Cea de-a opta conferință a Atelierul Synaxis – „Antropologia și imaginile false despre om”

Anunțuri Evenimente Proiecte
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Acad. dr. Irineu Ion Popa, arhiepiscopul Craiovei și mitropolitul Olteniei, Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova, în parteneriat cu Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” Dolj, cu Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova, cu Muzeul Cărții și Exilului Românesc și cu Editura Predania, organizează joi, 16 mai a.c., începând cu ora 17, la Sala „Acad. Dinu C. Giurescu” a Bibliotecii Județeană „Alexandru și Aristia Aman” – Dolj, cea de-a opta conferință a Atelierul Synaxis, intitulată „Antropologia și imaginile false despre om”.
Prelegerea va fi susținută de Prof. univ. dr. Nicu Panea, Prorector Relații internaționale și imagine academică în cadrul Universității din Craiova. Dezbaterea se va purta în jurul imaginii sociale și culturale a omului. În termenii lui Vintilă Mihăilescu, când doi oameni se întâlnesc, se confruntă trei realități imaginate: imaginea unuia despre celălalt, imaginea fiecăruia despre ce crede celălalt că ar fi el, respectiv imaginea fiecăruia despre sine. În acest sens, se petrec adesea falsificări ale antropologiei. Privit sub specia comparației, străinul este adesea desconsiderat, fiind omologat doar în măsura în care se apropie de atmosfera familiară a realităților deja cunoscute.
Atelierul Synaxis se află la cea de-a doua ediție, fiind conceput din dorința de a orienta lecturile studenților și de a încuraja dezbaterile transdisciplinare atât de necesare în contextul actual. Fiecare întâlnire are în centru o carte reprezentativă, care oferă o perspectivă specifică asupra temei generale din acest an universitar: „Ce este omul? Perspective transdisciplinare asupra antropologiei și identității”. Lectura constituie punctul de plecare al unei călătorii mai ample, întreprinse sub îndrumarea unor invitați de marcă.
Întâlnirile furnizează cadrul propice nașterii unor discuții vii, a reflecțiilor și a reacțiilor menite să suscite interogații și căutare personală. Prelegerile susținute de-a lungul anului vor fi publicate într-un volum dedicat temei, împreună cu discuțiile și sugestiile participanților la dezbatere.
Coordonatorii proiectului sunt pr. lect. dr. Mihai Ciurea și pr. lect. dr. Lucian Zenoviu Bot.
Mai multe informații la adresa electronică bot_lucian@yahoo.com.