Promovarea Facultății de Teologie din Craiova în rândul elevilor olteni: Vizită de prezentare la Colegiul Național „Elena Cuza” din Craiova

Evenimente Proiecte
Facultatea de Teologie desfășoară în această perioadă un amplu proiect de promovare în rândul liceelor din cuprinsul Mitropoliei Olteniei. În acest sens, mai multe echipe mixte, formate din profesori de la secțiile de Teologie Pastorală și Arte Vizuale, au interacționat cu elevii claselor a XII-a de la mai multe licee și colegii oltene.
Proiectul de promovare a Facultății de Teologie în rândul liceenilor olteni este o inițiativă organizată cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, având scopul pregătirii acestora pentru alegerea viitoarelor opțiuni de studiu în mediul universitar. Vizitele de prezentare au fost pregătite în prealabil prin semnarea unui protocol de colaborare între Arhiepiscopia Craiovei (prin Sectorul de Învățământ), Facultatea de Teologie din Craiova și Inspectoratele Școlare Județene din Mitropolia Olteniei. Astfel, pe parcursul lunilor martie și aprilie, profesorii Facultății de Teologie din Craiova au fost primiți în mai multe licee și colegii de renume, între care amintim: Colegiul Național „Elena Cuza” din Craiova, Colegiul Național „Spiru Haret” din Târgu Jiu, Liceul de Arte „Marin Sorescu” din Craiova, Liceul Teologic „Sfântul Nicodim” din Târgu Jiu, Grupul Școlar „Alexandru Macedonski” din Melinești – Dolj etc.
„Cea mai importantă motivație este de a cunoaște și de a învăța despre Dumnezeu”
Întâlnirea cu elevii claselor a XII-a de la Colegiul Național „Elena Cuza” din Craiova a fost programată marți, 9 aprilie, de la orele 12, în amfiteatrul școlii, la inițiativa doamnei Copăcescu Simona Elena, cadru didactic la disciplina Religie. În fața unui generos auditoriu, la care s-au adăugat și o parte din cadrele didactice, pr. conf. univ. dr. Constantin Băjău, titularul catedrei de Teologie Patristică din cadrul Secției de Teologie Pastorală a Facultății de Teologie din Craiova, împreună cu dna. conf. univ. dr. Emilia Burlan, de la Secția de Arte Vizuale, au prezentat oferta educațională.
Pe lângă datele de conținut general, privind numărul de locuri, baza materială, programa și calendarul de admitere, au fost evidențiate și elementele de specific ale facultății. „Facultatea de Teologie din Craiova este un loc închinat lui Dumnezeu. Cea mai importantă motivație este de a cunoaște și de a învăța despre Dumnezeu. Vă invităm să veniți alături de noi pentru a ne bucura împreună și pentru a pătrunde mai adânc în taina icoanei ortodoxe, pentru a învăța cele rânduite de Sfinții Părinți și de Biserică despre Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, pentru a lua aminte la chemarea cea din adâncul sufletului nostru și pentru a reuși ca într-o bună zi să ajungem la vârsta desăvârșită a chemării pe care o avem!”, a spus pr. conf. univ. dr. Constantin Băjău.
Facultatea de Teologie din Craiova dispune de două programe de studiu pentru licență: Teologie Pastorală și Arte Vizuale (Artă Sacră și Arte Plastice – Pictură/Sculptură) și trei programe de masterat: „Teologie și Cultură”, „Conservare și Restaurare” și „Pictură-Explorări cromatice”. Pentru examenul de admitere sunt programate două sesiuni, în lunile iulie și septembrie. Pentru sesiunea din luna iulie avem următorul program:
15.04-17.07 – înscrierea on-line a candidaților;
19 iulie – probele eliminatorii;
20 iulie – afișarea rezultatelor parțiale și
20-24 iulie confirmarea locurilor.
Sesiunea din septembrie are următorul grafic:
05.08-10.09 – înscrierea on-line a candidaților;
12 septembrie – probele eliminatorii;
13 septembrie – afișarea rezultatelor parțiale și
13-17 septembrie – confirmarea locurilor.
Pentru mai multe informații suplimentare și detalii, cei interesați pot consulta „Ghidul de înscriere on-line pentru admiterea la Facultatea de Teologie Ortodoxă”, afișat pe situl facultății: http://teologie.ucv.ro/index.php/admitere/default/ghid-inscriere-online-pentru-admitere-2024.html.
(Pr. Ioniță Apostolache)