Iconarul Ioan Popa, invitat în Craiova la Atelierele Synaxis

Evenimente Proiecte

În zilele de 23 și 24 ianuarie 2024, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a avut loc cea de-a patra întâlnire din cadrul Atelierului Synaxis. Spre deosebire de manifestările anterioare, de această dată conferința propriu-zisă a fost dublată de un workshop dedicat picturii bisericești. Cele două momente s-au desfășurat la Muzeul „Sfântul Nicodim de la Tismana” al Facultății de Teologie Ortodoxă din Craiova și l-au avut ca invitat pe reputatul artist-iconar Ioan Popa. Astfel, în 23 ianuarie, de la ora 17, invitatul a susținut prelegerea „Percepția picturii bisericești în rândul clericilor și mirenilor”, iar în data de 24 ianuarie, începând cu ora 10, domnul Ioan Popa împreună cu profesorii și studenții facultății au realizat o serie de icoane ale Sfântului Grigorie Teologul.  

Evenimentul a fost organizat de Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova în parteneriat cu Biblioteca județeană „Alexandru și Aristia Aman” Dolj, Universitatea de Medicină din Craiova, Muzeul Cărții și Exilului și Editura Predania, sub coordonarea pr. lect. dr. Mihai Ciurea și pr. lect. dr. Lucian Zenoviu Bot.

În cuvântul de deschidere, pr. Lucian Zenoviu Bot a mulțumit invitatului pentru prezența în cadrul atelierelor Synaxis și tuturor celor care s-au implicat în organizarea acestor activități: „Atelierele Synaxis sunt organizate cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, și se bucură în această seară de o găzduire călduroasă în Muzeul Facultății de Teologie. „Percepția picturii bisericești în rândul clericilor și mirenilor” este o temă care evidențiază nu doar felul în care noi percepem icoana, ci și felul în care Biserica percepe rostul omului; o temă care ne provoacă  să înțelegem felul în care Biserica s-a raportat la om. De aceea, în această seară avem un invitat deosebit și potrivit în persoana artistului Ioan Popa, pasionat de pictura bisericească, implicat în restaurarea multor biserici monument, cu foarte multe expoziții la nivel înalt. Mulțumesc domnului Ioan că a acceptat provocarea noastră și că a ales să fie în această seară cu noi la Craiova”.

Conferința a ridicat două probleme complementare. Pe de o parte, ea a evidențiat unicitatea picturii bisericești și a discursului artistic în contextul contemporan. Invitatul a oferit exemple iconografice reprezentative din spațiul românesc pentru a sublinia provocările de care are parte orice demers iconografic. În esență, organizarea ansamblului pictural, modificarea cromaticii, supraîncărcarea sau ornamentarea excesivă și tentația de a replica modele consacrate, fără a ține cont de specificitatea fiecărui locaș de cult și a fiecărei comunități, au generat numeroase exprimări artistice nereușite: „Într-un mod minunat s-a rânduit să ne putem întâlni și să începem o colaborare fructuoasă și de durată. Ne dorim prin dialog să înțelegem cum sunt receptate munca și abordările noastre, cum sunt înțelese sau văzute. Felul în care văd credincioșii, clerul și toți cei care intră în biserică cu diferite ocazii, este important. Este esențial ca aceste percepții să ajungă și la noi. În dialogul din seara aceasta ne interesează felul în care aceste percepții pot îmbunătăți exprimarea artistică. Bisericile au nevoie de abordări și de înveștmântări plecând de la tradiția locală care este foarte semnificativă pentru Biserică. Ne referim la patrimoniul brâncovenesc și post-brâncovenesc. Vorbim astăzi de o generație foarte valoroasă și specială care se formează în această perioadă, o generație de iconari valoroși și este minunat că lucrurile au crescut în felul acesta și nădăjduim să crească în continuare” (Ioan Popa).

Pe de altă parte, prelegerea a pus în lumină chestiunea percepției. Experiența estetică a privitorului este marcată de paradigmele lumii în care trăiește și de concepția despre frumos pe care societatea o propune. Dezbaterea care a urmat s-a încadrat în tematica generală a atelierului – Ce este omul? Perspective transdisciplinare asupra antropologiei și identității –, fiind animată de prezența profesorilor și cercetărilor interesați de subiect, precum și a studenților Universității din Craiova și ai Universității de Medicină din Craiova.

La finalul conferinței, sesiunea de întrebări a fost moderată de părintele Mihai Ciurea și a oferit prilejul participanților de a intra în dialog cu invitatul.

În ziua de 24 ianuarie, în cadrul Muzeului Facultății de Teologie, s-a organizat Workshopul de pictură bisericească sub coordonarea domnului Ioan Popa. Atelierul s-a adresat studenților specializării Artă Sacră din cadrul Facultății de Teologie și celor interesați de iconografie. După o scurtă introducere privind tehnica și canonul bizantin, artistul-iconar a realizat o icoană a Sfântului Grigorie de Nazianz, explicând opțiunile artistice și semnificațiile teologice ale întregului proces. Participanții au realizat, la rândul lor, o icoană a aceluiași Sfânt, fiind ajutați și de profesorii facultății.  

Atelierul de lectură Synaxis, care se află la a doua ediție în acest an, a fost conceput din dorința de a orienta lecturile studenților și de a încuraja dezbaterile transdisciplinare atât de necesare în contextul actual. Fiecare întâlnire are în centru o carte reprezentativă, care oferă o perspectivă specifică asupra temei generale. Prelegerile susținute de-a lungul anului vor fi publicate într-un volum dedicat temei, împreună cu discuțiile și sugestiile participanților la dezbatere.

Următoarea conferință din cadrul Atelierelor Synaxis va avea loc pe 22 februarie 2024 și va fi dedicată problemelor etice care privesc sfârșitul omului, avându-l ca invitat pe părintele profesor Vasile Vlad, cadru didactic la Facultatea de Teologie „Ilarion V. Felea” din Arad. Mai multe informații și înscrierea la adresa electronică bot_lucian@yahoo.com.