Ziua Națională Constantin Brâncuși este serbată anual în data de 19 februarie, ziua de naștere a marelui sculptor român. Anul acesta se împlinesc 148 de ani de la nașterea artistului.
Ziua națională dedicată sculptorului român este reglementată de Legea nr. 305/2015. Potrivit acesteia autorităţile administraţiei publice centrale şi locale pot organiza sau sprijini logistic şi material manifestări cultural-artistice dedicate acestei zile.
Iniţiativa instituirii unei zile pentru marele artist i-a aparținut scriitorului Laurian Stănchescu, preşedinte al Fundaţiei Ideea Contemporană. Inițiatorul a solicitat printr-o scrisoare publică adresată preşedintelui Klaus Iohannis, Puterii şi Opoziţiei, în februarie 2015, să declare Ziua Naţională Constantin Brâncuşi în data de 19 februarie.
Brâncuși
Constantin Brâncuși s-a născut pe 19 februarie 1876 în localitatea Hobița din județul Gorj. Tânărul cu aspirații artistice a urmat Şcoala de Arte şi Meserii din Craiova (1894-1898), Şcoala de Belle-Arte din Bucureşti, pe care a absolvit-o în 1902, apoi a plecat la Paris, unde a fost admis la École Nationale Supérieure des Beaux-Arts şi a lucrat în atelierul lui Antonin Mercié.
Anul 1906 reprezintă debutul lui Constantin Brâncuși, își expune lucrările la Société Nationale des Beaux-Arts și la Salon dʼAutomne, Paris. Opt ani mai târziu deschide prima expoziție în Statele Unite ale Americii, la Photo Secession Gallery din New York.
În 1937 primește comanda pentru Ansamblul monumental de la Târgu Jiu, conceput ca un monument comemorativ închinat soldaților căzuți în Primul Război Mondial, care avea trei părți: Masa Tăcerii, Poarta Sărutului și Coloana fără sfârșit.
Ultima expoziție semnificativă a lui Brâncuși a fost prezentată în anul 1955 la Guggenheim Museum din New York, organizată de J.J. Sweney, cu 59 sculpturi, 10 guașe și desene.
În data de 16 martie 1957, Constantin Brâncuși a trecut la cele veșnice. Pe 19 martie a fost înmormântat în cimitirul parizian Montparnasse.
Sculptor național
Într-un mesaj transmis în 2021 de Ziua Naţională Constantin Brâncuşi, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a subliniat că artistul „a fost, fără îndoială, un artist creștin-ortodox român nu doar botezat în Biserică, ci și un credincios trăitor în interiorul vieții Bisericii”.
Volumul Patriarhului Daniel despre marele sculptor Constantin Brâncuși, disponibil în 7 limbi, poate fi achiziționat cu 50% reducere în perioada 17-19 februarie.
Citește și:
- Operele lui Constantin Brâncuși explicate de Patriarhul Daniel
- Constantin Brâncuși: Cel mai mare sculptor român a fost cântăreț bisericesc
Text credit: Basilica.ro
Sursă foto: public domain