Participanții Simpozionului Studențesc în vizită la mânăstirea Coșuna și la Seminarul Teologic Ortodox

Evenimente Proiecte
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, în încheierea primei zile a Simpozionului Studențesc, ediția a XVI-a, organizat de Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității din Craiova, studenții participanți au vizitat mânăstirea Coșuna – Bucovățul Vechi, situată în cartierul craiovean Mofleni, în incinta Seminarului Teologic Ortodox „Sf. Grigorie Teologul”.
Astfel, studenții participanți ai simpozionului, însoțiți de Pr. Lect. Univ. Dr. Mihai Ciurea, prodecanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Craiova, Pr. Lect. Univ. Dr. Ion Resceanu și Pr. Lect. Univ. Dr. Ion-Sorin Bora, au fost întâmpinați, în curtea Seminarului, de Arhid. Prof. Dr. Angel Stăiculescu și Pr. spiritual Iulian Cravcenco. În cele ce au urmat, pășind în vechea ctitorie a banilor craioveni de altădată, ocrotită de Sf. Ier. Nicolae, dl. Dan Anastasescu a prezentat, pe scurt, istoricul așezării monahale, punctând importanța cultural-istorică a acesteia, care este dată de cronica murală, în care se prezintă diverse aspecte din viața domnitorului muntean Alexandru II Mircea, amintind și de grija deosebită pe care conducătorii politico-militari ai Țării Românești au purtat-o față de aceasta de-a lungul timpului. Posesoare a mai multe domenii funciare, mânăstirea Coșuna a fost închinată mânăstirii Sf. Varlaam din Meteora chiar de unul dintre ctitori, Pârvu clucerul, aceasta fiind cea de-a doua mânăstirea de la sud de Carpați închinată alteia străine, după schitul doljean Roaba, ctitorit de marele ban Barbu I Craiovescu. Pr. Lect. Univ. Dr. Ion Resceanu, cadru didactic al Facultății de Teologie Ortodoxă din Craiova, a adus în discuție rolul fundamental al boierilor Craiovești în istoria și evoluția Țării Românești, amintind de activitatea culturală a Sfântului domnitor Neagoe Basarab, un alt binefăcător al mânăstirii Coșuna.
Pe platoul din fața bisericii mânăstirii Coșuna, Arhid. Prof. Dr. Angel Stăiculescu și Pr. Spiritual Iulian Cravcenco au prezentat istoricul Seminarului, evocând mai multe personalități și evenimente care au marcat evoluția respectivului așezământ teologic educațional.
Trebuie să amintim faptul că, în perioada 25-26 aprilie 2024, Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova organizează Simpozionul Studențesc, ediția a XVI-a, dedicat „Anului omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor” și „Anului comemorativ al tuturor sfinților tămăduitori fără de arginți”, participând un număr de 30 de studenți de la facultățile de Teologie din: București, Cluj-Napoca, Timișoara, Arad, Oradea și Craiova.
(Dan Anastasescu;
Foto: elev Nelu Buligă)