Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, Departametul de Tineret și Catehizare a organizat în data de 22 martie 2024 activitatea de împădurire „Plantează un copac”, în memoria copiilor care nu au avut șansa să se nască. Activitatea este la a doua ediție și a fost organizată în parteneriat cu Ocolul Silvic Eparhial, Protoieria Băilești și Asociația Studenților Creștin-Ortodocși Români, filiala Craiova.
În cuvântul de deschidere părintele protoiereu Cătălin Neacșu a declarat următoarele: „Prima lună a primăverii este luna martie, este luna în care toată întreaga natură se trezește la viață și de aceea este considerată și luna vieții. În această lună avem una dintre cele mai frumoase sărbători Buna Vestire, în care Fiul lui Dumnezeu veșnic Se întrupează în pântecele Fecioarei Maria și dă un nou sens vieții fiecăruia dintre noi. În troparul sărbătorii se spune că astăzi este începutul mântuirii noastre. Ce este mântuirea? Este legătura omului cu Dumnezeu, legătura muritorului cu viața veșnică. Începutul mântuirii noastre are loc în clipa zămislirii Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Fiecare om își începe existența în momentul zămislirii și din acest motiv avem datoria de a ocroti copiii încă din pântecele mamei lor. Îi mulțumim Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, pentru purtarea de grijă pe care o are față de noi și pentru binecuvântarea ca această acțiune să se desfășoare astăzi. Mulțumim preoților pentru implicare, mulțumim cadrelor didactice care sunt prezente. Vă mulțumim și vouă copiilor, pentru că fără voi viața nu are nici un sens. Bucurați-vă de viață astfel încât, atunci când veți ajunge la vârsta noastră, să nu vă pară rău de ce ați făcut. Dumnezeu să ne ajute, să ne binecuvinteze și să ne dea ceea ce este de folos sufletelor și trupurilor noastre. Amin!”.
La eveniment au participat aproximativ 110 tinerii din 8 localități, coordonați de preoții: Pr. Nicu Tortolea – Parohia Maglavit, Pr. Cata Marian – Parohia Cetate, Pr. Alexandru Coșeraru – Parohia Fântâna Banului, Pr. Cătălin Glăvan – Parohia Moțăței I, Pr. Alexandru Roman – Parohia Goicea Mică, Pr. Vasilică Nicolae – Parohia Izvorul Tămăduirii, Calafat și doamna profesoară Marioara Popescu de la Liceul Teoretic Mihai Viteazu, Băilești. Responsabilii de la Ocolul Silvic Eparhial, coordonați de domnul consilier Claudiu Drăghici, au oferit suport necesar bunei desfășurări pe toată durata evenimentului, iar la sfârșit au pregătit tinerilor o agapă bine-meritată. Au fost plantați aproximativ 2500 de puieți de salcâm.
Activitatea de împădurire s-a finalizat la Sfânta Mănăstire Maglavit, unde Maica Stareță Maria le-a prezentat tinerilor istoria Mănăstirii, le-a vorbit depre personalitatea fratelui Petrache Lupu și teofania care a avut loc la Maglavit. De asemenea, tinerii au aflat „că manualul de funcționare a ființei umane sunt poruncile divine. Omul este chemat să împlinească poruncile pentru a crește spiritual și a ajunge la ceea ce Dumnezeu a gândit pentru el. Descoperiți poruncile lui Dumnezeu și veți atrage binecuvântarea Lui peste viața voastră și peste familia voastră”, a încheiat maica stareță Maria.
Luna pro-viață se va încheia în data de 30 martie cu Marșul pentru viață, organizat după umătorul program:
- Craiova, ora 12:00: Biserica „Toți Sfinții” Hagi Enuș – Judecătoria Craiova – Centrul Vechi – Biserica „Sfântul Prooroc Ilie” – Catedrala Mitropolitană „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” – Catedrala Madona Dudu;
- Târgu Jiu, ora 14:00: Biserica „Înălțarea Domnului” – strada Victoriei – Piața Prefecturii – Teatru – Masa Tăcerii – Poarta Sărutului – Calea Eroilor – Coloana Infinitului.
Tema Marșului pentru viață din acest an este „Construim împreună pentru viață”, motiv pentru care creștinii sunt îndemnați să participe la această activitate de prețuire a vieții și de sprijinire a femeilor în criză de sarcină. Marșul pentru viață va fi organizat în acest an în peste 1500 de localități din România și Republica Moldova.
(Pr. Ștefan Bărbulescu)