Activitățile desfășurate în Protoieria Târgu-Cărbunești, în cadrul Concursului Național Catehetic „Hristos, Cuvântul care vindecă!”

Evenimente Proiecte

În luna februarie 2024, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, s-au desfășurat în Protoieria Târgu-Cărbunești, din județul Gorj, o serie de activități în cadrul Concursului Național Catehetic „Hristos, Cuvântul care vindecă!”.

În Parohia Baia de Fier I, membrii grupului de tineri ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” s-au implicat activ în evenimentele desfășurate în ultima lună în comunitatea parohială.  Părintele paroh Ciungu Ionuț a susținut cateheza cu titlul ,,Iubirea ca temei al ajutorului celor aflați în suferință”, explicând copiilor pe înțelesul lor cea mai mare porunca din Lege, porunca iubirii cu aplicabilitate concretă în fapte de milostenie pentru cei bolnavi și necăjiți. Cu ajutorul doamnei Liana Cucerzan a fost înființat corul parohial format din tineri, care vor marca evenimentele și activitățile următoare prin cântări religioase. De asemenea, s-a organizat și un frumos atelier de mărțișoare la finele acestei luni.

În parohia Țicleni, pe întregul parcurs al lunii februarie s-au desfășurat atelierele intitulate ,,Semne cusute tradiții care ne definesc”, sub coordonarea părintelui paroh Țicleanu Dragomir. Aflat deja la a doua ediție, evenimentul și-a propus să promoveze tradițiile strămoșești care sunt impregnate de duhul creștin. Împărțiți pe grupe de lucru, copiii au învățat să coasă pe etamină minunatele semne pe care bunicile și străbunicile lor le coseau pe iile de sărbătoare, au creat mărțișoare frumoase și au pictat pe sticlă. Cei mai mici dintre participanți au colorat și au desenat atent supravegheați și îndrumați de părinții prezenți în biserica „Sf. M. Mc Gheorghe”. De asemenea, a fost prezentată cateheza: Mântuitorul nostru Iisus Hristos: Doctorul sufletelor și al trupurilor noastre!”.

În Parohia Polovragi, sub coordonarea preoților Ștoflea Dumitru și Gogâță Nicolae, s-a desfășurat activitatea „Iisus Hristos – tămăduitorul sufletului și al trupului”, la care au participat tineri și bătrâni din comuna Polovragi. Copiii au descoperit că iubirea de aproapele este o iubire jertfelnică și că suferința are ca finalitate acceptarea iconomiei de mântuire și cunoașterea iubirii lui Dumnezeu pentru noi, fiii Săi după har. Activitățile s-au bucurat și de prijinul doamnei profesoare de religie, Ștoflea Mirabela, și a profesorilor pensionari Bălan Petre și Zăvoianu Nicolae.

În Parohia Aniniș, prin purtarea de grijă a părintelui Cazan Robert a fost susținută cateheza „Rugăciunile pentru însănătoșirea persoanelor bolnave” copiilor care au venit la biserică însoțiți de cadrele didactive de la Școala Radoși. De asemenea,  pe data de 14 februarie, s-a desfășurat o activitate filantropică, care a constat în vizitatea unei credincioase din parohie grav bolnavă, oferindu-i-se medicamente și alimente.

În parohia Hirisești din Novaci, la ultimele întâlniri din cadrul atelierelor de creație duminicale, copiii din grupul catehetic ,,Sfinții Îngeri” au aflat învățături noi despre viața și faptele Sfinților Vasile cel Mare, Serafim de Sarov și Gherasim de la Iordan. Copiii au format echipe, au învățat jocuri noi și prin activități precum modelajul, desenul, tăierea, lipirea, împăturirea diferitelor tipuri de materiale, aceștia au  exersat mișcările precise ale mâinilor și degetelor, ceea ce are un impact pozitiv asupra dezvoltării lor motorii și cognitive. În activitățile desfășurate, parohia se bucură de suportul doamnei Cristina Spafiu, mamă a trei copii, cât și al altor persoane din comunitate: medici și profesori. Părintele paroh Popescu Paul Ionuț care supraveghează întreaga activitate, a susținut cateheza „Sfântul Vasile cel Mare, ocrotitorul săracilor si bolnavilor – model de urmat”.

