Patriarhia Română organizează un concurs de iconografie dedicat sfinților tămăduitori fără de arginți

Anunțuri Evenimente Proiecte

În perioada 1 februarie – 30 iunie, Patriarhia Română organizează, prin Comisia de Pictură Bisericească și Sectorul Teologic Educațional, concursul „Icoana ortodoxă – lumina credinței”.

Tematica competiției a fost concepută în contextul Anului comemorativ 2024 al tuturor sfinților tămăduitori fără de arginți în Patriarhia Română.

Competiția națională, ajunsă astfel la a 13-a ediție, este organizată în parteneriat cu Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București și are ca scop promovarea artei bisericești autentice și a pictorilor iconari cu abordări plastice originale.

Participanții se vor putea înscrie în concurs la fiecare din următoarele secțiuni: a) icoană pe lemn b) miniatură c) proiect desenat.

Lista completă a reprezentațiilor acceptate poate fi găsită în conceptul proiectului, atașat aici.

Concurenții sunt „încurajați să nu realizeze simple copii, ci să sintetizeze într-un limbaj propriu diferitele epoci ale picturii bizantine pre- și post-iconoclaste și, în aceeași măsură, să urmărească interpretările date de școlile picturale locale”, au transmis organizatorii.

Candidații vor fi nevoiți să depună personal lucrările, în perioada 1-5 aprilie, la sediul Sectorului Cultură, Pictură și Restaurare, situat pe strada Maria Rosetti, nr. 63, sector 2, București.

De asemenea, vor fi nevoiți să transmită prin email, la adresa concursicoanaortodoxa@patriarhia.ro, următoarele:

  • formularul de înscriere completat, semnat și scanat;
  • un text de maximum o pagină (document Word, format A4, corp 12), în care vor argumenta alegerea făcută și vor oferi detalii cu privire la procesul de creație; textul nu va cuprinde date de identificare a concurentului (precum nume și prenume);
  • o fotografie a concurentului (tip carte de identitate);
  • 5-10 fotografii care să documenteze procesul de realizare a lucrării (desene pregătitoare și alte stadii de realizare a lucrării).

Evaluarea lucrărilor va fi realizată în perioada 15-19 aprilie, de specialiști în domeniul artelor bisericești, criteriile fiind: 1 plastice generale, 2 plastice specifice, 3 intensive.

Premierea participanților va avea loc în data de 21 mai la Catedrala Patriarhală, de sărbătoarea Sfinților Împărați Constantin și Elena, eveniment ce va coincide cu sărbătoarea hramului istoric al lăcașului de cult.

Text/Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu