Lansarea Concursului Național Catehetic „Hristos – Cuvântul care vindecă” în Arhiepiscopia Craiovei

Evenimente Proiecte

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, Sectorul de Învățământ, Activități cu Tineretul și de Catehizare, a lansat în perioada 10 – 18 ianuarie 2024, Concursul Național Catehetic în Protoieriile din Arhiepiscopia Craiovei.

Titlul concursului din acest an este Hristos – Cuvântul care vindecă, anul 2024 fiind declarat în Patriarhia Română Anul omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și Anul comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți. Concursul este organizat cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, de către Sectorul teologic-educațional al Patriarhiei Române, în parteneriat cu Ministerul Educației. În Arhiepiscopia Craiovei au fost selectate 60 de parohii, câte 10 în fiecare Protoierie, care vor participa la Concursul Național Catehetic. Persoana desemnată să coordoneze buna desfășurare a Concursului este Pr. Ștefan Bărbulescu, inspector în cadrul Sectorului de Învățământ, Activități cu tineretul și de Catehizare.

Tematica Concursului Național Catehetic Hristos – Cuvântul care vindecă oferă grupurilor catehetice și coordonatorilor acestora posibilitatea de a cunoaște și aplica adevărurile de credință și trăirea acestora prin acțiuni și fapte izvorâte din iubirea de Dumnezeu și de aproapele, posibilitatea cunoașterii modalităților prin care credinciosul de astăzi se poate apropia de omul aflat în suferință, după modelul arătat de Mântuitorul Hristos în Evanghelia Sa, posibilitatea cunoașterii și apropierii de omul care poartă de grijă celui bolnav și nu în ultimul rând, consolidarea întrajutorării și slujirii dintre oameni, prin cultivarea credinței iubitoare care lucrează prin fapte bune.

Concursul Național Catehetic Hristos – Cuvântul care vindecă se adresează copiilor și tinerilor participanți la grupele catehetice din parohiile aflate în țară și în diaspora românească, parte din Programul Național Catehetic Hristos împărtășit copiilor, preoților coordonatori de grup catehetic, profesorilor de religie și altor educatori creștini. Prin urmare, Concursul Național Catehetic Hristos – Cuvântul care vindecă va evidenția rolul, importanța și necesitatea comuniunii dintre oameni, promovând în mod deosebit grija față de cei aflați în suferință și lucrarea faptei izvorâtă din iubire și credință.

În fiecare an lansarea Concursului Național Catehetic este prilejuită de o întâlnire de lucru, cu preoții participanți din Protoierii. Întâlnirea are rolul de a clarifica condițiile de participare și cerințele concursului, astfel încât desfășurarea concursului să fie una rodnică. Preacucernicii părinții își vor alege doi coordonatori, vor stabili grupul de tinerii, vor susține minim trei cateheze și vor elabora minim trei activități, subscrise temei concursului. Activitatea parohiilor implicate în concurs va fi promovată periodic pe site-ul eparhial, astfel încât motivația și responsabilitatea să fie la un nivel cât mai mare. La final cele mai bune parohii vor fi premiate în cadrul unui eveniment festiv, iar câștigătorul pe Arhiepiscopie va merge la Patriarhie, unde va fi premiat și felicitat de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel”, a declarat părintele inspector Ștefan Bărbulescu.