În data de 16 mai 2024, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte dr. Irineu Ion Popa, arhiepiscopul Craiovei și mitropolitul Olteniei, a avut loc la Sala „Acad. Dinu C. Giurescu” din cadrul Bibliotecii Județene „Alexadru și Aristia Aman” – Dolj, a avut loc a opta conferință din cadrul Atelierului Synaxis. Prelegerea intitulată „Antropologia și imaginile false despre om” a fost susținută de Prof. univ. dr. Nicolae Panea, Prorector Relații Internaționale și Imagine Academică, Universitatea din Craiova, și se încadrează în tematica generală a Atelierelor – Ce este omul? Perspective transdisciplinare asupra antropologiei și identității.
Evenimentul a fost organizat de Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova în parteneriat cu Biblioteca județeană „Alexandru și Aristia Aman” Dolj, Universitatea de Medicină din Craiova, Editura Predania și Muzeul Cărții și Exilului, sub coordonarea pr. lect. dr. Mihai Ciurea și pr. lect. dr. Lucian Zenoviu Bot.
Conferința a fost dedicată raportului dintre receptarea lumii și redarea acesteia în discursul antropologic. Prelegerea a pornit de la întrebarea de natură politică pe care descoperirea Americii a ridicat-o spaniolilor – ce ne facem cu celălalt? – și a dezvoltat problematica statulului antropologiei ca știință de sinteză și a libertății, care pune în valoare meta-narațiunile și complexitatea lumii. În cuvintele domnului profesor: „Omul trăiește adesea un paradox: caută să cunoscă cât mai mult din lumea în care trăiește, dar ajunge să respecte tot mai puțin din cele pe care le cunoaște. Cu alte cuvinte, el preferă adesea să facă lumea în detrimentul înțelegerii ei”. Dezbaterea care a urmat conferinței a fost animată de prezența profesorilor și cercetătorilor interesați de subiect, dar și de prezența studenților Universității din Craiova și ai Universității de Medicină din Craiova.
Atelierele de lectură Synaxis se află la a doua ediție în acest an universitar și au fost concepute din dorința de a orienta lecturile studenților și de a încuraja dezbaterile transdisciplinare. Fiecare întâlnire are în centru o carte reprezentativă, care oferă o perspectivă specifică asupra temei generale. Prelegerile susținute de-a lungul anului vor fi publicate într-un volum dedicat temei, împreună cu discuțiile și sugestiile participanților la dezbatere.
Următoarea conferință din cadrul Atelierelor Synaxis va avea loc pe 14 iunie 2024 și va fi dedicată căutării liniștii interioare în contextul contemporan, avându-l ca invitat pe domnul profesor Adrian Opre, decanul Facultății de Psihologie și Științe ale Educației, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj.
Mai multe informații și înscrierea la adresa electronică bot_lucian@yahoo.com.