Festivitatea de premiere a câștigătorilor Concursului național catehetic „Hristos – Cuvântul care vindecă”

Evenimente Proiecte

În zilele 20-21 mai 2024 a avut loc la București festivitatea de premiere a câștigătorilor Concursului Național Catehetic cu titlul generic „Hristos – Cuvântul care vindecă”, ediția a XVI-a din cadrul Proiectului platformă „Hristos împărtășit copiilor”. Ca în fiecare an, fiecare eparhie de pe cuprinsul Patriarhiei Române desemnează un proiect câștigător pentru a o reprezenta la Patriarhia Română.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, proiectul „Și eu sunt Samarineanul Milostiv” desfășurat la Parohia Sfinții Martiri Brâncoveni din Craiova, sub coordonarea Preotului Paroh Dorobăț Constantin-Cosmin și cu colaborarea d-lui prof. Cîrstea Sorin-Ovidiu, a reprezentat Arhiepiscopia Craiovei la Patriarhie. Conform protocolului, părintele coordonator împreună cu unul din membrii grupului, tânărul Logofătu Marian-Robert, au fost prezenți la Catedrala Patriarhală încă din ajunul hramului acesteiea.

Evenimentele au debutat cu închinarea la Sfintele Moaște din interiorul Catedralei Patriarhale, în seara de 20 mai. Apoi, toți preoții coordonatori, însoțiți de câte un membru al grupului au vizitat Palatul Patriarhal, fiind însoțiți de un ghid care le-a vorbit despre istoria acestui edificiu, prezentându-le rând pe rând toate încăperile.

În continuare au mers cu toții la Centrul pentru Formare Continuă din preajma Facultății de Teologie unde, după un cuvânt de bun-venit din partea părintelui inspector patriarhal Mihai Pavel, au vizionat împreună filmul realizat de Trinitas TV, în care au fost prezentate succinct toate proiectele câștigătoare cu momentele principale.

Spre final, P.S. Varlaam Ploieșteanu, Episcop-vicar patriarhal, a oferit diplome și daruri însemnate tuturor reprezentanților prezenți, ca mai apoi să adreseze un cuvânt de binecuvântare. În acest cuvânt Preasfinția Sa a remarcat diversitatea activităților legate de Anul Omagial al pastorației și îngrijirii celor bolnavi și de Anul Comemorativ al Sfinților Tămăduitori Fără de Arginți. În mod deosebit a apreciat grupurile care au desfășurat activități de învățare a măsurilor de prim ajutor și a manevrelor de resuscitare, precum și cele care au organizat pelerinaje la bolnițele mânăstirești.

A doua zi, după ce au participat cu toții la Sfânta Liturghie de pe Dealul Patriarhiei la care a slujit un ales sobor de arhierei, preoți și diaconi, PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a rostit un cuvânt de binecuvântare și de prezentare a Concursului Național Catehetic, chemându-i rând pe rând pe toți tinerii și copiii câștigători și dăruindu-le binecuvântarea Sa.

(Pr. Dorobăț Constantin-Cosmin)

(Foto credit: Basilica.ro; ziarullumina.ro)