorul nostru Iisus Hristos, o învățătură duhovnicească care are multe înțelesuri. Domnul Hristos a spus ucenicilor și celor care Îl înconjurau că Împărăția cerurilor este asemena cu cina pe care a făcut-o un om cu cinste și vază în rândul oamenilor. În această pildă, Mântuitorul Hristos arată istoria lumii, pentru că El este Stăpânul care a pregătit toate și a făcut Cina cea mare. În invitația aceasta, Dumnezeu nu a uitat pe cei săraci și pe cei necăjiți, cei care au fost cei mai primitori. Toți aceștia sunt chemați la Cina împărătească. Ei nu au avut niciun cuvânt de motivare pentru a nu veni, de aceea au răspuns cu toată inima. Dumnezeu este în sufletele curate, în oamenii cinstiți și corecți, chiar dacă sunt săraci, chiar dacă sunt bolnavi sau în suferință. Aceștia au venit și au umplut casa pentru că i-a chemat Stăpânul, Cel care a pregătit toate. Această chemare a neamurilor este în iubirea lui Dumnezeu, care voiește ca nimeni să piară ci să se mântuiască. Această Sfântă Evangelie, care pregătește Nașterea Domnului, ne cheamă și pe noi ca să venim la Cina Domnului, la bucuria Tatălui ceresc”.

În a doua parte, Părintele Mitropolit a subliniat legătura pericopei evanghelice de astăzi cu praznicul luminos al Nașterii Fiului lui Dumnezeu din Fecioara Maria. De asemenea, i-a îndemnat pe cei prezenți să postească în această perioadă care a mai rămas și să se spovedească pentru a se împărtăși în ziua de sărbătoare: „Această pericopă este așezată de Sfinții Părinți înainte de Nașterea Domnului, evenimentul unic în istoria lumii. Este momentul în care Dumnezeu S-a făcut om. El a venit la noi, oamenii, prin Maica Domnului, care a acceptat ca în pântecele ei să se zămislească Fiul lui Dumnezeu și să-L nască ca om. El este Om adevărat și Dumnezeu adevărat. De la căderea omului în păcat și până în noaptea sfântă de Crăciun, omenirea a așteptat ani în șir promisiunea lui Dumnezeu că va trimite pe Fiul Său să Se nască din femeie, sub Lege. Dumnezeu ne-a rânduit această bucurie a Nașterii Fiului. Dumnezeu este cu noi și ne trece din suferință în bucurie, din necaz în desfătare. Așadar, apropiindu-ne de sărbătoarea Nașterii Mântuitorului Iisus Hristos, să ne gândim că Domnul ne-a chemat aici. El a pregătit toate și nu avem nevoie de nimic decât de inimă curată, înfrântă și smerită. Avem nevoie de post și rugăciune, de spovedanie și Sf. Împărtașanie, lucruri ușoare și la îndemâna fiecăruia, cu condiția să renunțăm la păcat. Cine renunță la păcat și la faptele de ocară, acela este cu adevărat fericit în ziua de Crăciun. Să urmăm învățătura Bisericii, sfaturile duhovnicilor, care ne îndeamnă permanent să renunțăm la păcat. În felul acesta vom ajunge să fim primiți de Stăpânul nostru la Cina sacră a Fiului Său. Ne rugăm bunului Dumnezeu ca să ne ajute să ducem mai departe sfântul post, să ne spovedim și să ne împărtășim la Nașterea Domnului”.