În ziua de 18 aprilie 2024, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte dr. Irineu Ion Popa, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a avut loc la Sala multimedia – mansardă, Muzeul Cărții și Exilului Românesc din Craiova, a șaptea conferință din cadrul Atelierului Synaxis. Prelegerea intitulată „Reprezentări ale bătrâneții în istorie: din Antichitate până în epoca modernă” a fost susținută de Elena Daniela Iancu, profesor și coordonator de proiecte în cadrul Universității Paris-Est Créteil Val de Marne, și se încadrează în tematica generală a Atelierelor – Ce este omul? Perspective transdisciplinare asupra antropologiei și identității.
Evenimentul a fost organizat de Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova în parteneriat cu Biblioteca județeană „Alexandru și Aristia Aman” Dolj, Universitatea de Medicină din Craiova, Editura Predania și Muzeul Cărții și Exilului, sub coordonarea pr. lect. dr. Mihai Ciurea și a pr. lect. dr. Lucian Zenoviu Bot.
Conferința a fost dedicată conceptului social de bătrânețe. În cuvintele doamnei profesoare: „Termenul de bătrânețe, dincolo de aspectul său biologic si cronologic, este un construct social, iar analiza acestuia ar trebui să facă apel la valori, comportamente, instituții și simboluri, adică la modelul cultural care oferă o imagine coerentă acestui univers. O înțelegere profundă a bătrâneții are nevoie de o abordare care să treacă dincolo de problematica vârstei, a genului, a biologicului sau a apartenenței la grup. Avem, așadar, nevoie de o abordare care să considere relațiile sociale și felul în care chestiunile menționate sunt construite cultural”. Dezbaterea care a urmat conferinței a fost animată de prezența profesorilor și cercetătorilor interesați de subiect, dar și de prezența studenților Universității din Craiova și ai Universității de Medicină din Craiova.
Atelierele de lectură Synaxis se află la a doua ediție în acest an universitar și au fost concepute din dorința de a orienta lecturile studenților și de a încuraja dezbaterile transdisciplinare atât de necesare în contextul actual. Fiecare întâlnire are în centru o carte reprezentativă, care oferă o perspectivă specifică asupra temei generale. Prelegerile susținute de-a lungul anului vor fi publicate într-un volum dedicat temei, împreună cu discuțiile și sugestiile participanților la dezbatere. Coordonatorii acestui proiect sunt pr. lect. dr. Mihai Ciurea și pr. lect. dr. Lucian Zenoviu Bot.
Următoarea conferință din cadrul Atelierelor Synaxis va avea loc pe 16 mai 2024 și va fi dedicată falselor imagini despre om, avându-l ca invitat pe domnul profesor Nicu Panea, prorector pentru Relații internaționale și imagine academică în cadrul Universității din Craiova. Mai multe informații și înscrierea la adresa electronică bot_lucian@yahoo.com.