Activitățile desfășurate în Protoieria Craiova Sud, în cadrul Concursului Național Catehetic „Hristos, Cuvântul care vindecă!”

Evenimente Proiecte

În luna februarie 2024, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, s-au desfășurat în Protoieria Craiova Sud, din județul Dolj, o serie de activități în cadrul Concursului Național Catehetic „Hristos, Cuvântul care vindecă!”.

În Parohia Sfinții Martiri Brâncoveni din Craiova, în fiecare duminică, după Sfânta Liturghie tinerii grupului se întâlnesc pentru a se cunoaște între ei, pentru a cunoaște învățătura de credință și pentru a petrece timp frumos împreună. Cu ocazia Anului omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și a Anului comemorativ al Sfinților tămăduitori fără de arginți, s-au dezbătut mai multe teme, cum ar fi: sănătatea inimii, sănătatea minții și dependența de telefoane, acordarea primului ajutor și resuscitarea. Tinerii l-au cunoscut pe Sfântul Ier. Nectarie și i s-au rugat lui, au aflat din paginile Sfintei Scripturi cum Hristos este nu doar vindecător al trupurilor, cât și al sufletelor noastre, și că tot El ne învață să ajutăm și să sprijinim pe cei bolnavi.

Lucrul cu tinerii continuă și în Parohia Sf. Grigore Decapolitul. Astfel, în Duminica a 15-a după Rusalii, la biserica din satul Preajba Nouă, comuna Malu Mare, după Sfânta Liturghie, s-a ținut cu tinerii parohiei cateheza cu titlul: ,,Manifestarea iubirii față de Dumnezeu și față de aproapele”.

De asemenea, în Parohia Sf. Ier. Petru Movilă din Craiova, prin proiectul „Tămăduire prin colinde”, și prin organizarea atelierului de confecționat mărțișoare în sfântul locaș de cult potrivit temei „Mărțișoare pentru semenii noștri de suflet”, tinerii din parohie au descoperit dimensiunile reale ale modului în care sănătatea trupească izvorăște din sănătatea sufletească. Au realizat că, de fapt, spiritualitatea Bisericii este un domeniu complex care include spații multiple, precum: religia, cultura, societatea, gândirea. Au înțeles că tot ceea ce face ca lumea să fie frumoasă, bună, pașnică, vie și, mai ales, într-o relație sănătoasă și trainică cu Dumnezeu, depinde de pregătirea lor sufletească și de deciziile credinței pe care o poartă în inima lor.

Părintele paroh Silviu Prejbeanu de la Parohia Amărăştii de Jos III, cu hramul Sfantul Ioan Botezătorul, împreună cu doamna profesoară Marilena Belciug, după săvârșirea Sfântei Liturghii din Duminica a 15-a după Rusalii a parcurs tema catehezei ,,Cinstirea bătrânilor- porunca biblică a iubirii”  împreună cu mulți copii și tineri ai parohiei, care au primit pentru participare și interacțiune daruri.

Grupul Parohial „Sfântul Nicolae” Zănoaga, în luna februarie a avut două frumoase întâlniri. Așadar în Duminica a 15-a după Rusalii s-a demarat prima activitate din cadrul proiectului „Hristos- Cuvântul care vindecă”. Tinerii au vizionat un film educativ despre „Nick Vujicic- Nu-L imita pe Dumnezeu”. Discutând pe seama exemplului de reușită în ciuda unui handicap major, am trasat câteva învățături pentru respectarea, ajutorul și percepția persoanelor bolnave sau cu handicap în societatea actuală. Le-a fost înmânată ca temă o scrisoare despre „cum încurajezi un prieten foarte bun care este bolnav”. Duminica următoare, tinerii împreună cu părintele paroh Diaconu Marius, au ascultat eseurile tematice, au inițiat un nou proiect „Cămara bunicii” și s-a propus ca temă pentru acasă vizionarea unui nou film de lungmetraj de către fiecare, anume „The Man who knew infinty!”.

Neobosit în lucrarea sa cu copiii și tinerii se arată și părintele Buzulică Petrică de la Parohia Celaru II, prin derularea proiectului „Mama mea, icoană sfântă”, prin susținerea catehezelor cu titlul: „Hristos lumina și vindecarea sufletelor și trupurilor noastre” la Grădinița din comună, și „Biserica, spitalul duhovnicesc, locul unde ne găsim vindecare”, în lăcașul de cult.

Întâlniri regulate cu tinerii au loc și în biserica închinată Sfântului Calinic de la Cernica – Craiova, unde părintele Nicolae se întâlnește cu aceștia în Sfânta Biserică și discută adesea despre importanța implicării noastre în nevoile vârstnicilor bolnavi și neajutorați. Una din cele mai frumoase întâlniri a fost cea de duminică, 3 martie, când au fost oferite „Zâmbete și flori, pentru  bunicuțe, mame și surori”.

Părintele Marinică Gabriel de la Parohia Ghizdăvești, prin proiectul „Vino și vezi! Ascultă și crezi!” a arătat implicarea bisericii în pastorația și îngrijirea bolnavilor și a persoanelor vârstnice. Astfel, s-au organizat Agape creștine, oferind participanților, în special bătrânilor, binecuvântata ocazie de a se bucura de o masa caldă. De asemenea, 54 de copii, ai parohiei s-au bucurat de daruri oferite de familii din Craiova; darurile au fost personalizate, în funcție de vârsta micuților. Membrii  grupului de tineri „Îndrăzneții Binelui”, s-au întâlnit duminică, 18 februarie 2024, după Sfânta Liturghie, și au participat la cateheza „Deschideți inima”, în cadrul căreia copiii au observat marea poruncă a iubirii și necesitatea așezării acesteia în  centrul vieții omului.

În ziua de 19 februarie 2024, la Școala Gimnazială din comuna Podari, părintele Mănescu Cătălin, împreuna cu doamna profesoara de religie Sperlea Oprica, au susținut în mijlocul elevilor de clasa a VI-a cateheza intitulat „Rugăciunea tinerilor pentru întărirea vârstnicilor!”.

(Pr. Dorobăț Cosmin)