În Parohia Pojogeni, părintele Chesnoiu Cătălin a susținut săptămânal mai multe cateheze interactive cu copiii în biserica parohială, dar și la Școala Primară din Pojogeni. Dintre aceste cateheze amintim: ,,Iisus Hristos – Doctorul sufletelor și trupurilor noastre”, ,,Pilda samarineanului milostiv – exemplu de dragoste față de cei aflați în suferință” , ,,Sfinții Cosma și Damian – modele de grijă pentru cei bolnavi și mijlocitori înaintea lui Dumnezeu”. De asemenea, doamna preoteasă Chesnoiu Ana, medic rezident, a desfășurat o activitate interactivă cu copiii, cu tema ,,Educație medicală pe înțelesul celor mici”. Împreună cu doamna învățătoare Diaconu Mirabela, doamna educatoare Frunză Elena-Andreea, domnișoara colaborator Varogea Viviana și domnul profesor de religie, Sută Codruț Vasile, copiii au realizat câte o felicitare reprezentată de icoana Mântuitorului nostru Iisus Hristos, alături de ,,Rugăciunea pentru bunici” pe care au dăruit-o cu bucurie bunicilor lor. Totodată, cu ocazia zilei de 1 martie, aceștia au confecționat și mărțișoare pentru mamele, bunicile dar și pentru alte femei dragi, copiii înțelegând importanța prețuirii mamelor și femeilor din viața lor.

În Parohia Logrești-Moșteni au fost organizate diferite activități, care au avut ca scop transmiterea virtuților creștine, dezvoltarea personală a copiilor și a tinerilor și cultivarea respectului față de persoanele vârstinice și bolnave. Părintele paroh Emilian Ciulica a susținut mai multe cateheze despre darul sănătății, despre boală și despre grija care trebuie arătată celor în suferință. O colaboratoare activă a acestor activități a fost doamna preoteasă Narcisa Popescu, profesor de religie.

În Parohia Turburea, părintele paroh Găvan Alexandru a desfășurat o serie de activități cu grupul de tineri al parohiei, având în centru cultivarea rugăciunii și ajutorarea bolnavilor. Activitățiile s-au ținut atât în biserica „Sfanta Treime”, cât și în Școala Generală din localitate, cu ajutorul domnului profesor Ciurea Ionuț. Prin aceste evenimente, s-a încercat sensibilizarea și însuflețirea tinerilor pentru ajutorarea celor nevoiași din comunitate, mai ales a bătrânilor singuri. În acest scop, au fost vizitați cu alimente câțiva credincioși bolnavi.

În Parohia Sf. Antim Ivireanul, preoții Vulpe Adrian și Murgiuc Marius au susținut copiilor cateheza „Hristos – Primăvara din sufletele celor bolnavi” în care au arătat că în suferință și în boală omul poate să trăiască o adevărată primăvară duhovnicească dacă cultivă o vie relație cu Dumnezeu. După aceea, a urmat o activitate de confecționare de mărtișoare din dulciuri de casă, iar în ziua următoare mărtișoarele realizate cu măiestrie de micuți au fost expuse la Școala Generală din oraș. Colaboratorii acestui eveniment au fost părintele Ciungu Ionuț, profesor de religie, și domnul învățător Dumitrescu Marian.

În Parohia Căpreni, sub coordonarea părintelui paroh Tănăsie Marin, grupul de copii „Lumina din Lumină” a participat la diferite activități în cadrul parohiei, inclusiv la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în duminici și sărbători. Într-una din activități le-a fost explicată prezența reală a Mântuitorul Iisus Hristos la Sfânta Liturghie și explicarea prin practică a rânduielii Proscomidiei. De asemenea, în colaborare cu domnul profesor de religie Mihai Coană, copiii din Școala Generală au strâns alimente pentru familiile nevoiașe din comunitate. Tot în acest context, s-a ținut și un concert de cântări bisericești alături de preoții din parohiile învecinate, iar în cuvântul de introducere s-a prezentat importanța și frumusețea muzicii bisericești în Biserica Ortodoxă.

(Pr. Marius Murgiuc)