În prezența și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, marți, 19 martie 2024, părinții profesori de la Facultatea de Teologie din Craiova au săvârșit slujba Pavecerniței Mari, în cadrul căreia a fost citită a doua parte a Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul. La slujbă au participat cadrele didactice, alături de studenții și studentele Facultății, dar și credincioșii din orașul Craiova. Răspunsurile de la strană au fost date de Corul Facultății de Teologie.
Cuvântul de învățătură a fost rostit de părintele prodecan Lect. Univ. Dr. Mihai Ciurea, cu binecuvântarea Părintelui Mitropolit Irineu. În introducere, părintele prodecan a vorbit despre bucuria de a participa la unul dintre cele mai frumoase canoane din tradiția ortodoxă: „Ne-a binecuvântat Dumnezeu ca în această seară să slujim, sub purtarea de grijă a Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, cea de-a doua parte a Canonului celui Mare, slujbă specială, profundă, plină de semnificații duhovnicești, pe care Biserica noastră Ortodoxă a rânduit-o la începutul Postului Mare. Ne-am dorit foarte mult să fim alături de colegii și studenții noștri de la Facultatea de Teologie în această sfântă catedrală pentru a pătrunde cuvintele Sf. Andrei Criteanul, cel care a compus acest frumos canon, unul dintre cele mai profunde imne de pocăință”.
În continuare, a subliniat dimensiunea biblică a canonului și modelele de pocăință preluate din Vechiul și Noul Testament. De asemenea, a amintit de valoarea pocăinței din perspectivă duhovnicească și de împletirea rugăciunii cu postul: „Una dintre perspectivele pe care Canonul cel Mare ni le pune înainte este cea scripturistică. El este numit o Sfântă Scriptură în miniatură. Prin intermediul personajelor biblice pe care le amintește în cântările acestei rugăciuni, autorul ne pune pe noi în stare penitențială, în stare de pocăință, în stare de întoarcere. Este foarte interesant că Sf. Andrei amintește de aceste exemple trecându-se de partea celor care au păcătuit. Este o stare de sinceritate și de pocăință profundă, care traversează întreaga noastră ființă și ne pune față în față cu Dumnezeu, în starea noastră de păcătoșenie. Toate personajele emblematice din Vechiul Testament sunt folosite de Sf. Andrei ca exemple de pocăință pentru a ne pune pe noi în starea de penitență. În tradiția noastră ortodoxă pocăința înseamnă schimbarea minții sau a vieții. De asemenea, rugăciunea „Miluiește-mă, Dumnezeule, miluiește-mă” este de inspirație biblică”.
La final, părintele prodecan Mihai Ciurea i-a îndemnat pe cei prezenți să participe în continuare la slujbele rânduite în această săptămână specială a Postului, iertând tuturor pentru bucuria Învierii: „În această perioadă însoțim rugăciunea noastră cu post, cu încercarea de a alunga tot ceea ce este rău și vătămător din sufletele noastre. Prin acest canon, Sf. Andrei este cel care ne face prima chemare la pocăință în prima săptămână din Postul cel Mare. Să-l rugăm pe bunul Dumnezeu să ne ajute să parcurgem cu bine călătoria duhovnicească spre Taina Învierii Mântuitorului Hristos. Trebuie să credem că Dumnezeu ne ajută să depășim toate dificultățile vieții dacă suntem capabili să iertăm greșelile celorlalți”.