În fiecare an, la data de 12 ianuarie, credincioșii din Mitropolia Olteniei prăznuiesc cu mare cinste pe Sf. Mc. Tatiana diaconița, al cărui sfințit cap este păstrat în racla din Catedrala Mitropolitană „Sf. Mc. Dimitrie”, din Craiova. Sărbătoarea în cinstea sfintei mucenițe a început cu săvârșirea Vecerniei Mari cu Litie și cu tradiționala procesiune în jurul catedralei, în seara zilei de 11 ianuarie 2024, la care au participat preoți și diaconi din oraș, dar și de credincioșii veniți să aducă cinstire sfintei.
Cu ocazia acestei sărbători, Înaltpreasfințitul Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în Catedrala Mitropolitană, înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi. Amintim aici pe: părintele consilier Daniel Achim, părintele eclesiarh Corneliu Dogaru, părintele consilier Camen Dan, părintele consilier Adrian Lupu, părintele consilier Alexandru Zidaru, părintele consilier Arhid. Bogdan Fântână, părintele protoiereu Cătălin Neacșu și părintele protoiereu Cristian Cojocaru. Răspunsurile de la strană au fost date de către Grupul Psaltic al catedralei, condus de domnul Lect. Univ. Dr. Victor Șapcă. Înainte de momentul împărtășirii credincioșilor, Grupul Psaltic „Sf. Mc. Tatiana diaconița”, coordonat de studenta Ana Nuță, a cântat câteva fragmente din paraclisul sfintei.
În cuvântul de învățătură, Părintele Mitropolit a vorbit de educația aleasă a sfintei Tatiana, de slujirile sale din biserică și de viața de rugăciune pe care a avut-o din fragedă copilărie: „Cinstirea Sfintei Tatiana ne reunește în această sfântă catedrală pentru a aduce prinos de mulțumire lui Dumnezeu celui atotputernic. Sfânta Tatiana, mucenița Mântuitorului nostru Iisus Hristos, are sfântul cap în această catedrală spre cinstirea și închinarea tututor credincioșilor creștini. Sfânta muceniță este mărturisitoarea Mântuitorului, prin viața ei curată și binecuvântată. Ea s-a născut într-o familie creștină. Împărații persecutori au pornit prigoană mare împotriva celor care mărturiseau pe Hristos, însă cei care au urmat pe Domnul s-au întărit în credință și iubire și L-au mărturisit înaintea oamenilor. Fiind foarte credincioasă, Sf. Tatiana s-a învrednicit de darul hirotoniei, ea fiind diaconița Bisericii, o slujire cu totul deosebită care se practica în Biserica primară. Ea făcea parte din cei chemați de Mântuitorul Hristos să slujească în această demnitate de diacon la biserică. De asemenea, Sf. Tatiana era profesoară a credincioșilor Bisericii din Roma, era iscusită și foarte înțeleaptă, încât toți veneau și se împărtășeau de cuvintele ei și primeau învățătură ca de la un izvor cu apă curgătoare. Pe lângă îndatoririle pe care le avea, sfânta nu uita să se roage, pentru că rugăciunea este cu adevărat convorbirea cu Dumnezeu. Rugăciunea era nelipsită din viața Sfintei Tatiana”.
În a doua parte a predicii, Înaltpreasfinția Sa a amintit de primirea chinurilor și a suferințelor până la asumarea muceniciei pentru credința în viața veșnică și în Mântuitorul Iisus Hristos: „Dumnezeu a ales-o să fie muceniță, mărturisitoare, să fie în ceata fecioarelor și a celor care mărturisesc pe Hristos ca Domn și Împărat, ca Acela care a venit în lume ca să mântuiască neamul omenesc. Sfânta Tatiana a făcut tot ceea ce i-a stat în putință ca să arate credincioșilor și creștinilor că ea este cu adevărat slujitoare a Mântuitorului Iisus Hristos. Sfânta Tatiana s-a arătat mai tare decât chinuitorii ei și a răbdat cu multă dârzenie, cu multă credință. Domnul a fost prezent în viața ei și i-a ridicat suferința aceasta pentru ca să poată răbda până la sfârșit. În schimbul muncilor și al suferințelor, Domnul i-a dat iubirea Sa. Această iubire i-a anulat toată durerea și suferința. În această dragoste și iubire, Sfânta Tatiana a îndurat muncile pe care i le pregătiseră acei chinuitori. În această stare, îngerii au încununat-o pe sfânta fecioară și au stat permanent în slujba ei, pentru că bunul Dumnezeu întărește pe cel nevoitor, așa cum ne întărește și pe noi dacă avem voință să săvârșim faptele bune. Așadar, Sf. Tatiana este plină de puterea Sfântului Duh”.
La final, Înaltpreasfințitul Dr. Irineu i-a îndemnat la rugăciune pe toți cei prezenți și a cerut Mântuitorului Hristos și Sfintei Tatiana să vină în ajutorul celor care sunt în nevoi și în necazuri: „Sf. Tatiana se roagă înaintea lui Dumnezeu pentru noi. Permanent sfinții sunt lângă Mântuitorul Iisus Hristos și mijlocesc pentru noi. Sf. Tatiana este modelul nostru, pentru tineri, pentru adolescenți, pentru bătrâni, pentru profesori și studenți. De aceea, cinstim pe Sf. Tatiana, ocrotitoarea și ajutătoarea noastră. Rugăm pe bunul Dumnezeu să vă răsplătească osteneala de a fi la biserică astăzi, împreună cu noi, și felicităm pe toți cei care poartă numele sfintei Tatiana. Rugăm pe mucenița Domnului să le răsplătească tuturor și să le dăruiască pace, bucurie și mult folos sufletesc. Amin”.