Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte dr. Irineu Ion Popa, arhiepiscopul Craiovei și mitropolitul Olteniei, Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova, în parteneriat cu Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” Dolj, cu Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova, cu Editura Predania și cu Muzeul Cărții și Exilului Românesc, organizează joi, 22 februarie a.c., începând cu ora 17, la Muzeul „Sfântul Nicodim de la Tismana” al Facultății de Teologie, cea de a cincea conferință a Atelierul Synaxis, intitulată „Sfârșitul pământesc al omului – între firesc și suicid. Perspectivă medicală și teologică”.
Prelegerea va fi susținută de pr. prof. univ. dr. Vasile Vlad, cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad. Dezbaterea se va purta în jurul chestiunilor legate de sfârșitul pământesc al omului. Datorită tehnologiei, ambiția omului de a-și prelungi viața pământească, de a se înveșnici pe acest pământ a primit un avânt aparte. Viziunea antropologică modernă se orientează mai curând către transumanism decât către Hristos. Dumnezeu-Omul și traseul existențial pe care Îl propune, de transfigurare a vieții pământești prin moarte spre viață, este „concurat” în societatea contemporană de năzuința unei îmbunătățiri tehnologice care să prelungească viața omului, să întârzie cât mai mult posibil trecerea sa „de la stricăciune la nestricăciune”. Într-o anumită măsură, felul în care problema morții este tratată în Occident este simptomatic refuzului de a recunoaște slăbiciunea omenească și de a accepta soluția duhovnicească a Bisericii. Conferința își propune să adreseze o parte din aceste frământări, punând în lumină perspectivele medicale și pe cele teologice.
Atelierul Synaxis se află la cea de a doua ediție, fiind conceput din dorința de a orienta lecturile studenților și de a încuraja dezbaterile transdisciplinare atât de necesare în contextul actual. Fiecare întâlnire are în centru o carte reprezentativă, care oferă o perspectivă specifică asupra temei generale din acest an universitar: „Ce este omul? Perspective transdisciplinare asupra antropologiei și identității”. Lectura constituie punctul de plecare al unei călătorii mai ample, întreprinse sub îndrumarea unor invitați de marcă.
Întâlnirile furnizează cadrul propice nașterii unor discuții vii, a reflecțiilor și a reacțiilor menite să suscite interogații și căutare personală. Prelegerile susținute de-a lungul anului vor fi publicate într-un volum dedicat temei, împreună cu discuțiile și sugestiile participanților la dezbatere.
Coordonatorii proiectului sunt pr. lect. dr. Mihai Ciurea și pr. lect. dr. Lucian Zenoviu Bot.
Participarea la eveniment se face pe bază de invitație, în limita locurilor disponibile. Mai multe informații și înscrierea la adresa electronică bot_lucian@yahoo.com.