Liturghie arhierească la Catedrala Mitropolitană din Craiova

Evenimente

În Duminica a II-a din Postul Sfintelor Paști, Înaltpreasfințitul Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în Catedrala Mitropolitană „Sf. M. Mc. Dimitrie”, din Craiova, înconjurat de un ales sobor și preoți. În cadrul sfintei slujbe, diaconul Dolcescu Dumitru Ionuț a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Păișani, din Protoieria Târgu-Cărbunești, județul Gorj. De asemenea, tânărul Găină Andrei Călin a fost hirotonit diacon pe seama Catedralei Mitropolitane din Craiova. Pentru activitatea administrativă deosebită, părintele Bona Marian, consilier eparhial la Sectorul Agricol și Produse Agricole, și părintele Popescu Gheorghe, administratorul viei eparhiale Segarcea, au primit rangul de iconom stavrofor.

În cuvântul de învățătură, Părintele Mitropolit a vorbit mai întâi despre nevoința în post și în rugăciune a omului pentru a primi curățirea sufletului și a trupului: „Suntem astăzi în Duminica a II-a din Sfântul și Marele Post. Perioada aceasta, premergătoare Învierii Mântuitorului Hristos, ne-a dat posibilitatea ca fiecare dintre noi să se ostenească și să se nevoiască cu postul și rugăciunea. Postul este necesar pentru înfrumusețarea sufletului nostru, pentru îmbogățirea noastră în harul Preasfântului Duh, pentru îndestularea sufletului nostru de energie dumnezeiască necreată, care să ne ajute să biruim ispitele vieții. Postul ne ajută să ne apropiem de Dumnezeu și Dumnezeu să curățească sufletele noastre pentru că prin post și rugăciune noi ne ridicăm la ceruri și primim de la Tatăl cel ceresc milostivirea Lui cea negrăită și îndestularea lui cea bogată. Postul este acela care ne face mai blânzi, mai liniștiți trupește și sufletește. Postul este acela care ne ajută să îndreptăm mintea noastră mai cu ușurință la Dumnezeu. Postul este acela care ne dă tărie și sănătate. Prin post și rugăciune, tot ceea ce cerem de la Dumnezeu, ni se dăruiește căci milostivul Dumnezeu ascultă pe cei care se înfrânează, pe cei care se curățesc sufletește și în același timp se îndreaptă cu pași siguri pe calea mântuirii și spre Împărăția lui Dumnezeu”.

În a doua parte, Înaltpreasfinția Sa a prezentat o scurtă exegeză a pericopei evanghelice citită în cadrul Sfintei Liturghii, din Evanghelia după Marcu, capitolul 2, versetele 1-12, cunoscută sub denumirea de pericopa vindecării paraliticului din Capernaum: „În Evanghelia de astăzi, Sf. Evanghelist Marcu ne vorbește despre o minune a Mântuitorului Hristos făcută cu un bolnav, cu un paralitic. Acesta ar fi dorit să fie și el vindecat de Domnul, dar nu putea pentru că nu se mișca. Trupul lui era neputincios și fără de putere. Însă cei de lângă el au avut credință și dragoste față de el. L-au luat cu pat cu tot și l-au adus la Mântuitorul care învăța tainele Împărăției lui Dumnezeu, învăța pe poporul care era împrejurul Său. Toți așteptau și se bucurau de cuvântul Mântuitorului Iisus Hristos. Dumnezeu ne vorbește prin glasul Evangheliei, iar cuvântul Său este al Fiului. Puterea cuvântului este a Duhului Sfânt. Tatăl cel ceresc grăiește prin Fiul și întărește prin Duhul Sfânt. Lumea întreagă este zidirea cuvântului lui Dumnezeu și dăinuiește prin puterea Duhului Sfânt. Cuvântul Mântuitorului s-a arătat cuvânt cu putere multă, dătător de viață, vindecător. Bolnavul din Evanghelia de astăzi este unul dintre mulți păcătoși care are nădejde în Dumnezeu, care se îndreaptă, se pocăiește, care dorește să se lepede de păcat. Atunci Mântuitorul a zis: Fiule, iertate sunt păcatele tale. Dumnezeu are putere să vindece trupește și sufletește. Iertarea păcatelor este venirea la normalitate a omului”.

Îndemnul de final al Înaltpreasfințitului Dr. Irineu a fost acela de a continua pe drumul postului și de a ne spovedi cu precădere în această perioadă pentru a ajunge la bucuria Învierii Mântuitorului Iisus Hristos: „Milostivirea lui Dumnezeu se dă prin Taina Sfintei Spovedanii. În această Taină, noi ne smerim înaintea lui Dumnezeu și arătăm cât de păcătoși suntem, arătăm rănile noastre Doctorului care vindecă boala sufletului nostru. El ne curăță de toată întinarea și mântuiește sufletele noastre. Avem posibilitatea în postul acesta să ne curățim prin Spovedanie ca să ne apropiem de Dumnezeu. Să-I cerem Mântuitorului Hristos să ierte păcatele noastre, să ne dea putere ca să ducem mai departe această osteneală a postului și să ne apropiem de Sfânta Înviere cu multă dragoste ca să primim lumina cea neînserată a Împărăției cerurilor”.