Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, în perioada 15-19 mai 2024, la Craiova se desfășoară Olimpiada Națională Interdisciplinară „Cultură și Spiritualitate Românească”.
Deschiderea oficială a olimpiadei a avut loc miercuri, 15 mai 2024, la Catedrala Mitropolitană „Sf. M. Mc. Dimitrie” din Craiova. Festivitatea de deschidere a debutat cu slujba „Te Deum”, săvârşită de un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa şi cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei. Imnul Naţional a fost intonat de către corul reunit al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Craiova şi al Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Grigorie Teologul”.
În cuvântul de binecuvântare, Părintele Mitropolit Irineu le-a urat bun venit tuturor elevilor și profesorilor în orașul Craiova și le-a vorbit despre însemnătatea teologică a spiritualității și culturii: „Bine ați venit în cetatea noastră de cultură și civilizație românească, cetate care a dat țării noastre prestigioase personalități, din cele mai vechi timpuri și până astăzi. Aici, în vatra aceasta, a Craiovei, s-au croit multe forme de spiritualitate. Când vorbim despre spiritualitate, ne referim la lucruri sufletești, raționale și intelectuale, lucruri de înaltă ținută duhovnicească. De fapt, cuvântul „spiritualitate” vrea să spună pe un limbaj românesc „duhovnicie”. Cuvântul a fost împrumutat din limba franceză și nu întotdeauna se suprapune pe cuvântul „duhovnicie”. Sufletul este acela care marchează activitatea trupului. Prin rațiune se revarsă asupra trupului nostru acele daruri nevăzute de la Dumnezeu. Așadar, Dumnezeu comunică cu omul prin rațiune, iar rațiunea este o calitate a sufletului. De aici vă puteți da seama de unde provine cultura. În izvorul sau ontologia ei, cultura vine de la cult. Oamenii, când se strângeau la Atena în jurul Olimpului și începeau olimpiadele, în primul rând veneau și se adresau zeilor din Olimp și apoi începeau concursurile. De aici s-au diversificat în vremurile noastre și concursurile intelectuale, la care sunteți chemați dumneavoastră, să vă dați această competență și să realizați lucrări de valoare. Așadar, vorbim de spiritualitate și de cultură în același timp, lucru foarte important pentru zilele noastre. Trebuie să vedem și să ne cercetăm cât suntem de apropiați de aceste valori ale sufletului și ale culturii”.
În partea de final a cuvântului, Înaltpreasfinția Sa i-a felicitat pe elevii și profesorii prezenți, urându-le mult succes în susținerea probelor olimpiadei: „Prin urmare, fiți binecuvântați și bineveniți în casa noastră oltenească. Felicităm pe profesorii dumneavoastră care s-au ostenit în mod sigur să selecteze din mulțimea elevilor și să vă aleagă pe dumneavoastră ca să puteți concura în mod onest unii cu alții. Sunt convins că olimpiada dumneavoastră va rămâne în istoria noastră de aici din Oltenia ca un moment de întâlnire cu cultura și civilizația noastră oltenească. În mod sigur noi vom păstra vie memoria trecerii dumneavoastră pe aici, pe la Casa Băniei. Dumnezeu să vă dea sănătate și să aveți mult succes în activitatea spirituală și culturală”.
Din partea oficialităților au luat cuvântul, urându-le bun venit în orașul Craiova și felicitându-i pentru prezența la această olimpiadă: doamna Lia Olguţa Vasilescu, Primarul Municipiului Craiova; doamna subprefect Mariana-Venera Popescu, din partea Instituției Prefectului județului Dolj; Prof. dr. Daniel Alexandru Ion, Inspector Școlar General al IȘJ Dolj; Arhid. Alexandru Cuţchi, Inspector Patriarhal pentru Sectorul Teologic Educațional al Patriarhiei Române, și Conf. univ. dr. Vasile Timiş, Inspector General la Ministerul Educației Naționale.
Olimpiada reprezintă un concurs de excelenţă care se adresează elevilor cu aptitudini, înclinaţii şi interese deosebite pentru disciplinele Limba și Literatura română și Religie. Anul acesta participă peste trei sute de elevi din toată țara, de la nivelul gimnazial. Olimpiada este organizată de Ministerul Educației, prin Inspectoratul Judeţean Dolj în parteneriat cu Arhiepiscopia Craiovei, Primăria și Consiliul Local ale Municipiului Craiova şi Consiliul Județean Dolj.
Alături de elevii participanți, de profesorii însoțitori și de membrii comisiei de evaluare, din partea organizatorilor mai amintim pe: doamna Prof. Aida Ionescu, Inspector Școlar General Adjunct; doamna Prof. Irina Broscaru, Inspector Școlar General Adjunct; doamna Prof. Anca Pricină, Inspector Școlar pentru disciplina Limba și Literatura Română; doamna Prof. Dr. Iuliana Gheorghe, Inspector Școlar pentru disciplina Religie; Pr. Conf. univ. dr. Adrian Boldişor, Consilier Sectorul Cultural; Pr. dr. Adrian Lupu, Consilier Sectorul de Învăţământ; Pr. Conf. univ. dr. Adrian Ivan, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Craiova; Pr. Lect. univ. dr. Ioniţă Apostolache, directorul departamentului de Teologie Ortodoxă din Craiova, și Pr. dr. Corneliu Dogaru, Eclesiarhul Catedralei Mitropolitane „Sf. M. Mc. Dimitrie”.
Toate probele se vor susține la Colegiul Național „Frații Buzești” din Craiova și vor avea loc în zilele de 16 și 17 mai 2024. Festivitatea de premiere va avea loc sâmbătă, 18 mai, în sala mare a Filarmonicii Oltenia din Craiova.