În prima zi a lunii ianuarie, creștin-ortodocșii prăznuiesc „Tăierea-împrejur cea după trup a Domnului Hristos” și pe Sf. Vasile cel Mare, arhiepiscopul Cezareei Capadociei (330-379 d. Hr.). În același timp, din punct de vedere civil, cu toții serbăm trecerea într-un nou an calendaristic.
În această zi de întreită bucurie, Înaltpreasfințitul Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, în Catedrala Mitropolitană „Sf. Mare Mc. Dumitru”, din Craiova, înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi. La finalul sfintei slujbe, Părintele Mitropolit Irineu a citit Moliftele Sf. Vasile cel Mare și a ținut un cuvânt de învățătură și de binecuvântare.
În prima parte a predicii, Înaltpreasfinția Sa a vorbit de praznicul împărătesc „Tăierea-împrejur cea după trup a Domnului Hristos”, relatată în Evanghelia după Luca, capitolul 2, versetele 20-21 și 40-52: „În Evanghelia de astăzi, Sf. Ev. Luca ne spune că după ce Mântuitorul Iisus Hristos S-a născut în Betleem, îngerul Domnului s-a arătat în vis dreptului Iosif și i-a spus să ia Pruncul și pe Mama Lui și să fugă în Egipt. Înainte de momentul acesta, Maica Domnului a trebuit să ducă Pruncul în Ierusalim și să fie tăiat împrejut. Era o poruncă și o datină în Legea Vechiului Testament ca pruncii de parte bărbătească să fie tăiați împrejur. Este un ritual legat mai mult de partea turpească a omului pe care Mântuitorul Hristos l-a îndeplinit conform Legii. În viața creștină această rânduială nu a mai fost păstrată, întrucât tăierea împrejur a fost înlocuită cu Taina Botezului. Prin această sfântă taină, intrăm în comuniune cu Dumnezeu, suntem pecetluiți cu Duhul Sfânt și ne îmbrăcăm tainic cu Însuși Mântuitorul Iisus Hristos. Nașterea Domnului ne-a adus la toți bucurie și pace sufletească. Preasfânta Născătoarea de Dumnezeu este martora acestor evenimente și împreună cu dreptul Iosif a slujit Pruncului născut, Fiul lui Dumnezeu, Celui mai înainte de veci. Așadar, sărbătoarea de astăzi, a tăierii împrejur a Mântuitorului, ne arată că Hristos este Om adevărat. El a venit pentru noi oamenii, luând toate ale noastre. El a luat firea omenească din Preasfânta Născătoarea de Dumnezeu și prin această fire Dumnezeu ne-a curățit pe noi. Adam cel nou ne izbăvește de toate slăbiciunile și neputințele noastre”.
În a doua parte, Părintele Mitropolit a amintit și de prăznuirea Sf. Ier. Vasile cel Mare, părinte al Bisericii primare, model autentic de viață creștină și de credință: „De asemenea, astăzi este și sărbătoarea Sf. Ier. Vasile cel Mare, un mare părinte al Bisericii, care prin învățătura și prin faptele sale, ne-a dat pildă de viață creștină. Sf. Vasile s-a născut într-o familie creștină, a primit o educație aleasă, a învățat la școlile de atunci, dar mai ales nu a uitat niciodată de sufletul său. Dimpotrivă, a așezat știința la picioarele credinței. În Biserica noastră, Sf. Vasile este considerat făcător de minuni, rugător și întotdeauna mijlocitor înaintea lui Dumnezeu. De aceea rugăciunile pe care le avem de la Sf. Vasile cel Mare sunt atât de prețioase în viața noastră și le citim cu evalvie și cu multă frică de Dumnezeu. Așadar, Sf. Vasile este părintele nostru care mijlocește pentru viața noastră”.
La final, ÎPS Irineu a rugat pe Dumnezeu să binecuvinteze începutul noului an 2024 și i-a îndemnat pe toți cei prezenți să se roage bunului Dumnezeu și sfinților pentru a depăși greutățile vieții: „În ziua Anului nou, Mântuitorul Hristos binecuvintează acest început al vieții noastre. Noi trebuie să avem nădejde, putere și curaj pe calea vieții. Nu trebuie să ne înfricoșăm de ceea ce ni se întâmplă sau ceea ce poate să vină pentru că acestea nu sunt decât ispite pasagere. Dumnezeu ne ridică toată povoara și greutatea noastră dacă ne rugăm, dacă-L chemăm în ajutor, așa cum spunem întotdeauna în rugăciunea Tatăl nostru, „și ne izbăvește de cel viclean”. În felul acesta ducem mai departe crucea noastră pe calea mântuirii și spre Împărăția cerurilor. Rugăm pe atotputernicul Dumnezeu să binecuvinteze anul acesta, să ne dea pace, liniște sufletească și să păzească țara noastră. Facă bunul Dumnezeu și Sf. Vasile cel Mare să dobândim și noi Împărăția cea veșnică întru slava Preasfintei Treimi, a Tatălui și a Fiului și a Sfântului Duh. Amin”.