Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, în luna februarie, în cadrul Concursului Național Catehetic „Hristos, Cuvântul care vindecă!”, în parohiile din Protoieria Craiova Nord s-au desfășurat următoarele activități:
În Parohia Albești, prin cele două cateheze – „Boala și suferința. Origini, cauze și efecte”, „Felurile bolilor” – copiii au descoperit ce înseamnă boala și suferința, precum și faptul că atât boala, cât și urmările ei sunt tot mai prezente în societatea noastră. De asemenea, în cadrul unui atelier de creație copiii s-au bucurat de prezența doamnei Ioana Fluerașu, artist plastic și profesor în cadrul Palatului Copiilor din Craiova, confecționând mărțișoare pe care urmează să le ofere bătrânilor din parohie. Activitățile s-au desfășurat prin implicarea părintelui Ocheșel Adrian, a doamnei învățătoare Leulescu Cristiana și a doamnei Gașpar Mihaela, profesoara de religie.
În Parohia Vârvor, părintele Nicola Daniel a susținut prima cateheză, cu titlul „Hristos -Tămăduitorul nostru” la prima întâlnire cu copiii în cadrul concursului „Hristos Cuvântul care vindecă”. De asemenea, s-au confecționat mărțișoare în cadrul unui mic atelier de creație, pentru mamele și bunicile copiilor, dar și pentru câteva femei vârstnice și bolnave din parohie.
În Parohia Brabova, sub coordonarea părintlui Marian Bogoslov s-a desfășurat activitatea „Dăruire egal bucurie”. O parte din grupul de tineri din parohie au participat la o acțiune filantropică. S-au vizitat câteva familii și s-au împărțit plase cu alimente. Tinerii au înțeles că un ajutor cât de mic poate aduce un zâmbet pe fața oamenilor greu încercați.
În Parohia Izvor au avut loc ateliere de creație și workshop care au avut ca obiectiv modelarea de noi caractere ce pot aduce un mai mare sprijin celor vârstnici. Au fost realizate eseuri ce au avut ca titlul „Tinerețea și senectutea împreună”, subliniind modalitățile de implicare a tinerilor în viața socială a celor ajunși la bătrânețe. De asemenea, părintele Ungureanu Marian a prezentat importanța Sfinților Doctori fără de arginți în modelarea vieții spirituale, reliefând dimensiunea spirituală și socială a sfinților în viața noastră. Alături de tineri în realizarea acestor proiecte s-au aflat doamna educatoare Eliza Zaman și doamna Gașpar Mihaela, profesoara de religie din comunitate.
În Parohia Grecești a avut loc activitatea cultural – filantropică numită ,,Primăvara a revenit în suflet și în natură”. În prima parte a activității grupul de copii al parohiei a participat la Sfânta Liturghie, unde o parte dintre aceștia s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Mântuitorului. Sub coordonarea părintelui Popa Marcel Mugurel și a profesorilor de la Școala Gimnazială Grecești, copiii au pregătit un moment cultural. În cadrul acestui moment tinerii au recitat pentru persoanele prezente la slujbă poezii și cântece prin care le-au vestit sosirea primăverii. Tot în cadrul acestei activități tinerii împreună cu enoriașii au strâns fructe și alte alimente pe care le-au dăruit unui centru pentru persoane vârstnice.
În Parohia Coțofenii din Dos, părintele Florin Iordache a venit în mijlocul copiilor de la Școala Gimnazială Coțofenii din Dos și a susținut cateheza „Despre Taina Sfântului Maslu”. De asemenea, Grupul de copii al parohiei împreună cu pr. Florin Iordache au vizitat câteva persoane din parohie, bătrâni și tineri bolnavi, cu care au stat de vorbă, i-au încurajat și le-au oferit pachete cu hrană.
În Parohia Botoșești-Paia, părintele Bogdan Băcescu a mers în mijlocul elevilor claselor V-VIII ai Școlii Gimnaziale „Eufrosina Popescu” – Botoșești-Paia, unde a susținut cateheza „Noi sfinţi vindecători cu sfinte moaşte în România şi modalităţi de cinstire a acestora”. Elevii au interacționat în timpul catehezei, învățând despre importanța rugăciunii în tămăduirea bolilor.
În Parohia Filiași III, Grupul de copii a participat la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, la finalul căreia s-a ținut cateheza „Darul sănătății și darul suferinței. Grija creștinilor față de cei bolnavi”. De asemenea, Grupul de copii al parohiei a inițiat, la biserica parohială „Sf. Împărați Constantin și Elena”, o expoziție de creații literare și plastice închinate Sfinților Tămăduitori ai Bisericii, ca mărturii ale evlaviei și recunoștinței micilor creștini pentru ajutorul dumnezeiesc recunoscut în viața personală, dar și a semenilor, prin mijlocirea sfinților. Activitățile se desfășoară cu implicarea părintelui paroh Petre Ștefan, a părintelui coslujitor Șișu Daniel și cu sprijinul părintelui Mladin Constantin, profesor de religie la Școala Gimnazială Filiași.
(Pr. Dodenciu Lucian)