Ziua Culturii Naționale la Craiova: Recitalul maestrului Emil Boroghină „De la Ovidiu – exilatul de la Pontul Euxin la Mihai Eminescu – Luceafărul din Ţara Mioriţei”

Evenimente

În prezența și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, în seara de 14 ianuarie 2024, a avut loc un eveniment cultural-muzical dedicat Zilei Culturii Naționale. Gazda evenimentului a fost Sala de festivități a Facultății de Teologie din Craiova și a fost organizat la inițiativa Sectoarelor Cultural și de Învățământ ale Arhiepiscopiei Craiovei, în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană „Alexandru și Aristia Aman”, Teatrul Naţional din Craiova, TVR Craiova și Filarmonica Oltenia Craiova.

În calitate de prezentatoare, doamna Simona Ștefania Mușuroi a invitat pe părintele consilier Dr. Adrian Lupu pentru a ține cuvântul de deschidere, care a vorbit despre importanța Zilei Culturii Naționale și despre geniul eminescian. În continuare, Corul Facultății de Teologie, dirijat de părintele Lect. univ. dr. Adrian Maziliţa şi de Lect. univ.dr. Victor Şapcă, a interpretat două piese muzicale și anume: Clopote de seară și Revedere, pe versuri de Mihai Eminescu, armonizat de D. G. Kiriac. Apoi, doamna Corina Stănescu la pian și domnul Octavian Gorun la vioară, de la Filarmonica „Oltenia”, au interpretat Balada, de George Enescu și Balada, de Ciprian Porumbescu.

În a doua parte a evenimentului, în calitate de invitat special, maestrul Emil Boroghină, Societar de onoare al Teatrului Național „Marin Sorescu”, Craiova, a prezentat un recital deosebit, intitulat „De la Ovidiu – exilatul de la Pontul Euxin la Mihai Eminescu – Luceafărul din Ţara Mioriţei”. În ultima parte a programului, domnul Lect. univ.dr. Victor Șapcă a interpretat următoarele două piese: Pe lângă plopii fără soț, versuri de Mihai Eminescu, și Eminescu să ne judece,  text și melodie de Ion și Doina Aldea Teodorovici.

La final, în semn de aleasă prețuire, Părintele Mitropolit Irineu a acordat maestrului Emil Boroghină Ordinul „Crucea Sf. Nicodim de la Tismana”, clasa I, cea mai înaltă distincție pentru mireni din Mitropolia Olteniei. Gramata a fost citită de către părintele Conf. univ. dr. Adrian Boldișor, consilier pentru Sectorul Cultural al Arhiepiscopiei Craiovei.

În cuvântul de binecuvântare și de învăţătură, Înaltpreasfințitul Dr. Irineu a vorbit mai întâi despre muzică și despre poezie ca daruri ale lui Dumnezeu: „În primul rând, noi ne-am dorit să fim în seara aceasta împreună cu poetul nostru Mihai Eminescu. Suntem în comuniune și în unire cu acest poet care rămâne pentru noi nemuritor. Aceasta ne demonstrează că poezia și muzica sunt cu adevărat daruri divine, care ne-au rămas poate chiar din paradis, acolo unde strămoșii noștri preamăreau pe Dumnezeu în imn de slavă și în cântec de premărire împreună cu îngerii și cu toată creația. Se spune de către poeți că Dumnezeu a creat lumea cântând. Într-adevăr, armonia noastră și tot ceea ce avem în noi și în lumea înconjurătoare sunt un imn de slavă adus lui Dumnezeu. Iată sursa principală a inspirației lui Eminescu, însăși creația lui Dumnezeu, lumea înconjurătoare, frumusețea din noi înșine, chiar dacă chipul nostru este mărginit”.

În continuare, Părintele Mitropolit Irineu a felicitat și apreciat recitalul susținut de maestrul Emil Boroghină și a mulțumit tuturor celor prezenți la acest moment cultural organizat în Facultatea de Teologie a Universității din Craiova: „În seara aceasta, maestrul Boroghină ne-a purtat în versuri de la Ovidiu și până la Eminescu. Am simțit durerea poeților, dar am simțit și bucuria lor. Prin versurile recitate atât de frumos și nobil, de maestrul nostru, le-am auzit glasurile lor. În felul acesta ne-am simțit contemporani cu ei, ne-am simțit integrați în acest ritm și în această armonie dumnezeiască. Așadar, în seara aceasta de minunată trezvie duhovnicească, care va rămâne multă vreme în conștiința și amintirea noastră, este cazul să mulțumim, în primul rând, lui Dumnezeu, pentru că asemenea valori sunt date de Dumnezeu pentru noi, oamenii, și pentru mântuirea noastră. De asemenea, mulțumim tuturor celor care s-au ostenit și nu în ultimul rând mulțumim maestrului Boroghină pentru acest regal pe care dorim să-l avem mereu în mintea noastră”.