Un nou stareț la Mănăstirea Crasna din județul Gorj: Numirea preacuviosului părinte Nicodim Macovei

Evenimente Gorj Manastiri

În ziua de marți, 13 februarie 2024, cu binecuvântarea și în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, obștea Mănăstirii Crasna, din județul Gorj, s-a bucurat de un eveniment deosebit. În filele istoriei așezământului monahal s-a scris un nou capitol, acela al rânduirii noului stareț în persoana Preacuviosului Părinte Nicodim Macovei. Din soborul care a luat parte la slujba de instalare a noului stareț amintim pe Preacuviosului Arhimandrit Ioachim, starețul Mănăstirii Lainici și pe Părintele Protoiereu Spilcă Ion al Protoieriei Târgu-Cărbunești.

În prima parte a cuvântului, Părintele Mitropolit a vorbit despre bogata istorie a Mănăstirii Crasna de-a lungul veacurilor: ,,Mănăstirea Crasna este o așezare monahală veche, plină de tradiție și de rugăciune. A suferit în multe chipuri în decursul timpului, însă niciodată flacăra duhovnicească de aici nu s-a stins. Aceasta arată că rugăciunile făcute aici au fost întotdeauna bine primite înaintea lui Dumnezeu, iar El s-a îngrijit permanent ca Mănăstirea să sporească”.

În continuare, Înaltpreasfinția Sa a evidențiat rolul starețului într-o obște monahală: ,,Starețul este părintele duhovnicesc al unei mănăstiri. El este ales de Dumnezeu și așezat în această ascultare ca să conducă obștea cu smerenie și dăruire. El trebuie să devină far călăuzitor pentru toți cei din obște, dar și pentru credincioșii care vin cu credință la sfintele slujbe care se săvârșesc permanent în sfânta mănăstire”. La final, ÎPS Irineu a mulțumit tuturor celor prezenți și a felicitat pe noul stareț, dorindu-i mult spor și ajutor de la Dumnezeu în cârmuirea duhovnicească a Mănăstirii.

Date biografice și de studii:

Preacuviosul Părinte Nicodim Macovei s-a născut în ziua de 20 iunie 1981, în județul Constanța și a absolvit Liceul Industrial Naval din Constanța în anul 1999. În ziua de 1 august 1999 a intrat ca frate în Mănăstirea Crasna, din județul Gorj, iar în ziua de 26 martie 2005 fost hirotonit ieromonah. Din august 2009 a slujit la Mănăstirea Jitianu, iar în ziua de 13 februarie 2024 a fost numit stareț al Mănăstirii Crasna.

Studiile teologice, licență și masterat, le-a absolvit la Facultatea de Teologie a Universității din Craiova, în perioada 2003-2009. Preacuviosul părinte Nicodim a obținut titlul de Doctor în Teologie, în ziua de 16 iulie 2015, cu tema „Dimensiunea sinodală a vieţii Bisericii întemeiată pe voinţa Mântuitorului Iisus Hristos – epoca apostolică”, în cadrul Școlii Doctorale „Sf. Nicodim”, din Craiova. Lucrarea, însumând peste 400 de pagini şi structurată pe 4 capitole, introducere şi concluzii, a fost prezentată în faţa unei comisii de evaluare formate din: Înaltpreasfinţitul Părinte Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, în calitate de profesor coordonator, pr. prof. univ. dr. Ştefan Buchiu, Decanul Facultăţii de Teologie „Iustinian Patriarhul” din Bucureşti, pr. conf. univ. dr. Nicolae Moşoiu, cadru didactic al Facultăţii de Teologie „Lucian Blaga” din Sibiu şi pr. conf. univ. dr. Ioan Picu Ocoleanu, cadru didactic la Facultatea de Teologie din Craiova. Preşedintele comisiei profesorale a fost prof. univ. dr Gheorghe Matei, Directorul Şcolii doctorale de Ştiinţe Socio-Umane a Universităţii din Craiova.

(Pr. Murgiuc Marius)