Cooperare între eparhii: Tinerii din Caraș-Severin au facilitat definitivarea programului de tabere din Oltenia

Evenimente Proiecte

Responsabilii cu cateheza din Mitropolia Olteniei s-au întâlnit, în perioada 23-25 mai 2024, la Mănăstirea Arnota, unde au participat la un schimb de experiență alături de lucrătorii cu tineretul dintr-o eparhie învecinată.

Astfel, reprezentanții Departamentului de Tineret al Episcopiei Caransebeșului și tinerii membri ai ATOR Banatul de Munte au format voluntarii pentru taberele de tineret din cuprinsul mitropoliei și au facilitat definitivarea programului taberelor de către responsabilii cu cateheza din Oltenia.

Implicarea tinerilor din Episcopia Caransebeșului în acest proces s-a bazat pe succesul și profesionalismul organizării taberelor în comunitate desfășurate în eparhia lor sub numele de „Tabăra din Inima Satului”  (TDIS) și „Tabăra din Inima Familiei” (TDIF).

Evenimentul a reunit, alături de consilierii și inspectorii eparhiali responsabili cu activitățile cu tinerii din cele patru eparhii ale Mitropoliei Olteniei, reprezentanți au asociațiilor și organizațiilor de tineret care doresc să se implice în programul de tabere în comunitate care va fi implementat în Mitropolia Olteniei în vara acestui an.

Voluntarii ATOR Banatul de Munte au prezentat, în perioada 23-25 mai, la Mănăstirea Arnota, specificul taberelor comunitare organizate în Episcopia Caransebeșului. Sursa foto: Departamentul de Tineret al Episcopiei Caransebeșului

Echipa de formatori de la Caransebeș a prezentat, în prima zi a întâlnirii, specificul taberelor de tipul TDIS, organizate pentru al șaselea an în eparhia lor, și au oferit detalii teoretice și practice despre specificul lor în județul Caraș-Severin.

A fost definitivat programul taberelor de tineret din Oltenia

În cea de-a doua parte a evenimentului, reprezentanții celor patru eparhii din Mitropolia Olteniei – Arhiepiscopia Râmnicului, Arhiepiscopia Craiovei, Episcopia Severinului și Strehaiei și Episcopia Slatinei și Romanaților – au realizat, sub îndrumarea facilitatorilor din Episcopia Caransebeșului, programul propriilor tabere.

„Dacă în precedentele întâlniri de lucru cu colegii din Mitropolia Olteniei le-am împărtășit acestora din experiența noastră în ceea ce privește strategiile de lucru cu copiii și tinerii, de data aceasta, întâlnirea de la Arnota s-a axat pe construirea unui program de tabără pe modelul TDIS, cu tot ceea ce presupune organizarea acesteia: de la capacitarea și coagularea factorilor locali din parohii, până la programul pe zile și ore al fiecărei tabere și modalitățile prin care activitatea catehetică poate fi continuată după încheierea taberelor”, explică, într-un comunicat transmis redacției Basilica.ro, Părintele Mihai Ciucur, coordonatorul Departamentului de Tineret al Episcopiei Caransebeșului.

„Felicităm pe toți colegii din Mitropolia Olteniei, care doresc să implementeze conceptul nostru de tabere, pentru perseverență și efort și suntem convinși că primele roade ale acestei colaborări se vor vedea încă din această vară.”

Sesiunile de formare facilitate de reprezentanții Dep. de Tineret al Episcopiei Caransebeșului au rezultat în crearea, de către responsabilii cu cateheza din Mitropolia Olteniei, a programului taberelor comunitare pentru tineret din eparhiile lor. Foto: Departamentul de Tineret al Episcopiei Caransebeșului

„Atât întâlnirea de lucru de la Mănăstirea Arnota, cât și precedentele întâlniri de la Mănăstirea Lainici și de La Turnu Severin au fost de bun augur, ajutându-ne să conturăm un program bine pus la punct pentru taberele ce urmează a fi desfășurate în perioada vacanței de vară și nu numai, pentru a veni în sprijinul tinerilor și a putea petrece un timp de calitate”, a declarat Părintele Vasile Chima, consilier eparhial la Sectorul Învățământ și Activități cu tineretul al Arhiepiscopiei Râmnicului.

„Mulțumim Pr. Mihai Ciucur, inspector eparhial, și întregii sale echipe de voluntari, pentru timpul petrecut împreună la aceste sesiuni de formare și pentru spiritul lor de jertfelnicie.”

În urma sesiunilor de lucru cu voluntarii, s-a stabilit un calendar de tabere la nivel de mitropolie, care cuprinde minimum 12 tabere în comunitate, de tipul TDIS – câte trei în fiecare eparhie.

Pr. Mihai Ciucur, coordonatorul Departamentului de Tineret al Episcopiei Caransebeșului, a prezentat specificul proiectelor „Tabăra din Inima Satului” (TDIS) și „Tabăra din Inima Familiei” (TDIF), organizate în Episcopia Caransebeșului cu voluntarii de la ATOR Banatul de Munte. Foto: Departamentul de Tineret al Episcopiei Caransebeșului

Mentoratul formatorilor din Episcopia Caransebeșului va continua și în perioada următoare, prin organizarea unor schimburi de experiență menite să inițieze tinerii din Oltenia în implementarea cu succes a conceptului de tabără în comunitate.

(Sursa: https://basilica.ro/cooperare-intre-eparhii-tinerii-din-caras-severin-au-facilitat-definitivarea-programului-de-tabere-comunitare-din-oltenia/)