Examen de admitere la Seminarul Teologic Ortodox din Craiova

Evenimente
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, în ziua de miercuri, 22 mai 2024, la Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Grigorie Teologul” din Craiova s-a desfășurat examenul de admitere, la care au participat un număr de 22 de elevi, viitori absolvenți ai clasei a VIII-a.
Începând cu ora 09.00, candidații înscriși la examenul de admitere de la Seminarul craiovean au susținut vizita medicală, iar apoi interviul sau proba eliminatorie la muzică și dicție. În cadrul acesteia, viitorilor seminariști li s-au verificat aptitudinile muzicale, prin intonarea unei cântări bisericești, a unui cântec patriotic și prin reproducerea unor note după pian. De asemenea, verificarea dicției candidaților s-a realizat prin rostirea unei rugăciuni și a unei poezii, la care se adaugă și motivarea alegerii unității de învățământ vocațional teologic.
În aceiași zi, începând cu ora 14.00, candidații declarați admiși la probele eliminatorii au susținut examenul scris la disciplina Religie, având de pregătit șapte lecții din programa claselor V-VIII la respectiva materie de studiu.
Cei care au ales să urmeze cursurile Seminarului au fost examinați de Comisia de evaluare a probelor de aptitudini, formată din: Pr. Dr. Adrian Lupu, Consilier Eparhial la Sectorul Învățământ, Activități cu Tineretul și de Catehizare din cadrul Arhiepiscopiei Craiovei, în calitate de delegat al Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Irineu; Pr. Prof. Dr. Cristin Sperlea, președinte; Prof. Marga Marcu, secretar; Prof. Tanța Delcea și Protodiac. Lect. Univ. Dr. Victor Șapcă, membri evaluatori interviu; Pr. Prof. Dr. Doru Marcu și Pr. Prof. Dr. Emil Manea, membri evaluatori proba scrisă, respectiv Dr. Gabriela Rădulescu, membru evaluator vizita medicală.
„Astăzi, în școala noastră, s-a desfășurat examenul de admitere, care a constat în cele trei probe: vizita medicală, interviul/proba orală și examenul scris. Din cei 22 de candidați înscriși, cu toții au susținut examenul, iar rezultatele sperăm să fie unele foarte bune, mai ales că anul acesta am derulat, ca și în alți ani, dar mult mai intens, programul de pregătire on-line. Nădăjduim, cu ajutorul lui Dumnezeu, cu ocrotirea Sf. Ier. Grigorie Teologul, patronul nostru spiritual și cu purtarea de grijă a Părintelui Mitropolit Irineu, să ducem mai departe tradiția acestei prestigioase școli teologice, care s-a remarcat, atât prin dascălii și absolvenții săi, încă de la înființare și până în prezent, ca un adevărat laborator de formare duhovnicească și intelectuală, care a dat Bisericii noastre strămoșești mii de slujitori vrednici. În acest sens, sperăm ca și acești copii, care astăzi au susținut admiterea, să devină modele și să împrăștie lumina pe care o vor primi în școala noastră”, a transmis Pr. Prof. Dr. Cristin Sperlea, președintele Comisiei de admitere.
Poziționat în incinta mânăstirii Coșuna Veche și cu o tradiție în prima școală teologică înființată la Craiova, în secolul al XIX-lea de Sf. Ier. Calinic Cernicanul al Râmnicului-Noului Severin, Seminarul Teologic Ortodox din Craiova se definește a fi o școală model, cu rezultate de excepție la învățătură, atât la disciplinele de specialitate, teologice, cât și la cele laice. Pe lângă acestea, Seminarul din Craiova vine în fața celor care doresc să-i urmeze cursurile și cu o bază materială modernă, cu un internat renovat recent, săli de clasă dotate cu aparatură, două paraclise de practică liturgică, bibliotecă cu peste 16.000 de volume, la care se adaugă și colecția de carte veche, cantină, sală de festivități, teren multifuncțional de sport etc. De asemenea, în vederea reușitei în cadrul examenului de admitere, Seminarul derulează, de câțiva ani, programul de pregătire on-line la Religie și Muzică, părinții profesori interacționând astfel și cu viitorii elevi.
(Dan Anastasescu; Foto: elev Nelu Buligă)