Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, în luna martie 2024, în Protoieria Târgu-Cărbunești, din județul Gorj, au continuat activitățile dedicate Concursului Național Catehetic „Hristos, Cuvântul care vindecă!”.
În Parohia Baia de Fier I, părintele paroh Ciungu Ionuț a inițiat o strângere de fonduri pentru operația unui tânăr cu afecțiuni cardiace din comunitate. Evenimentul a avut loc în Duminica Lăsatului sec de brânză, după săvârșirea Sfintei Liturghii, în curtea bisericii parohiale. Tinerii din grupul parohial „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” au pregătit plăcinte și papanași pe care le-au oferit celor prezenți. La târgul caritabil au fost invitați și reprezentanții unor pensiuni din zonă, cât și producători locali care și-au expus produsele. Credincioșii prezenți în număr mare au servit din aceste preparate și au lăsat în schimb donații semnificative pentru cazul tânărului care urmează să fie operat.
În Parohia Pojogeni au avut loc mai multe cateheze și activități cu tinerii din grupul „Sfântul Mc. Gheorghe”, sub îndrumarea părintelui paroh Chesnoiu Cătălin. La începutul lunii, părintele a susținut cateheza „Sfântul Ierarh Luca al Crimeei, medic al trupului și al sufletului”, iar după aceea cei prezenți au vizionat un filmuleț despre viața Sfântului, alături de domnul profesor de religie Sută Codruț Vasile. În apropierea zilei de 8 martie, cu sprijinul doamnelor învățătoare Diaconu Mirabela și Frunză Elena-Andreea, copiii au completat diplome speciale pentru mamele lor. În continuare, s-a organizat și o activitate filantropică dedicată persoanelor în suferință din Parohie. În zilele de 28 și 29 martie, doamna preoteasă Chesnoiu Ana, medic rezident, a familiarizat copiii cu intrumentele medicalele folosite frecvent de către medici, iar părintele Cătălin a susținut cateheza „Rolul postului în viața micului creștin”. De asemenea, s-a derulat în acest interval de timp și activitatea intitulată „Importanța jocurilor recreative în aer liber asupra sănătății copiilor”, în cadrul căreia tinerii au pictat planșe explicative cu sistemul digestiv, au rezolvat ghicitori creștine și s-au bucurat de jocuri în aer liber. La finalul acestei activități, copiii au participat la o agapă a dragostei creștine.
În Parohia Hirisești, în cadrul atelierelor de creație ținute în fiecare duminică în biserica parohială, copiii din grupul catehetic „Sfinții Îngeri”, coordonat de părintele paroh Popescu Paul Ionuț, au învățat în Duminica Izgonirii lui Adam din Rai despre importanța iertării, care întotdeauna este aducătoare de bucurie. La finalul prezentării, copiii prezenți au confecționat și colorat felicitări prin care și-au cerut iertare persoanelor cărora le-au greșit de-a lungul anului. În următoarea duminică, părintele a susținut cateheza intitulată „Postul Paștilor, pași spre Înviere”, în care cei prezenți au învățat despre folosul înfrânării și despre urcușul duhovnicesc spre noaptea Sfintelor Paști.
În Parohia Țicleni, s-a desfășurat în continuare atelierul intitulat „Semne cusute – tradiții care ne definesc”, prin implicarea părintelui paroh Țicleanu Dragomir. Întâlnirile au avut loc în fiecare duminică în biserica parohială, după Sfânta Liturghie, la care au participat zeci de copii. Tinerii învață să coasă, să creeze obiecte de decor prin diverse tehnici, să confecționeze mărțișoare, felicitări, să picteze pe sticlă și pe linguri de lemn. În cadrul acestor ateliere au fost invitați să le vorbească persoane importante din comunitate, printre care amintim pe domnul Doru Mincea, asistent medical, pe domnul antreprenor Sorin Otărășanu și pe domnul Bogdan Pleșa, ofițer de poliție. De asemenea, în ziua de 31 martie, în mijlocul tinerilor din parohie a fost prezentă doamna Maria Mincea, creatoare de ii, care le-a vorbit copiilor despre importanța și semnificația portului tradițional gorjenesc.
În Parohia Aniniș, părintele paroh Cazan Robert Alexandru a susținut tinerilor cateheza „Mărturii despre suferință și folosul acesteia”, în care s-a evidențiat că suferița asumată în duh creștin devine forță lăuntrică de înălțare duhovnicească. De asemenea, părintele Robert, alături de cadrele didactice de la școlile din Radoși și Cărpiniș, a desfășurat o activitate cu elevii în cadrul căreia aceștia au confecționat felicitări pentru persoanele aflate în suferință din comunitate.
În Parohia Polovragi, preoții Ștoflea Dumitru și Gogâță Nicolae au desfășurat cu tinerii grupului parohial o activitate de confecționare de mici cărticele pentru persoanele aflate în suferință din comunitate, pe care ulterior copiii le-au dăruit persoanelor vizate. Beneficiarii au fost încântați de acest dar, care le-a întărit convingerea că nu sunt singuri în purtarea suferinței. Această acțiune a beneficiat de sprijinul constant al doamnei Ștoflea Mirabela, profesor de Religie. De asemenea, grupul de tineri a participat și la Marșul pentru viață care s-a desfășurat pentru a treia oară în localitate.
În Parohia Sf. Antim Ivireanul, părintele paroh Vulpe Adrian și părintele slujitor Murgiuc Marius au susținut copiilor de la Școala Generală din oraș cateheza intitulată „Icoana – izvor de bucurie pentru cei suferinzi”, în contextul prăznuirii primei Duminici din Post, a Ortodoxiei, în care se celebrează biruința dreptei credințe asupra ereziei iconoclaste. În cadrul întâlnirii, s-a evidențiat faptul că sfintele icoane sunt ferestre către cer, pline de har. La finalul acțiunii, elevii prezenți au primit în dar icoane cu Sfântul Stelian, ocrotitorul copiilor. Susținătorii acestui demers au fost părintele Ciungu Ionut, profesor de Religie, și domnul învățător Dumitrescu Marian.
În Parohia Logrești-Moșteni, părintele paroh Ciulică Emilian a susținut două cateheze despre importanța postului în viața creștinului, atât în biserica parohială, cât și în școala din localitate. După prezentarea catehezei în școală, copiii au fost aduși la biserică unde au participat la un atelier de pictură. De asemenea, părintele s-a implicat și în organizarea unei agape pentru persoanele vârstnice din parohie, fiind un moment de comuniune și de bucurie pentru toți cei prezenți.
(Pr. Marius Murgiuc)