Liturghie arhierească la Mănăstirea „Sf. Mc. Gheorghe” – Prisaca din județul Dolj

Dolj Evenimente Manastiri

În ziua de prăznuire a Sf. Mare Mc. Gheorghe, purtătorul de biruință, Înaltpreasfințitul Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Mănăstirea „Sf. Mc. Gheorghe” – Prisaca, din județul Dolj, înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi. Amintim aici pe Exarh. Protos. Grigorie Sandu, Pr. Daniel Achim și Pr. Cristian Cojocaru, protoiereu al Protopopiatului Craiova Nord. În cadrul sfintei slujbe, tânărul Trică Mihnea Ilie a fost hirotonit diacon, pe seama Parohiei „Adormirea Maicii Domnului” – Ișalnița, din Protoieria Craiova Nord.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreafinția Sa a vorbit depre viața aleasă a Sf. Gheorghe și de mărturisirea acestuia înaintea împăraților persecutori: „Sărbătoarea de astăzi închinată Sf. Gheorghe, purtătorul de biruință, ne reunește în această mănăstire închinată acestui mare sfânt. Este un moment de rugăciune, de înălțare sufletească, de preamărire a lui Dumnezeu, având pe Sf. Gheorghe ajutătorul și ocrotitorul nostru. Mucenicul Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Sf. Gheorghe, mărturisitorul și purtătorul de biruință, s-a nevoit și s-a ostenit în vremea împăraților persecutori. Pe aceștia i-a înfruntat cu nădejdea și cu ajutorul Sfântului Duh, Cel care a vorbit prin Sfântul Gheorghe și l-a arătat pe el învingător, din toate împrejurările vieții. Sf. Gheorghe, fiind în fața persecutorilor săi, care căutau cu toate mijloacele să-l abată de la calea cea bună și de la calea spre Împărăția Cerurilor, toate aceste ademeniri și promisiuni omenești le considera ca pe niște lucruri trecătoare. Cu ochii ațintiți la crucea Mântuitorului nostru Iisus Hristos, în acest război, Sf. Gheorghe s-a arătat neînfricat și purtător de biruință. Atunci când Dumnezeu l-a chemat să mărturisească înaintea oamenilor, el s-a rugat pentru păcatele sale, s-a împărtășit cu Sf. Taine și a învățat din practică să iubească pe Dumnezeu. Având această iubire, l-a făcut pe el cu adevărat purtător de Dumnezeu. Cu alte cuvinte, Sf. Gheorghe este purtător de Dumnezeu”.

În a doua parte a cuvântului, Părintele Mitropolit Irineu i-a îndemnat pe cei prezenți să se roage mereu Sf. Gheorghe, care a devenit prin mărturisirea sa, un model vrednic de urmat: „Sf. Gheorghe vine și proclamă pe adevăratul Dumnezeu, pe care ar trebui să-l cinstească și păgânii. Pentru aceste fapte, Sf. Gheorghe este condamnat la moarte. Prin aceste suferințe, Sf. Gheorghe ne dă învățătură precisă și sigură că noi vom putea birui toate chinurile vieții, pentru că nu suntem singuri, Dumnezeu fiind cu noi. Cel care grăiește din noi și ne întărește este Însuși Dumnezeu. Sf. Gheorghe ne este exemplu în această dorință a noastră și în acest război nevăzut. El devine modelul nostru. În Biserică el ne arată cum trebuie să-l urmăm pe Mântuitorul Hristos, cu toată convingerea și cu toată dragostea, indiferent în ce slujbă suntem în această viață. Avem această chemare a lui Dumnezeu să luăm crucea și să urmăm pe Mântuitorul Hristos. Dumnezeu ne cere acest lucru, ne dă ajutorul Său, dar și cununa cea neveștejită a Împărăției cerurilor. Așadar, Sf. Gheorghe este ocrotitorul nostru, ajutătorul și purtătorul de biruință. În mod sigur, el ne ajută și ne întărește cu harul primit de la Mântuitorul Hristos. El este rugător înaintea Mântuitorului și întotdeauna folositor. Să-i cerem mereu ajutorul și să ne rugăm ca el să fie grabnic ajutător și biruitor în viața noastră”.