Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, în seara zilei de 26 februarie 2024, a avut loc Conferința „Metode și Provocări Actuale în Patorația și Îngrijirea Bolnavilor”. Evenimentul a fost organizat de către Fundația „Societatea Ortodoxă a Femeilor” Craiova, în parteneriat cu Departamentul de Tineret și de Catehizare și Sectorul Social Filantropic Misionar ale Arhiepiscopiei Craiovei, dar și cu Asociația Vasiliada a Mitropoliei Olteniei. Tema propusă de organizatori se încadrează în activitățile dedicate Anului omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor, la nivelul Patriarhiei Române.
În deschidere, Pr. Ștefan Bărbulescu, inspector eparhial, a rostit rugăciunea de început și i-a introdus pe invitații conferinței. În prima parte, doamna Adriana Bursuc a făcut o scurtă prezentare istorică a Fundației „Societatea Ortodoxă a Femeilor” Craiova, în calitate de președinte. Actuala Fundație își desfășoară activitatea în zona de asistență socială și religioasă de aproximativ trei decenii.
În continuare, Părintele Dr. Florin Sabin Mihail, președinte executiv al Asociației Vasiliada, a prezentat un referat intitulat „Lucrarea pastorală și social-filantropică a Bisericii Ortodoxe Române în cuprinsul Arhiepiscopiei Craiovei după 1990”. Mai întâi, sfinția sa a aminit și de semnificația bolii din perspectivă ortodoxă: „Încercând să studiem problemele umane, și în special subiectul pentru care ne-am adunat laolaltă -bolile- descoperim că în adâncul lor ele sunt teologice, deoarece omul a fost creat, așa cum am spus mai înainte, după chipul și asemănarea lui Dumnezeu. Aceasta înseamnă că omul a fost creat de Dumnezeu pentru a avea și a menține o relație: o relație cu Dumnezeu, o relație cu alți oameni și o relație cu întreaga creație. Această relație a fost realizată în paradis de protopărinți, tocmai pentru că aveau Harul lui Dumnezeu. Dar când aceștia s-au îmbolnăvit, când lumea omului și-a pierdut orientarea spre Dumnezeu, când a pierdut Harul lui Dumnezeu, atunci această relație vie și dătătoare de viață a încetat să mai existe, astfel încât toate relațiile sale cu Dumnezeu, cu semenii, cu creația și cu sine însuși au fost perturbate. Toate forțele sale interne și externe erau dezorganizate. Centrul său a încetat să mai fie Dumnezeu și a devenit el însuși, care, totuși, rupt de ceilalți parametri, a devenit autonom, rezultând o boală substanțială și reală. Prin urmare, înțelegem că sănătatea este percepută ca o relație reală, iar boala ca o ruptură în această relație, când omul, de la dialogul său esențial cu Dumnezeu, semenii săi și creația, a căzut într-un monolog tragic”.
În a doua parte a prezentării, Pr. Mihail a vorbit și de cele mai importante activități ale Asociației Vasiliada în domeniul asistenței religioase și sociale în Arhiepiscopia Craiovei și în întreaga Mitropoliei a Olteniei: „Asociaţia Vasiliada îşi desfăşoară activitatea în domeniile social, educaţional, medical şi al dezvoltării comunitare, principalele noastre obiective fiind furnizarea de servicii sociale și servicii social-medicale (centre rezidențiale, locuințe protejate, adăposturi de noapte, centre de zi, centre și unități de îngrijire la domiciliu, servicii mobile, etc), servicii educaționale (de tip școala după școală, educație remediară și educație non-formală), servicii de informare, servicii de formare profesională, consiliere și medierea în vederea integrărării sau reintegrării socio-profesionale/pe piața muncii, consiliere socială-juridică și acordare de suport pentru depășirea situațiilor de dificultate a persoanelor din categoriile vulnerabile etc.”.
În calitate de consilier eparhial pentru Sectorul Social, Filantropic și Misionar al Arhiepiscopiei Craiovei, părintele Arhidiacon Petre Boroată a vorbit despre „Provocările actuale în pastorația și îngrijirea bolnavilor”. Sfinția sa a amintit de îngrijirea paleativă, de atrofia cerebrală, despre distincția dintre depresie și anxietate. De asemenea, a prezentat pașii de organizare a unui centru pentru îngrijirea bolnavilor, dar și rolul preotului în centrele sociale și în spitale.
La finalul evenimentului, tânăra Ana Nuță a interpretat cântarea religioasă „Preasfântă Maică și Fecioară”. De asemenea, pentru performanța realizată în show-ul de televiziune „Românii au talent”, Ana Nuță a primit o diplomă de excelență din partea Departamentului de Tineret și de Catehizare al Arhiepiscopiei Craiovei.