Training de formare a voluntarilor din Mitropolia Olteniei pentru taberele de vară organizate în comunitate, desfăşurat la Centru Cultural Sfântul Ioan Gură de Aur din Severin

Evenimente Proiecte

În perioada 14-16 martie 2024, în Episcopia Severinului și Strehaiei, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, este organizat un training  de formare a voluntarilor din Mitropolia Olteniei. Activitatea se desfăşoară la Centrul Cultural „Sfântul Ioan Gură de Aur” din Drobeta Turnu Severin și reuneşte responsabilii cu cateheza parohială și activitățile cu tinerii din toate cele patru eparhii ale Mitropoliei Olteniei. Este vorba de consilierii și inspectorii implicați în activitățile catehetice și cu tinerii din: Arhiepiscopia Craiovei, Arhiepiscopia Râmnicului, Episcopia Severinului și Strehaiei și din Episcopia Slatinei și Romanaților.

Evenimentul a debutat cu săvârşirea unei slujbe de Te Deum oficiată de Preasfinţitul Părinte Nicodim, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

Departamentul de Tineret al Episcopiei Caransebeşului, condus cu dăruire de părintele Inspector Mihai Ciucur, alături de inimoșii tineri din Asociația Tinerilor Ortodocşi Români din Banatul de Munte (ATORBM) au luat această frumoasă iniţiativă de a organiza programul de tabere Tabăra din inima satului, adresat comunităţilor rurale din din toate cele patru eparhii ale Mitropoliei Olteniei.

Scopul întâlnirii îl reprezintă, în primul rând, prezentarea unor modele de bune practici în activitățile catehetice și cu tinerii, precum și conturarea unei agende catehetice la nivelul celor patru eparhii, dar și a unei agende comune, la nivel de mitropolie, pentru anul 2024.

Pe ordinea de zi a reuniunii se află, pe lângă modelele de bune practici și dezbateri și discuții pe teme de interes și actualitate în organizarea Birourilor de cateheză la nivelul eparhiilor, precum: conturarea unei strategii de lucru la nivel eparhial și mitropolitan, modalități de stimulare și încurajare a implicării preoților în activitățile catehetice, modalități de implicare a tinerilor în activități de voluntariat în biserică, accesare de resurse financiare pentru activitățile cu tinerii, precum și organizarea eficientă a activității, atât la nivel de eparhie, cât și la nivelul organizațiilor de tineret.

Referindu-se la scopul prezenței delegației din Banatul de Munte la acest eveniment, părintele Mihai Ciucur, inspector eparhial în cadrul Departamentului de Tineret al Episcopiei Caransebeșului, a subliniat: „Suntem onoraţi să fim aici, la Drobeta Turnu Severin, cu binecuvântarea Preasfinţitului Nicodim să împărtăşim din experienţa noastră de mai bine de zece ani în activităţile de voluntariat cu copiii şi tinerii din Episcopia Caransebeşului. Este bine de reţinut faptul că această întâlnire, acest training care se desfăşoară pe parcursul a trei zile, este parte a unei agende naţionale a Biroului de Catehizare a Tineretului din Patriarhia Română şi aparţine unei strategii pe care, iată, Mitropolia Olteniei a adoptat-o începând din toamna anului trecut de la Congresul „Hristos Împărtăşit Copiilor” de la Mănăstirea Caraiman, aceea de a invita diverşi formatori din ţară care să îi ajute să iniţieze proiecte educaţionale de succes în Mitropolia Olteniei.

Sunt, aşadar, bucuros pentru faptul că suntem aici cu o echipă de încă 11 formatori din cadrul proiectului „Împreună pentru Copii Noştrii” al Episcopiei Caransebeşului, să propunem din experienţa pe care noi am acumulat-o pe două tipuri de tabere în comunitate intitulate Tabăra din Inima Satului(TDIS) şi Tabăra din Inima Familiei(TDIF), un proiect de succes care se află în anul al şaselea de desfăşurare în Episcopia Caransebeşului şi care, iată, se doreşte a fi replicat în eparhiile din Mitropolia Olteniei. Este deocamdată o formare iniţială a proiectului şi o formare iniţială  pe zonele de interes ale proiectului, pentru că, în lunile care urmează, formatorii noştrii vor continua aceste activităţi de formare pe ateliere şi ne propunem ca în vara aceasta să sprijinim efectiv implementarea primelor tabere în comunităţile din cele patru eparhii din Mitropolia Olteniei.”

De asemnea, conform conceptului proiectului, scopul programului TDIS este oferirea unei alternative sănătoase și eficiente de petrecere a timpului liber specific vacanţei de vară şi de prevenire a comportamentelor deviante în rândul copiilor şi adolescenţilor.

Viziunea programului TDIS este crearea unui mediu sigur, distractiv şi educativ pentru copii şi tineri, în care ei se pot dezvolta personal (emoţional, spiritual, fizic etc), în care se pot împrieteni, auto-depăşi, şi pot deveni astfel adolescenți independenți și responsabili. Realizarea unei alternative sănătoase de petrecere a timpului liber, un mediu în care participanții leagă noi prietenii şi se bucură de frumusețile naturii.

Misiunea TDIS este să ofere copiilor și tinerilor o experiență vie a relației lor cu Dumnezeu şi cu semenii, în spiritul credinţei ortodoxe, într-un mediu natural, recreativ şi educativ. De asemenea, pentru voluntarii TDIS, programul este un excelent prilej de slujire a aproapelui și creştere în plan personal și duhovnicesc. Nu în ultimul rând, se urmăreşte promovarea specificului local al satelor gazdă şi exploatarea potențialului turistic al zonei (mănăstiri, atracţii naturale, etc.)

Ce teme se tratează în taberele TDIS: Contexte de socializare şi învăţare pentru copii și tineri; Educaţie în sistem non-formal şi informal pentru copii şi tineri (ateliere de lucru); Prezentarea unor valori şi virtuți pentru copii și tineri; Subiecte şi probleme de mare actualitate pentru copii și tineri; Formare în plan moral și duhovnicesc; Promovarea specificului local; Consolidarea relației cu familia, şcoala, Biserica și comunitatea Jocuri, dezvoltarea abilităților artistice și a talentelor; Ateliere pentru părinţi.

(Pr. Cosmin-Eftimie Necşoiu, https://www.episcopiaseverinului.ro)