Festivitatea de premiere a elevilor participanți la Olimpiada Națională „Cultură și Spiritualitate Românească”, 15-19 mai 2024

Evenimente

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, în ziua de sâmbătă, 18 mai 2024, a avut loc Festivitatea de premiere a elevilor participanți la Olimpiada Națională Interdisciplinară „Cultură și Spiritualitate Românească”. Evenimentul s-a organizat în Sala mare a Filarmonicii Oltenia din Craiova, în prezența oficialităților, a elevilor, a profesorilor însoțitori, a membrilor comisiei de evaluare și a organizatorilor.

Festivitatea de premiere a fost deschisă prin două momente artistice. Primul moment a fost susținut de Grupul de copii „Glasuri cristaline”, dirijat de Prof. Manda Iulia. Al doilea moment i-a aparținut părintelui protodiacon Lect. Univ. dr. Victor Șapcă, cadru didactic de muzică al Facultății de Teologie Ortodoxă din Craiova.

În calitate de delegat oficial, Părintele consilier Dr. Adrian Lupu a adresat cuvântul din partea Părintelui Mitropolit Irineu: „Dragi elevi, întâi de toate, vreau să vă transmit mesajul de binecuvântare din partea Înaltpreasfințitului Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, dar și dragostea și purtarea de grijă pe care Înaltpreasfinția Sa o are pentru fiecare dintre dumneavoastră. De asemenea, îmi doresc să-i mulțumim Înaltpreasfinției Sale pentru implicarea deosebită în organizarea acestei Olimpiade naționale. În al doilea rând, vrea să vă felicit pe toți elevii participanți la această olimpiadă, pe cadrele didactice care v-au pregătit, pe părinții dumneavoastră care au avut grijă să iubiți pe Dumnezeu, tradiția și cultura românească. Dincolo de concurs, rămâne bucuria de a fi fost împreună pe parcursul acestor zile. În închiere, vreau să vă mulțumesc și să vă felicit pe toți cei care ați fost implicați în organizarea acestei olimpiade”.

Din partea comisiei centrale a adus un cuvânt de mulțumire și de felicitare domnul Conf. univ. dr. Vasile Timiş, Inspector General la Ministerul Educației Naționale: „Stimați elevi și profesori însoțitori, în numele dumneavoastră, îngăduiți-mi să mulțumesc tuturor organizatorilor, profesorilor care v-au pregătit, părinților care vă însoțesc. Aducem mulțumiri alese Inspectoratului Școlar și Mitropoliei Olteniei, doamnei Inspector Iuliana Gheorghe și întregii echipe, tuturor celor care v-ați ostenit ca noi să petrecem zile și timp de calitate. În zilele acestea ne-ați făcut să conștientizăm că timpul este un dar al lui Dumnezeu. Aș avea o listă foarte lungă cu mulțumiri, dar cu siguranță în veșnicie rămâne efortul dumneavoastră. Noi mărturisim și ne vom întoarce acasă cu drag, cu tot ce am învățat bun și frumos de la dumneavoastră. Slavă lui Dumnezeu pentru tot și toate aprecierile pentru dumneavoastră”.

De asemenea, au fost prezenți în sală și au luat cuvântul, oferind elevilor premiile: domnul Romeo Moșoiu, Consilier la Ministerul Educației Naționale, doamna Prof. Aida Ionescu, Inspector Școlar General Adjunct al IȘJ Dolj; Pr. Conf. univ. dr. Adrian Ivan, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Craiova; Pr. Conf. univ. dr. Adrian Boldișor, consilier eparhial pentru Sectorul Cultural;  Arhid. Alexandru Cuţchi, Inspector Patriarhal pentru Sectorul Teologic Educațional al Patriarhiei Române, și doamna Prof. Dr. Iuliana Gheorghe, Inspector Școlar pentru disciplina Religie.

După momentele de felicitare și de mulțumire, elevii participanți au fost nominalizați și premiați în conformitate cu rezultatele obținute la probele concursului. În total, s-au oferit 59 de premii din partea Ministerului Educației Naționale, 45 de premii speciale din partea oficialităților din județul Dolj și 81 de premii speciale din partea Comisiei Centrale.

Olimpiada s-a desfășurat în perioada 15-19 mai 2024 și a reprezentat un concurs de excelenţă dedicat elevilor cu aptitudini, înclinaţii şi interese deosebite pentru disciplinele Limba și Literatura română și Religie. Anul acesta au participat peste trei sute de elevi din toată țara, de la nivelul gimnazial. Olimpiada s-a organizat de Ministerul Educației, prin Inspectoratul Judeţean Dolj în parteneriat cu Arhiepiscopia Craiovei, Primăria și Consiliul Local ale Municipiului Craiova şi Consiliul Județean Dolj.