Slujba de prohodire a Părintelui Jan Laurențiu Chiru, de la Parohia Ișalnița, Protoieria Craiova Nord

Evenimente In memoriam

În ziua de joi, 15 februarie 2024, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a avut loc slujba de prohodire, la Biserica cu hramul „Sf. Împărați Constantin și Elena”, din cartierul Rovine, Craiova, a părintelui Chiru Jan Lurențiu, de la Parohia Ișalnița, din Protoieria Craiova Nord. Părintele Laurențiu s-a mutat la Domnul în ziua de 13 februarie a. c., plecând fulgerător dintre noi.

Născut pe meleaguri buzoiene, părintele Laurențiu Jan Chiru, a venit pe lume în ziua de 12 aprilie 1964, în comuna Maxenu, din părinții Aurel și Magda, care au mai avut și o fiică. După finalizarea studiilor liceale, la Liceul „Spiru Haret” din Buzău, simțind vocația preoțească, a urmat cursurile Seminarului Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul” Buzău, în perioada 1981 – 1986. Anul următor s-a căsătorit cu tânăra Mariana Gârtan, care i-a dăruit o fiică, Radina Roxana. Tot în anul 1987, în ziua prăznuirii Sfântului Ierarh Nicolae, a primit și Sfânta Taină a Preoției, pe seama Parohiei Sărățeanca din județul Buzău, slujind aici până în anul 2005.

La îndemnul Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Ioan Sălăjan, pe atunci episcopul Episcopiei Covasnei și Harghitei, vine în această eparhie, pentru a ajuta ca preot misionar pe credincioșii ortodocși minoritari de aici. În aceast timp, urmează și studiile Facultății de Teologie din Târgoviște, în perioada 2006-2010.

În anul 2008 a venit ca preot în Oltenia, la Parohia Racovița, din județul Doj, desfășurând o  activitate deosebită în parohie. În perioada 2014-2019 a construit din temelie o biserică nouă cu hramurile Sfânta Treime și Nașterea Maicii Domnului, slujba de sfințire fiind săvârșită de către Înaltpreasfințitul Acad. Dr. Irineu Popa, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, împreună cu un ales sobor de preoți. În ultimii  5 ani ai vieții sfinției sale a slujit în Parohiile: Călărași II, Șimnicul de Sus și Ișalnița. Slujba de înmormântare a fost săvârșită de părintele protoiereu Cristian Cojocaru, al Protoieriei Craiova Nord, alături de un sobor de preoți.

În cuvântul de prohodire, părintele protoiereu a transmis condoleanțe familiei din partea Părintelui Mitropolit Irineu. Apoi, a subliniat pe de o parte, plecarea prea timpurie a părintelui Laurențiu din lumea aceasta, măcinat de o boală necruțătoare, iar pe de altă parte, chemarea sublimă a apostolatului preoțesc, care nu este profesie, ci misiune sfântă, care cere abnegație, dăruire și sacrificiu. „Așa a fost părintele Laurențiu, așa l-au cunoscut toți: modest, inimos, zâmbitor, discret și râvnitor pentru împlinirea Evangheliei lui Hristos. Îl plânge familia, îl plângem noi, frații întru slujire, enoriașii, prietenii, rudele și cunoscuții…”. Părinte Jan Laurențiu, să vă fie țărâna ușoară și memoria binecuvântată!

                                                                                                          (Pr. Lucian Dodenciu)