Slujba de prohodire a părintelui Ilie Budin (1941-2024)

Evenimente In memoriam

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, în ziua de 19 aprilie 2024, a avut loc slujba de prohodire a părintelui Ilie Budin. Slujba a fost oficiată de către părintele protoiereu Grigore Vulcănescu, în Biserica „Sf. Ier. Nicolae” – Ungureni, din Protoieria Craiova Sud, alături de un sobor de preoți.

Cuvântul de final a fost ținut de către Pr. Vulcănescu, care a subliniat starea de tristețe a familiei, dar și nădejdea învierii cu care trăim în viața pământească. De asemenea, a transmis și mesajul de binecuvântare: „În aceste momente de tristețe, doresc să vă transmit cuvântul de binecuvântare și de mângâiere al Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Irineu. Starea de tristețe, când conducem pe cineva către Împărăția lui Dumnezeu, pe acest ultim drum al vieții pământești, ne creează un sentiment de îndurerare. Totuși, viața omului nu se limitează numai la ceea ce noi vedem în viața noastră pământească. Această călătorie pe care o petrecem pe pământ nu se sfârșește în clipa când trupul rămâne fără suflare, fără glas și nemișcat. Sufletul se ridică la Creatorul său și putem spune că această viață este o călătorie. Darul lui Dumnezeu, sufletul, care este nemuritor, se ridică la Cel care l-a creat, la Cel care ne-a iubit și ne iubește în permanență. De aceea, ne vom reîntâlni în Împărăția lui Dumnezeu și cu cel care a fost fratele nostru Ilie preotul”.

În a doua parte a cuvântului, s-a amintit de câteva date biografice ale părintelui Ilie Budin. Acesta s-a născut în ziua de 11 aprilie 1941, în comuna Vierșani, din județul Gorj. A provenit dintr-o familie numeroasă, cu mulți frați, însă părinții Domnica și Constantin i-au crescut frumos și educat creștinește. Părintele Ilie a urmat cursurile Seminarului Teologic de la Craiova și ale Facultății de Teologie din București la îndemnul mamei sale, însă și sub ocrotirea tatălui Constantin, în calitatea sa de cântăreț bisericesc. A fost hirotonit preot pe seama unei parohii din Mehedinți, transferat apoi la Poiana, din Turburea, pentru ca în anul 1976 să ajungă preot în Craiova. Aici a fost preot la mai multe parohii de seamă, însă ultimii 24 de ani ai preoției i-a dedicat Parohiei Hagi Enuș, din Craiova. Din punct de vedere administrativ a fost și protoiereu al Protopopiatului Craiova  I, având și rangul de iconom stavrofor. Alături de doamna preoteasă Ecaterina, cu care s-a căsătorit în ziua de 15 iunie 1966, a avut 3 copii pe care i-au crescut cu grijă și frică de Dumnezeu. A trecut la Domnul în ziua de 17 aprilie 2024, în Spitalul Municipal, în etate de de 83 de ani. După slujba de prohodire, în prezența soborului de preoți și a familiei, trupul părintelui Ilie Budin a fost depus în cimitirul Ungureni, din Craiova.